Da Business Fredericia tirsdag eftermiddag havde inviteret til politisk paneldebat var der nok mange. der troede, at temaerne var målrettet erhvervslivet. I stedet stjal cykelstier og kvinder i Korskærparken dagsordenen.

– Det er vigtigt at huske, at det er jer politikere, der sætter dagsordenen på vegne af folket. Det er ikke embedsmændene, lød det fra formand for Business Fredericia, Bent Jensen, der bød velkommen ved tirsdagens arrangement.

Formanden takkede politikerne for de seneste fire år samt for at være klar til, at tage et borgerligt ombud. Tumulten med Jacob Bjerregaard blev berørt, men for Bent Jensen var det mere vigtigt, at politikerne holdt sig til fremtiden.

Foto: AVISEN

Politikerne misforstod publikum

Med en stuvende fuld sal hos Hotel Fredericia var der lagt op til en god debat, en debat der ofte er kendetegnet som en af de vigtige for spidskandidaterne. Natasja Crone var hentet ind for at styre slagets gang – og i salen var der forventningsfulde erhvervsfolk klar til at høre politikernes visioner for erhvervslivet.

Men det var som om, at de fleste politikere havde mere travlt med at kaste med mudder og prale med projekter end at fortælle erhvervslivet hvorfor de er værd at stemme på. En lang diskussion om cykelstier fik flere erhvervsfolk til at falde hen – eller falde ned i mobilfælden. Der var i hvert fald ikke mange, der synes at finde cykelstier relevant for deres udfordringer.

En spørger fra salen bad dem forholde sig til virkeligheden og de virkelige problemer fremfor at tale om cykelstier og hypotetiske problemstillinger. Det fik stor applaus, en applaus der mest af alt vidnede om, at publikum ønskede en mere erhvervsrettet debat.

Debatten om mangel på arbejdskraft havnede i en debat om kvinder i Korskærparken, og en enkelt spørger følte sig nødsaget til at spørge ind til den politiske lingo, for budskaberne blev mudret til i begreber, tal og andre undersøgelser, som politikerne kastede efter hinanden.

Fyrig konservativ og kontrolleret borgmester

Stemningen efter debatten ved det lette traktement var ikke til at tage fejl af. Debatten kørte helt af sporet – og der manglede en ledende figur. Venstres borgmesterkandidat Peder Tind løb med meget taletid, men det lykkedes ham aldrig rigtigt at komme ud over rampen.

En der lykkedes med at komme ud over rampen var den konservative spidskandidat Tommy Rachlitz Nielsen, der bragede igennem. Spydige og humoristiske kommentarer tilsat klare målsætninger. Nogle pegede på, at han var lidt for skarp – men den generelle opfattelse var, at det ramte plet.

Borgmester Steen Wrist kunne have set en svær debat i møde, det erhvervspolitiske var en af Jacob Bjerregaards store forcer, men det lykkedes for ham at slippe mere end fornuftigt fra debatten. Han forholdt sig roligt og afdæmpet, der var ikke noget, der kunne slå ham ud af kurs. Han fremlagde visioner og ønsker, han forklarede resultaterne fra det seneste budgetforlig – og så virkede det til, at selv en socialdemokrat kan høste stemmer i erhvervslivet. Sammen med Tommy Rachlitz Nielsen blev han spået som vinder af debatten af de erhvervsfolk AVISEN talte med efter debatten.

Selvom der kunne spås en vinder, så var der et klart budskab: Politikerne skal stramme sig an. Det var et ganske uimponeret publikum, der kunne indtage en velfortjent bid mad efter debatten. Der var ikke meget kød på debatten.