Byudviklingen i Trekantområdet er i fuld gang. I dag afholdt Building Network en eksklusiv netværkskonference på Hotel Fredericia. Her talte blandt andet ADP A/S Adm. Direktør Nils Skeby om udviklingen af Taulov Dryport, Danmarks multimodale transport- og logistikcenter.

Inden de 40 erhvervsfolk startede dagens mødeprogram var der moderne tapas fra Hotel Fredericia på programmet, og allerede her startede samtalerne over bordet om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, hvad vi arbejder med.

Buidling Network Konference på Hotel Fredericia.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Over de næste ti år skal et 700.000 m2 stort erhvervsareal i baglandet til Fredericia Havn, Taulov Dry Port, udvikles for op mod to milliarder kroner. Her skal blandt andet opføres moderne og fleksible logistikejendomme, hvor små og store virksomheder kan leje sig ind og udnytte beliggenheden tæt på havn, jernbane og motorvejsnet.Udviklingen af Taulov Dry Port sker i et joint venture med PFA og ADP A/S, der ejer og driver havnene i Fredericia, Nyborg og Middelfart. Direktør i ADP A/S.

Nils Skeby talte i dag på Building Networks konference, om planerne for Taulov Dry Port, og hvordan det er lykkedes for havneselskabet at sikre sig et godt afsæt for at videreudvikle positionen som Danmarks multimodale knudepunkt i Fredericia.

Efter en præsentation af ADP A/S som virksomhed, herunder historie, talte Nils Skeby om Taulov Dry Port.

Inspirationen til at arbejde videre med Taulov Dry Port tog udgangspunkt i erfaringer og besøg hos blandt andet en Dry Port i den tyske Ruhrdistriksby, Duisburg. Et af de vigtige pointer for Duisburg var den centrale placering som knudepunkt, her kunne Nils Skeby se noget i Fredericia, som man kunne sammenligne med, og herfra gik ADP A/S i gang med at finde økonomiske partnere til projektet.

“Mange ville være med. Vi fandt ud af, at pensionsselskaber ville egne sig godt til os. Vi kigger med den lange kikkert – og det gjorde de også. Derfor endte vi med at lave et partnerskab med PFA-pension. Det var en stor dag. Vi var live på TV2-News. Vi satte gang i en udvikling af en havn i Danmark, som passede til skiftende regeringernes ønske om at få flere private penge ind i offentlige investeringer. PFA kiggede på sagen kommercielt og sagde til sig selv, at det er et spot i Danmark, hvor det giver mening at opbygge en Dry Port,” fortalte Nils Skeby og fortsatte:

“Vi er gået i gang nu med Danmarks første OPP i den danske havnesektor. Det første vi gjorde var at arbejde med de 200.000 m2, vi havde og samtidig købe 500.000 m2 mere, så vi havde mere at arbejde med i projektet. Jorden i Taulov er faktisk dyr, hvis man ser på det med logistikbranchens briller, men vi var tilfredse, da vi købte jorden. Vi var interesseret i at ligge der, hvor jernbanen går til havnen, der hvor vi er tæt på vejen, så vi kunne binde de forskellige transportformer sammen, så vi med andre ord blev en samlet enhed med jorden i Taulov og havnen. Hvis du er kunde i Dry Port, kan du lægge dit gods i havnen, og få det fragtet til Taulov. Det gælder også, hvis man kommer fra motorvejsnettet og vil have godset til havnen. Det var i sig selv nok til, at vi fik mange interesserede i konceptet. Også et koncept, hvor man kan leje sig ind kort- og langvarigt. Vi bygger uden at have kunderne til projektet fra starten. Vi har dog en masse, som gerne vil være med.”

“Vi forhandler pt. med fem forskellige virksomheder om at deres logiskcenter i Taulov, og koble deres center til havnen. Det kan være virksomheder, som har gods, der kommer med skib, og i løsningen her ser en optimering af deres muligheder. Et andet element er e-handelsbranchen, som her kan håndtere logistikken optimalt. De koncentrer sig mere om deres web og salg, men ønsker nogle til at håndtere deres logistik. Det kan vi Taulov Dry Port,” sagde Nils Skeby.

Til sidst reklamerede Nils Skeby for en konference på Christiansborg med fokus på multimodale transportløsninger:

ADP og tidligere transportminister Hans Christian Schmidt sætter igen i år fokus på multimodale transportløsninger og inviterer til en konference på Christiansborg onsdag den 10. oktober 2018. EU-kommissionen har udnævnt året 2018 til ”The Year of Multimodality”, og dette bliver konferencens tema.

Konferencen henter i år inspiration i Europa, og på konferencen kan man blandt andet høre Matthew Baldwin fra Europakommissionen fortælle om Kommissionens strategi for multimodalitet. Derudover vil Hamburg Havn præsentere, hvordan de arbejder med at fremme multimodale løsninger.

I det kommercielle spor fortæller Vicekoncerndirektør Vagn Hundebøll fra DLG om, hvordan de udnytter den centrale placering i Fredericia i forhold til levering på nærmarkeder. Der vil desuden være en politisk debat omkring barriererne og mulighederne i forhold til multimodale løsninger.

Konferencen finder sted onsdag den 10. oktober 2018 kl. 08:30 – 12:30. Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig og kan ske til Mikkel Schiøler fra Advice på tilmelding@adviceas.dk.

Se hele programmet her.