Business Fredericia havde inviteret medlemmer der bidrager til samarbejdstalen til minikonference i MesseC, hvor man blandt andet fik snakket om konsekvenserne af coronakrisen og indsatsen fra Fredericia Kommunes side.

Det var John Pagaard fra Business Fredericia, der var konferencier ved dagens arrangement i MesseC. Det har været småt med arrangementer fra Business Fredericia i forhold til hvad medlemmerne har vænnet sig til. Årsagen har været coronakrisen og de udfordringer med forsamlingsmulighederne, der nu har været. Men med god plads mellem stolene og et kontrolleret antal deltagere kunne man nu give noget feed back på situationen og tale om samarbejdsaftalen.

Borgmester Jacob Bjerregaard startede konferencen med at give et overblik set fra borgmesterstolen og Fredericia Kommune. Her slog han fast at udfordringerne havde været mange, og da man i sin tid indgik samarbejdsaftalen med erhvervslivet, havde man ingen ide om at der ville komme en coronakrise:

»Det kunne ingen jo forvente. Men vi har formået at klare os indtil videre ved at være fleksible og tænke nyt. Og faktisk mener jeg vi skal tage det bedste fra vores erfaringer med coronakrisen med os«, sagde Jacob Bjerregaard.

Vi skal være fleksible (Foto: AVISEN)

Det har været en målsætning for samarbejdsaftalen at få flere i arbejde i Fredericia. Dermed også at skaffe flere fredericianske arbejdspladser. Det er man lykkedes med, og Bjerregaard var tilfreds med udviklingen. Men samtidig fokuserer han på at møde virksomhedernes behov for arbejdskraft, så de får de rigtige medarbejdere og kompetencerne i arbejdsstyrken er de rigtige. Derfor vil han gerne fastholde og udvikle et godt samarbejde med virksomhederne, uddannelsesinstitutionerne og Jobcentret.

»Vi har investeret enormt meget i ny infrastruktur. Det kommer virksomhederne til gode. Udover at der kommer gang i de lokale entrepeneurvirksomheder så de kan holde fast i deres medarbejdere istedet for at de ender på overførselsindkomst, så kan vi tilbyde bedre rammer til virksomheder. Vi har sænket dækningsafgiften. Vi har gjort os umage for at give en god service via kommunen og Business Fredericia. Vi har billigt spildevand. Der er mange eksempler på, at vi leverer noget til erhvervslivet, og vi har også fået flere virksomheder til Fredericia«, forklarede Bjerregaard.

Når der er lånt penge, så er det gået til gode investeringer. Samtidig er det til en lav rente, og det modvirker effekterne af coronakrisen, mente borgmesteren. Men der mangler fortsat omkring 700 medarbejdere indenfor de faglærte fag, og derfor er efteruddannelse et område der bør prioriteres. Samtidig mener han at de investeringer der foretages nødvendige, ikke kun for byudviklingen, men også for at komme gennem coronakrisen:

»Samlet set har vi holdt hånden under beskæftigelsen. Det fortæller håndværkere os, når de har fået opgaver for kommunen. At folk de ellers ikke havde kunnet beholde, har beholdt deres job. Den samlede indsats giver derfor mening. Vi skal bare være opmærksom på, at vi kan risikere at skulle stå i den her situation næste år også. Så vores fleksibilitet og indsats er vigtig, så vi kan komme gennem krisen. Også vores kulturliv er blevet hårdt presset. I sommers satte vi ind med nye aktiviteter og satte penge ind i at bolstre bylivet. Ved at lade Tøjhuset afholde koncerter på teateret, har de kunnet spille koncerter, de ellers skulle have aflyst. Vi har simpelthen været proaktive under coronakrisen, og det tror jeg virker«

Også Jobcentrets chef, Salena Ljeskovica, forklarede om det nye Jobcenter og den profil der nu er skabt. Hun havde den intention at forklare om den politiske vision bag Jobcentret. Den vision tager udgangspunkt i at have det man kalder for ‘virksomhedsservice i verdensklasse’.

»Vi er til for jer. Vi vil gerne have flere i arbejde, og vi ønsker at kunne finde de rette personer, til jeres virksomheder. Derfor kigger vi på, hvilke behov I har, og hvordan vores ledige matcher dem. Selvom vi er en afdeling i kommunen, så ser vi nu os selv som en lille virksomhed. Vi kigger også på, om vi udfylder vores opgave godt. Vi kan hjælpe jer, også med eksempelvis medarbejdere der er syge, omkvalificering eller rekruttering«, sagde Salena Ljeskovica.

Business Fredericia Minikonference
Jobcentret har nye rammer (Foto: AVISEN)

Fra Carlsberg kom Line Amtorp Poulsen, der er Sustainability Specialist, hvor hun har været ansat siden 2015. Hun fortalte om Carlsbergs nytænkende tilgang til bæredygtighed og hvordan man arbejder med CSR i dagligdagen. Virksomheden har iværksat mange initiativer for at udvikle en bæredygtig produktion, set i lyset af de globale udfordringer med klimaet.

»De næste 20 år bliver altafgørende for hvordan vores planet udvikler os. Så når vi kigger på hvad der kan gøres, så er vi opmærksomme på hvilke faktorer vi kan arbejde på i vores produktion. Lige fra transport til plastik«, forklarede Line Amtorp Poulsen.

Business Fredericia Minikonference
Carlsberg har arbejdet med bæredygtighed (Foto: AVISEN)

Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer startede ud med at fortælle om det store chok alle var blevet ramt af i marts måned, da samfundet pludselig lukkede ned fra den ene dag til den anden. En situation som skabte enorme bølgevirkningerne gennem hele erhvervslivet i Fredericia.

»Jeg tror jeg talte i telefon hele tiden og på alle tidspunkter af døgnet. Ingen vidste hvordan det her skulle tackles, og udfordringerne var enorme. Men nu kan vi se, at vi har klaret det indtil videre. Vi frygtede er stort smæk, men hjælpepakker og kriseindsats har reddet mange. Nu er mere sat på pause. Efter chokfasen er der blevet lyttet og handlet. Samtidig har vi reageret lynhurtigt på ting, der normalt kunne have taget et år. Vi har bistået detailhandlen, sat gang i initiativerne og kastet os ud i løsningsorienteret indsats«, sagde Kristian Bendix Drejer.

Han er fortsat bekymret for især eksportdelen, hvor mange af markederne er ramt. Men han vælger at beholde den optimistiske hat på og tro på at vi kommer gennem coronakrisen. Han blev spurgt om hvor vidt, der var andre problemer for vækst i Fredericia Kommune, og herunder om manglen på byggejord:

»En kommune som Fredericia har relativt lidt jord i forhold til mange andre. Så vi kan ikke satse på at sælge mere jord. Vi er udfordret på plads, så jeg ser også den grønne omstilling som et nyt område at arbejde med. Men vi klarer det nok endda«.

Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer (Foto: AVISEN)

Sidst på konferencen var der lagt op til at deltagerne kunne hente noget inspiration fra fodboldtræneren Troels Bech. Hans interesse for ledelse og hvordan han selv havde ledet, var på programmet. Han lagde op til at deltagerne kunne få nogle gode ideer og noget reflektion. Dermed blev dagen rundet af med inspiration og reflektion, også i forhold til hvordan man kan underbygge den daglige ledelse og skabe motivation.

Troels Bech (Foto AVISEN)

»Jeg er Danmarkshistoriens mest fyrede træner. Så jeg ved noget om, hvad der sker rundt omkring. Men det jeg gerne vil snakke om er, hvordan forsøger vi på at få folk med. Hvordan sikrer vi samarbejde? Hvordan bringer vi os over i den bedste position, for at være den bedst mulige kollega?,« sagde Troels Bech. ■

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer