Marie Brixtofte gæster Fredericia på tirsdag med et foredrag, der rammer tilhørerne i hjertet. Hun er datter af den kendte politiker Peter Brixtofte. I et foredrag fortæller hun om bagsiden af medaljen med en kendt far, der også var alkoholiker. 

Endelig. Sådan er følelsen hos Marie Brixtofte, der gæster Fredericia tirsdag den 21. september i Fredericia Idrætscenter. Hun har længe ventet på at møde fredericianerne med sit foredrag om, hvordan det var at vokse op med en far, der drak. Hun giver sit publikum en ærlig indsigt i misbruget, omsorgssvigtet og løftet til sig selv om at holde på hemmeligheden og beskytte sin far, Peter Brixtofte, og hans omdømme. Marie levede i mange år med frygten for, at det ville være hendes skyld, hvis faren døde af misbrug. Peter Brixtofte døde i sidste ende i 2016, og derfor beretter Marie også om, hvordan hun rejste sig igen, efter hun var blevet væltet omkuld af den store sorg.

Farens misbrug og død har haft efterfølgende påvirkninger på Marie og hendes liv – både på godt og ondt. Marie vil f.eks. give mulighed for, at hun og publikum i fællesskab kan reflektere over, hvilke strategier vi som børn benyttede for at overleve og få mest mulig kærlighed fra vores omgivelser. Det er strategier, som virkede i årene som børn, men de kan spænde ben for os som voksne. 

Først og fremmest er det fantastisk, at coronarestriktioner og nedlukninger endelig er fortid. Jeg har altid mødt op en 30-45 minutter før hvert foredrag, så jeg kunne give hånd til alle deltagere og tale lidt, der er altid nogen, der gerne vil sige noget eller har en grund til at være der. Det kan være alkoholproblemer, det kan være, at de har kendt min far eller mødt ham, så det med at kunne gå rundt og tale, det er helt fantastisk. Det er en del af mig og det at komme hinanden ved, det har været svært i denne tid, det er jeg glad for bliver muligt nu, siger Marie Brixtofte, der også forventer, at gæsterne bliver rørt over hendes fortælling. 

Man kan glæde sig til at blive bevæget og til nærvær. Det er den feedback, jeg får på mine foredrag. Flere har set mit foredrag flere gange, men alligevel føler de, at jeg får skabt et rum, der er intimt, men også hudløst ærligt krydret med et enormt nærvær. Man kan blive rørt, hvilket kan afholde nogen, der ikke har lyst til at møde de triste følelser, men foredraget hiver os rundt i alle kroge. Jeg siger også mange sjove ting, der får folk til at grine. Det er et foredrag, der får folk ud i følelser, med risiko for, at de får lyst til at komme igen, fortæller hun. 

Jeg fortæller min historie, der er unik, fordi jeg på engang er et barn af en alkoholiker, som så mange andre børn, men samtidig levede jeg men en karismatisk far og mand. Så det er det med at få en historie, der har mange facetter og nuancer. Jeg har oplevet det på egen krop, men jeg er også psykolog og kan gå i fugleperspektiv og koble teori på det, der er sket. Det er foredrag, der bliver vedkommende for alle, fordi jeg gennemgår alle de ting, vi mennesker kan bøvle med, når vi skal tilpasse os noget dysfunktionelt, få mennesker er gået igennem et liv uden at skulle tilpasse sig. Når vi oplever noget dysfunktionelt, så ændrer vi strategier og tilpasser os, men det kan også spænde ben for os, slutter Marie Brixtofte.