Forside Fredericia Er dine koder er for nemme ligesom mine?

Er dine koder er for nemme ligesom mine?

DEL
kode
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Alt for mange mennesker bruger de samme koder, det gør dem nemme at gætte og dermed få adgang til dine digitale systemer. Hvad er din kode? Og er den sikker nok?

Password er en slags hængelås til dine private oplysninger.

Computeren, e-mailen og Facebook-kontoen er beskyttet af dit password. Der er sikkert mange flere passwords, som du benytter dig af såsom dankort, benzinkort, ja selv låsen på din mobiltelefon.

Jeg er meget glemsom, måske husker du min NEMID historie om at være i sidste sekund. Jeg vil prøve at give et eksempel på mit eget kaotiske kodesystem og ud fra næsten alle anbefalinger, falder jeg totalt igennem, måske gør du det også?

Måske har man en søn eller datter, hund eller kat, kæreste eller kone.

Lad os sige konen hedder Jonna og vi blev gift i 2016.

Jeg ligger ud med at have koden Jonna16

Jeg glemmer den og generer en ny, som så hedder Jonna2016

Efter et stykke tid glemmer jeg den og jeg skifter til Jegelskerjonna2016

Man fraråder folk at bruge kodeord fra hverdagen, da det nemt kan googles eller ses på socialemedier hvem du er gift eller i forhold med. Hvad dine børn eller hund hedder, det gør det nemt for hackere, når man involverer sine nærmeste i koderne.

Undlad at bruge kodeord, som er lette at gætte, når man kender dig. Detaljerne er nemlig meget nemme at finde frem til via Google.

En anden ting er at ikke skrive sætninger, som jeg også kan finde på er at skrive en lang sætning som for eksempel:

Jegarbejderpåfredericiaavisen

Den ville være langt mere sikker som Japfa, altså en forkortelse af samme sætning. Den kode Japfa vil kun give mening for mig, derfor er den langt mere sikker.

Man anbefaler også at bruge lange koder, som for eksempel, hvis man nu hedder Anna så kunne koden være:

ArmbøjningerNødderNødderArmbøjninger

Politiet har på Twitter skrevet en liste over de 10 mest anvendte passwords, her kan man nok ikke sige sig fra overfor at have haft nogle af kombinationerne:

123456
password
123456789
12345678
12345
111111
1234567
sunshine
qwerty
iloveyou

Når det kommer til mobiltelefonen, så er der mange, der har en skærmlås, som man låser op ved at lave en bevægelse med hånden. Her kan man tit se på skærmen, hvor man oftest kører med hånden. Når det kommer til kombinationerne så er mange også ude i de samme talkombinationer som ovenstående dog i revideret form af fire cifre.

Hackere bruger programmer, som leder efter ord og kombinationer, som kan være dit password. Jo kortere og mere forudsigeligt dit kodeord er, des nemmere er det for hackerne at finde frem til det. Vi håber at denne artikel kan hjælpe dog på vej mod et mere sikkert password. Min kode er i hvert tilfælde ikke længere Jegelskerfredericiaavisen

Må først køre i Uge 2
Annonce
DEL