Social dumping er et problem fagbevægelsen og politikere i mange år har kæmpet imod. Det handler om underbetalte arbejdere, om dårlige arbejdsvilkår og ofte deciderede uhumske levevilkår. Det er en kamp som Medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, nu løfter i EU – i et tæt samarbejde med fagforeningen 3F.

Et ID-kort er hverdagen mange steder for mange arbejdere. Det skal nu være tilfældet på endnu flere arbejdspladser, hvis det står til 3F og Enhedslistens medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen. Det fysiske ID-kort skal indeholde en række oplysninger om tilhørsforhold, om arbejdsforhold og andre relevante data for en bedre håndhævelse og kontrol af vilkårene på arbejdspladser rundt om i Europa.

Ved at styrke muligheden for at identificere, kontrollere og sanktionere dem, der bryder med reglerne for løn- og arbejdsvilkår, så skaber man ikke bare et mere fair Europa, men man skaber også fair konkurrence for de virksomheder, der efterlever reglerne. Det er et af de problemer, der ikke nødvendigvis bliver adresseret særligt ofte i debatten: At der er en skævvridning i konkurrencen på markedet, fordi danske løn- og arbejdsvilkår har svært ved at konkurrere på prisen med arbejdsvilkår hvor de ansatte arbejder op mod 12 timer om dagen, 7 dage om ugen – og hvor de bor i uhumske lejre.

En af kernerne i EU er den frie bevægelighed – herunder arbejdskraftens frie bevægelighed. Det anerkender man også hos både fagforeningen 3F og Nikolaj Villumsen, at det er afgørende – men begge påpeger de, at der ikke blot skal være tale om en fri bevægelighed, men også en fair bevægelighed i Europa. Løsningen herpå er, blandt andet, et personligt arbejdskort, forklarer de.

– Det er et vigtigt redskab til at bekæmpe social dumping, som vi ser alt for meget af på arbejdsmarkedet, ikke kun i Danmark, men i mange andre EU-lande også, siger Nikolaj Villumsen.

– Helt konkret styrker det her kort håndhævelsen. Det vil gøre, at de danske myndigheder vil kunne gå ind på en byggeplads, se det her kort og se hvor der bliver hentet sociale ydelser, om de har betalt den skat de skal og så videre. På den måde kan man sætte ind overfor arbejdsgivere, der svindler og underbetaler deres ansatte, forklarer han.

Netop håndhævelsen af de gældende regler på området kan være en svær opgave når myndighederne er på kontrol på eksempelvis byggepladser. Der er ofte mange og lange ansættelseskæder, hvor det kan være svært at finde ud af hvem der arbejder for hvem, hvor længe der er blevet arbejdet og om der er styr på den sociale sikring.

– Der er ingen tvivl om, at det i dag er et stort detektivarbejde at finde ud af hvor mange ansatte en virksomhed har, hvor mange underentreprenører der er, hvor længe de har været der, hvad de har ret til. Det vil et personligt arbejdskort gøre det muligt at håndhæve gældende regler, siger Nikolaj Villumsen.

Eksemplerne har handlet om byggepladser, men det kunne ligeså vel have været en anden branche, forklarer Nikolaj Villumsen. Det ville være relevant både inden for byggeri, transport, landbrug – og mange andre steder. Generelt er en stor del af problemet i brancher med en stor del vandrende arbejdstagere, der bliver groft udnyttet og hvor der er meget social dumping, fortæller han.

Fra at være en idé på et stykke papir hos 3F er det nu blevet til en sag der bliver arbejdet med i Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg. I spidsen for det arbejde er netop Nikolaj Villumsen, der skal forsøge at lave en rapport til vedtagelse.

– Det der først og fremmest er et stort problem er det ræs mod bunden vi ser, når udenlandske kollegaer bliver groft underbetalt og udnyttet. Hvordan vi præcist ender med at strikke det sammen, det må vi tage i forhandlingerne, forklarer han.

– Helt konkret er jeg enormt glad for, at det er lykkes at få en beslutning igennem om, at vi i udvalget skal lave et beslutningsforslag til EU-kommissionen hvor vi forlanger et personligt arbejdskort. Jeg håber vi kan få en klar vedtagelse, der kræver handling fra EU-kommissionen, slår Nikolaj Villumsen fast.

3F: Et ID-kort bringer os tættere på et fair EU

Den danske fagforening 3F spiller en stor rolle i Nikolaj Villumsens arbejde med et personligt arbejdskort – eller som det hedder i 3F’s folder, et europæisk ID-kort. Det er et forslag der skal bruges til at bekæmpe den grove udnyttelse af især vandrende arbejdstagere.

– I 3F kæmper vi dagligt med udfordringerne med den vandrende arbejdskraft i EU. Gang på gang ser vi grelle eksempler på grov udnyttelse af arbejdskraften på vores byggepladser, på landevejene, i gartnerierne, i institutionerne og jeg kunne blive ved, siger EU-politisk ansvarlig i 3F, Peter Kaae Holm.

–  har fri bevægelighed for arbejdskraft i EU, men vi mangler konkrete redskaber til at bekæmpe den grænseoverskridende udnyttelse af almindelige lønmodtagere, der foregår hver eneste dag i Europa. Derfor peger 3F på et europæisk ID-kort. Det skal gøres lettere at udføre kontrol for tilsynsmyndigheder og fagforeninger, så anstændige arbejds- og ansættelsesvilkår for lønmodtagere og falske selvstændige sikres, fortsætter Peter Kaae Holm.

Det er en glad Peter Kaae Holm, der nu kan se et forslag fra 3F begynde at vinde indpas i Europa-Parlamentet.

– Med et europæisk ID-kort kommer vi nærmere et mere fair EU. Med fair vilkår for lønmodtagerne, fair konkurrence for virksomhederne og dermed fair overfor fællesskabet. Derfor er vi også glade for at se at forslaget vinder genklang i Europa-Parlamentet, siger Peter Kaae Holm, EU-politisk ansvarlig i 3F.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Brian Magnussen
Brian Magnussen
14:43 - 23. april 2021 14:43

Det er da bare at give en slaveholder 10 år i fængsel når de bliver taget. At holde slaver er ikke noget man lige kom til ved et uheld. Så er det underordnet om det er en Märsk eller et sort rengøringsfirma.