Erik Clausen, en af de mænd der ikke behøver nærmere introduktion, har gæstet regnvåde Fredericia med sine farvestrålende malerier. Fredericia Kunstforening har slået dørene op for en stor Erik Clausen Soloudstilling.

Udstillingssted: Salene, KulturCenter Kongensgade 111, 7000 Fredericia

Ved åbningen kl. 17 var der stort rykind, faktisk så stort at selv den erfarne hovedperson føler sig privilegeret.

Fotograf: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen

Da jeg ankom var Erik Clausen allerede i gang med at tale med begejstrede gæster, og da jeg havde muligheden, havde Erik tid til at joke lidt med bestyrelsesmedlem i Fredericia Kunstforening Vibeke Amstrup, jo Erik følte sig allerede hjemme i Fredericia.

Hvor kommer historien fra.

“Det er imponerende, at man ved at fortælle en god historie på et lærred, kan få 300 mennesker op af stolene” siger en stolt Erik Clausen.

“Ved min sidste film kom der 200.000 ud fra deres stuer og i biografen” fortsætter Erik, han er historiefortæller og som vi kender ham, er metoderne alt fra cirkus, komik, alvor, samfundsrevser, skuespiller, forfatter eller billedkunstner.

Erik har altid fortalt historier, og han har altid været en del af mediebilledet siden jeg var barn. “Jeg kan godt lide at lytte til folks historier, også kommer mit udtryk som en subjektiv udgave af historien jeg kan ikke lade være” siger Erik og fortsætter, “jeg er sådan en type, at hvis du lukker mig inde i et rum, begynder jeg at ridse en historie i væggene, det er sådan noget der skal ud”.

Da min søn er opkaldt efter hans gamle makker Leif Sylvester, spørger jeg ind til cirkus Himmelblå, “ja Kim Larsen og jeg snakkede om at lave et cirkus, også dagen efter så var vi sgu i gang” siger Erik.

I en længere snak om inspiration forklarer Erik om den drivkraft der er i ham til at formidle, “Det er som om jeg ikke kan lade være” siger han og tilføjer “at lege er det vigtigste”. Legekammerater har Erik heldigvis haft mange af gennem hans flotte og lange karriere. For at nævne et par stykker er der Kim Larsen, Leif Sylvester, Niels Hausgaard og mange flere, det har krævet nogle store personligheder, for Erik Clausens talent er stort.

De forskellige udtryk

Jeg er meget interesseret i at høre de forskellige udtryk, han har på sine historier, når der f.eks er udført på filmlærredet eller med farver på kunst lærredet?

Erik siger, “det er noget andet at lave film i dag, man bruger det meste at tiden på at overbevise folk om at det værd at satse på under hele processen, når jeg maler, er det bare mig der fortæller historien”. “Nu er der en engel på billedet bag os siger Erik” jeg vender mig og kigger på et blåt billede, på midten er der en hvid engel som er forholdsvis realistisk.

“Der findes nok ikke engle, men det er mig som formidler der bestemmer, hvad der skal på lærredet, også er kunsten jo at det skal give mening for nogen” fortsætter Erik, han taler meget roligt og virker stolt over sin udstilling. “Det handler meget om teknikker, når jeg maler, når jeg vil udtrykke noget med en teknik, så lærer jeg det”. Det er rart at møde en så stor og folkekær kunstner som stadig kan glæde sig over at hans udstilling i dag besøges med 300 mennesker fra start, når man har medvirket i en af danmarkshistoriens mest populære film, Midt om Natten. Jeg vil ikke tage mere af den populære mands tid, i næste uge besøger jeg Kongensgade 111 igen, og skriver om Erik Clausens Soloudstilling, når det fine publikums tryk har lagt sig.

Der var også stolthed at spore hos arrangørerne fra Fredericia Kunstforening, som har gjort et stort stykke arbejde med denne soloudstilling af Erik Clausen.

Du kan se udstillingen frem til Søndag d. 26 november, og den er bestemt et besøg værd.

Tirsdag – Fredag 14-17

Lørdag 11-17

Søndag 14-17