Den 16. november 2021 skal danskerne til stemmeurnerne, for der er det igen tid til at vælge de mennesker der skal repræsentere borgerne i byrådene rundt om i landet. I Fredericia skal der vælges eller genvælges 21 byrådsmedlemmer, der skal tegne den politiske retning frem til 2025.

Snart er der valg igen. De 21 byrådsmedlemmer der siden 2017 har været valgt til Fredericia Byråd skal atter ud på gader og stræder for at hente stemmer – og de der ikke fik en plads skal kæmpe endnu hårdere denne gang, for at sikre sig en af de eftertragtede pladser.

Status efter sidste kommunalvalg var, at der kun skulle være 4 partier repræsenteret i Fredericia Byråd. Kort efter valget traf Karsten Byrgesen et valg om at melde sig ud af Dansk Folkeparti – og indtil for nyligt var han løsgænger. Nu er han medlem af Nye Borgerlige, så der nu er fem partier repræsenteret i Fredericia Byråd.


Det er der helt sikkert en del mennesker udenfor byrådet der har som mål at lave om på. Blandt andet har SF og Konservative i et stykke tid ført en meget offensiv valgkamp, der blandt andet har handlet om manglen på opposition fra andre partier end Socialdemokratiet, der med sine 13 mandater kunne have besluttet alt egenhændigt. Dette til trods for at man ikke mange andre steder finder en spredning fra Nye Borgerlige til Enhedslisten, som det er tilfældet i Fredericia.

Men med et år til valget, så er det på tide at se frem. Der er nu 365 dage til de 21 siddende byrådsmedlemmers skal bestå prøven: Har de gjort sig fortjent til en periode mere? For nogle er det nok ikke sikkert, at hårdt arbejde er nok, for det er nok ikke muligt for Borgmester Jacob Bjerregaard at trække så mange stemmer igen, som han gjorde ved det seneste valg.

Det næste år kommer til at byde på mange ting. Udover Corona, der har gjort mange ting meget sværere end forventet, så bliver de næste 12 måneder frem til valget også helt specielle. Det er ikke fordi Corona har haft den store påvirkning på det lokalpolitiske, selvom der i foråret var et stort pres for at træffe hurtige og meget afgørende beslutninger.

Det bliver et år der bliver præget af valgkamp. Der er partier der har et behov for at vise sig mere frem end andre – og der er nok ikke nogle partier udover Socialdemokratiet, der ikke kommer til at tage afstand til nogle af de linjer der bliver lagt i byrådet de næste måneder.

Valget i 2017 viste, at Bjerregaards samarbejdspolitiske linje gav pote. Ikke for de andre partier, men for ham selv og hans parti. De fik et flertal i byrådet, der gjorde at de har haft muligheden for at køre showet selv. Men man skal aldrig gå væk fra en vindende strategi – så det blev også i 2017 en bred konstituering med store poster til de andre partier.

På sidelinjen bliver der råbt højt, for at overdøve den larmende tavshed der har været i Fredericia Byråd. Jeg er overbevist om, at der har været store politiske slagsmål i forhandlingerne og til udvalgsmøderne, men den kompromissøgende tilgang har vist sig i de sidste år at være en stor gevinst for Fredericia, der har bevæget sig positivt i mange statistikker.

Men det ændrer ikke på, at der er en gruppe af borgere (og partier udenfor byrådet) der er begyndt at stille spørgsmålstegn ved enigheden. Partierne udenfor bruger mange spalter på at skrive læserbreve, der skælder ud over lukkethed, manglende opposition og andet – og historien vil også fortælle, at der frem til det seneste valg også gradvist kom større og større afstandstagen fra de øvrige partier, selvom alle de politiske beslutninger blev truffet enstemmigt.

Men med offensive partier udenfor byrådet, der lægger et stort pres på partierne i byrådet, er der lagt op til en valgkamp på et helt andet niveau end tidligere. Mudderkastning kommer vi, desværre, nok ikke udenom, for partierne udenfor har allerede nu har vist en kritisk retning til flere af de politiske beslutninger. Samtidig må vi forvente, at der bliver opsat meget markante visioner for fremtidens Fredericia, for der er et behov for at vise en vej – og især en vej der adskiller sig fra de øvrige partier. Der kommer dog nok ikke nogle partier, der kommer til at kunne klare opgaverne alene – så de skal ikke være alt for højtragende med deres visioner, hvis de skal have en chance for at kunne levere på løfterne efter valget.

Det bliver spændende at følge med i hvordan partierne griber valgkampen an. Der kommer helt sikkert til at være store forskelle – men det giver kun endnu mere dynamik. Det bliver et spændende valg vi ser frem til.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer