Til sommer skal De Olympiske Lege afholdes i Tokyo, men er det overhovedet forsvarligt at afholde, og vil den olympiske komité for første gang nogensinde aflyse? Det er få blandt mange spørgsmål i debatten.

Forberedelserne er i fuld gang. Atleterne træner for at nå sommerens helt store mål, men bliver OL afholdt? En anonym regeringskilde ser en aflysning som uundgåelig.

– Ingen vil være den første til at sige det, men konsensus er, at det er for vanskeligt, siger kilden ifølge The Times.

Den japanske regering har via en talsmand afvist kildens udmelding. Også Japans premierminister, Yoshihide Suga har sagt, at der planlægges efter at afholde OL med en lang række sikkerheds- og sundhedsmæssige foranstaltninger, der skal gøre, at det kan afholdes som planlagt.

Japan har som nation styr på pandemien, men bølgen af mutationer har givet anledning til bekymringer over udsigten til tusindvis af tilrejsende sportsfolk. Op imod 10.000 mennesker skal være samlet i OL-byen, og det kan derfor blive et problem at finde en model, der kan holdes. Japan vil stadig afholde OL,  og det næste ledige OL-år er i 2032.

– De vil understrege, at de er klar til start, så de kan få en chance til om 11 år. Og under disse omstændigheder kan ingen være uenige i det, siger den anonyme kilde til The Times.

Præsidenten for Japans olympiske komité, Mori Yoshiro.

Japanerne har angiveligt brugt mindst 150 milliarder kroner på forberedelserne til OL, og det vil derfor være et stort økonomisk tab for den asiatiske nation, hvis den store begivenhed ikke kan afholdes. Det vil være første gang, at OL aflyses uden, at det er pga. krig. Det skete i 1916, 1940 og 1944 pga. Første og Anden Verdenskrig. Derfor vil Japan også gå langt for at afholde De Olympiske Lege, der skal finde sted fra d. 23. juli og frem til d. 8. august.

– Vi har omfattende tiltag til bekæmpelse af smitte, og vi fortsætter forberedelserne fast besluttet på at afholde lege, der kan indgyde håb og mod verden over, har Japans premierminister Yoshihide Suga tidligere udtalt i Japans parlament.

Det alle japanere frygter er en gentagelse fra 1940. Tokyo skulle have været værter for OL, men det blev aflyst. I 1964, efter at have rejst sig fra ruinerne som følge af atombomber mv., fik japanerne vist sig frem igen. De afholdte sommer-OL for første gang, og det skulle være gentaget i 2020, men med ét blev det skudt tilbage. D. 24. marts 2020 meddelte daværende premierminister, Shinzo Abe, at legene blev udskudt til 2021.

Nu kigges der i stedet på, hvad man skal lave af restriktioner. Der arbejdes med forventede krav om social afstand, mundbind på tribunerne, ingen råben fra tilskuerpladserne og digital overvågning af tilskuere fra udlandet. Derudover er tales der om dokumentation for, at alle indrejsende atleter, officials og tilskuere er vaccineret og har en negativ test forinden. 

Den japanske befolkning er begyndt at være modstander omkring afholdelsen, og også canadiske Dick Pound, der medlem af den den internationale olympiske komité (IOC), kan godt se en aflysning komme på tale.

– Jeg kan ikke være sikker, for syningen i coronasmitte vil blive ved med at være elefanten i rummet, udtaler Pound ifølge BBC.

Det er ikke det eneste problem. Ud fra et historisk perspektiv er den japanske befolkning ikke glade for vacciner. Eksempelvis har kun et procent af den seneste generation af japanske teenagepiger ifølge et studie sagt ja til at modtage en hpv-vaccine mod livmoderhalskræft pga. ubegrundet frygt for virkninger.

En undersøgelse viser, at 36 % af den japanske befolkning siger nej til en coronavaccine, og sammenlignet med resten af verden er det en af de største andele, hvis man sammenligner alle landene. Dertil kommer, at den japanske proces med vaccinationer først er påbegyndt i den sidste halvdel af februar, og det helt store spørgsmål er derfor, om japanerne, der er skeptiske, når at opnå flokimmunitet inden De Olympiske Lege begynder.

– Der er rigtig mange problemstillinger her, siger professor i global sundhed ved Københavns Universitet, Flemming Konradsen, til Berlingske Tidende.

Konradsen peger blandt andet på, om japanerne vil godkende alle typer coronavacciner for OL-indrejsende, herunder særligt den kinesiske Sinovac, der ifølge test kun yder 50 % beskyttelse i forhold  til eksempelvis Pfizer og Moderne, der yder over 90 % beskyttelse. Flemming Konradson peger også på elementer, der kommer fra lande, der af økonomiske og praktiske årsager, ikke har gang i vaccineringen på samme måde, som vores del af verden. Det kan eksempelvis give et problem for Kenya, da det forventes, at kun tre % af befolkningen syd for Sahara forventes at blive vaccineret i det næste lange stykke tid.

– Spørgsmålet er, hvor stor mening den her slags superprestigefyldte og meget omkostningsrige begivenhed giver, når en ny klimadagsorden og en pandemi, presser på. Der er masser af signaler, der pludselig kan forekomme mærkelige, for eksempel at se to storsvedende boksere eller brydere i infight, mens smitten raser i verden, siger Flemming Konradsen.

Med baggrund i det mener Flemming Konradsen, at det ikke er usandsynligt, at også dette års OL bliver aflyst eller udskudt endnu en gang.

Håndbold-slutrunde med 24 nationer

Håndbold-VM endte med at blive afholdt. (Foto: Egypt 2021)

I januar blev håndbold-VM afholdt i Egypten, og det var med mange restriktioner, og undervejs blev flere også testet positive for corona. Det var ikke uden forbehold, at turneringen blev afholdt, men havde det stået til de egyptiske arrangører, så havde det hele foregået med tilskuere på tribunerne. Det var først i ugen op til, at det blev forbudt.

I dagene op til slutrunden var der et møde med en række interessenter, heriblandt Egyptens premierminister Dr. Mostafa Madbouly og IHF-præsident Dr. Hassan Moustafa.

– Det blev besluttet, at ingen tilskuere får lov til at komme ind i arenaerne, og at kampene afvikles for lukkede døre på grund af de præventive tiltag i kampen mod Covid-19, oplyste arrangørerne efter mødet.

Til gengæld blev slutrunden gennemført, men det var ikke uden problemer. De 24 nationer blev hyppigt testet, og særligt i starten af slutrunden blev flere spillet testet positiv for Covid-19. Op til turneringen trak både Tjekkiet og USA sig, og det gjorde, at Schweiz og Nordmakedonien i stedet kom. De to føromtalte nationer var nemlig blevet ramt af et væld af coronatilfælde, der gjorde, at det ikke var forsvarligt at tage til slutrunden i Egypten. Undervejs endte Kap Verde med at trække sig, da de også havde fået konstateret mange tilfælde. Dertil kommer, at de 24 nationer ikke opførte sig korrekt i forhold til Covid-19 reglementet.

– Værelserne er fine, og der er kommet forbedringer med flere lukkede rum, hvor vi spiser. Der er stadig lidt ting med afstanden og mundbind, hvor man godt kan se, at andre har levet mere med det til hverdag end andre, sagde Danmarks landstræner, Nikolaj Jacobsen under slutrunden:

– De hold, der mødtes, skulle være på samme hotel uden andre, men så bliver det også en vanvittig dyr affære, forklarede Jacobsen.

Landstræneren var ikke den eneste fra den danske lejr, der kommenterede på polemikken.

– Jeg føler mig rimelig tryg ved situationen, men der er punkter, hvor arrangørerne skal forbedre sig. Jeg tror, at egypterne har et andet kvalitetsstempel end den europæiske hygiejne, men jeg har har en følelse af, at de lytter, når vi påpeger de forskellige ting, sagde Niklas Landin.

Efterfølgende har IHF evalueret på slutrunden internt til et møde.

– Selvom der har været udfordringer med at afholde VM-slutrunden i Egypten har det vist, at håndbold kan blive spillet under sikre rammer og i et miljø, hvor vi alle lærer at leve med virussen. Det har krævet en enorm indsats at tilrettelægge slutrunden, og fra IHF Consilets side skal der lyde en stor tak til præsidenten for Den Arabiske Republik Egypten, Abdel Fattah el-Sisi, Egyptens Premiereminister Dr. Moustafa Madbouly og Ministeren for ungdom og sport, Dr. Ashraf Sobhy, oplyser det internationale håndbold forbund på deres hjemmeside.

Succesen til trods har IHF nu besluttet at aflyse dette års U21 VM for herrer og U19 VM for herrer, der begge skulle være afviklet til sommer, og dertil kommer, at IHF Mænds Emerging Championship og U17 VM for herrer og kvinder er blevet udsat.

Spørgsmålet er derfor: Er OL en for stor og prestigefyldt turnering at kunne aflyse, selvom eksperter taler for en aflysning?

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer