Forside Danmark Enorm hvepseplage landet over – skadedyrsbekæmperne har travlt

Enorm hvepseplage landet over – skadedyrsbekæmperne har travlt

DEL
Foto: Magnus Runge Madsen, Fredericia AVISEN

Den ekstremt varme og tørre sommer har skabt de optimale forhold for hvepsene i Danmark. Fredericia AVISEN har taget en snak med skadedyrsspecialist og direktør for virksomhenden Skadedyrskontrollen Vest Aps, Preben Christensen, omkring hvepsen og hvordan man kan bekæmpe den.

Den ekstreme varme, som sommeren i år byder på, har skabt de optimale forhold for hvepse. Det betyder, at hvepsenes ynglesæson er startet tidligere end normalt. Selvom hvepsene giver problemer allerede nu, så kan det blive endnu værre.

Det er ikke kun hvepse der kan skabe problemer for en hyggelig middag på terrassen. Fluer og myrer kan også være en stor udfordring, da vejret også er perfekt til dem.

Jeg kører mod Dalegade, hvor jeg har aftalt at mødes med direktøren for virksomheden Skadedyrskontrollen Vest Aps, Preben Christensen, for at snakke om den hvepseplage Danmark er ramt af. Da jeg ankommer bliver jeg taget godt imod, og vi tager plads ved bordet i køkkenet.

Hvorfor har vi så mange hvepse for tiden?

“Jamen, det er jo hvepsedronningerne som har gunstige vilkår her i varmen og tørken, blandt andet ved, at der er også er gode vækstbetingelser for bladlus, som hvepse jo også lever af. Nogle gange kan man godt have træer som er helt sværmet til, og så tror folk, at de har et hvepsebo, men det har de jo så slet ikke, det er bare hvepsene som er ude for at skaffe mad”, fortæller Preben.

“Hvepse er et rovdyr, men også et nyttedyr, så det gør faktisk også masser af gavn, at de tager mange små larver og bladlus. Så hvepsen er ikke kun et skadedyr, men hvis man kommer for tæt på deres bo, kan de jo finde på at angribe”, fortsætter han.

Hvad kan man selv gøre for at holde hvepse væk?

“Du kan ikke gøre noget som udgangspunkt. Altså man kan jo lave en lille manuel fælde med noget sødt og noget sødtholdigt væske. Man kender tricket med den lille flaske, hvor man skærer toppen af, fylder sødt i bunden af flasken og så vender du toppen af flasken ned i bunden. Det kan være en lille sodavandsflaske man bare sætter nede i haven. Så kan man jo lige holde dem lidt væk på den måde. Ellers kan man jo købe en spray, og så gå i haven med den om aftenen”, fortæller Preben.

Er det kun hvepse som er en plage lige nu, eller er der også andre insektplager?

“Generelt er det bare mange insekter, og rigtig mange fluer lige nu. Vi har flere jobs, hvor det er lidt svært, at gøre noget ved fluerne. Der er også særligt mange møl i naturen. Så når man om aftenen, hvor mørket falder på, stadig har døre og vinduer åbne og tænder lys, så skal man bare lige være opmærksom på at, alle de natteaktive insekter bliver tiltrukket af lyset”, fortæller Preben imens hans telefon brummer.

Hvilken type opgave bliver I oftest kaldt ud til?

“Det er hvepse, men også en del gedehamse. Gedehams, det er den store hveps, faktisk den største vi har herhjemme. Den er ca. 3,5cm. lang og den flyver meget anderledes i forhold til en almindelig hveps. En almindelig hveps kan godt siksakke og flyve rundt, hvorimod en gedehams flyver helt lige, faktisk ligesom en helikopter. Man er slet ikke i tvivl, når man ser en gedehams, netop fordi den flyver helt lige, og så fylder den to led af en finger”, slutter Preben.