Oplægget startede med, at de seks ud af otte kandidater på skift greb ordet og præsenterede sig selv. Derefter tog byrådsmedlemmet og den øverste kandidat på stemmesedlen til kommunalvalget for Enhedslisten, Cecilie Roed Schultz, ordet og fremlagde de væsentligste elementer af partiets politik. Det var et valgprogram på 45 sider, som er blevet udarbejdet hen over 12 forskellige workshops i de sidste tre måneder, som hun fremlagde i emner og overskrifter. Valgprogrammet indeholder ti forskellige områder, som blandt andet handler om demokrati og medborgerskab, beskæftigelse, ligestilling og økonomi.

– Der er en række konkrete forslag på, hvordan vi løser samfundsmæsssige problemstillinger. I og med at det er forslag på vores visioner, så er der ikke fremstillet en finansering af hvert enkelt forslag, men det er klart, at vi har en budgetproces, der skal give os svar på, hvor finanseringen skal findes til de forskellige områder. Det er ikke listet op i vores valgprogram, da det her er, hvad vi går til valg på, og hvad vi vil kæmpe for, sagde Cecilie Roed Schultz indledningvist i pressemødet. Hun fremhæver i samme ombæring, at under økonomi-afsnittet står der beskrevet, hvordan partiet vil prioritere mærkesagerne, samtidig med hvor pengene skal hentes fra. Her markerer hun, at der skal tænkes i alternativer, hvor de faste rammer, som eksisterer, skal udfordres, hvis Enhedslisten skal komme i mål med deres politik. Det er nemlig ifølge hende ikke kun på rådhuset, der skal kæmpes, da bevægelser, foreninger og råd skal bidrage til at realisere partiets visioner. Derfor er flere af kandidaterne også en del af forskellige foreninger, da partiet ikke kun vil aktive i rådhuset men i stedet ramme bredt.

– I mange kapitler i vores valgprogram er der fokus på fællesskaber. Det er rummeligheden og muligheden for adgang og deltagelse for så mange mennesker som muligt, siger byrådsmedlemmet, mens hun bakkes op af den anden kvindelige kandidat for Enhedslisten til kommunalvalget, Maria Sloth:

– Derudover er bæredygtighed et centralt aspekt i vores politik. Det gælder både ved de miljømæssige, økonomiske og sociale områder.

Herefter svarede de seks kandidater på spørgsmål fra pressen, som gav eksempler på, hvordan deres politik helt konkret skulle udfoldes. Her blev en større anvendelse af kulturinstitutioner brugt som eksempel på, hvordan lokalsamfundet kunne inddrages i at få en større indflydelse i lokalpolitikken. Derudover blev partiet forholdt til, hvorvidt programmet var for abstrakt at forstå for den enkelte borger, da partiets mærkesager er fordelt over 45 sider. Her var kandidaterne enige om, at de ikke forventer, at alle sider vil blive læst af den enkelte borger. I stedet vil partiet sammenfatte de væsentligste pointer i en valgfolder og dele dem ud, og så kan man derefter læse det fulde uddrag i partiets valgprogram, hvis man stadig er nysgerrig eller har ubesvarede spørgsmål til et givent område. For partiet er det nemlig vigtigt, at individet kan orientere sig om, hvad visionerne er, uden at et kompliceret og indviklet polikersprog skal stå i vejen:

– Vi har lavet en overskuelig folder på mange forskellige sprog, fordi det er vigtigt for os at være inkluderende. Selvom man kan begå sig i Danmark og kan stemme, så er det ikke sikkert, at man forstår et langt og snørklet politikersprog, siger Cecilie Roed Schultz.

I starten af valgprogrammet præsenteres også, hvilken politisk kultur, som Enhedslisten i Fredericia, vil arbejde for. Her er der givet forslag på, hvordan man kan undgå personsager og skandaler, der har præget byrådet det seneste års tid.

– Enhedslisten har stillet flere forslag før borgmestersagen kom frem, at der er brug for en whistlerblower-ordning. Den blev stemt ned af Socialdemokratiet, og i bagklogskabens lys kan man kun gisne om, hvorfor de valgte det. Vi kunne måske ikke have undgået skandalerne, men vi kunne have stoppet det før, siger Maria Sloth.

Herudover uddyber hendes partikollega, Cecilie Roed Schultz, at der skal et godt stykke arbejde i byrådet til at forbedre demokratiet. Derfor vil partiet forsøge at være vagthunde, hvor de følger op på konkrete politiske beslutningsprocesser, og de vil ikke stille sig tilfredse med første svar, som de modtager fra forskellige udvalg. Her følger kandidaten, Jan Filbært, op:

– Demokratiet har været under gevaldigt pres i de sidste fire år, hvor jeg personligt mener, at Socialdemokratiet ikke har levet op til den demokratiske proces. Vi vil ikke gå ind i de personlige sager, da der er nogle dygtige mennesker, som behandler disse problemer. For os handler det i stedet om at sende signaler om, at vi går op i demokrati og borgerinddragelse, siger han. Kandidaterne nikker anerkendende til, at der ligger en stor opgave forud i at genskabe tilliden over for fredericanske borgere efter sagerne i byrådet. Derfor vil partiet igennem en stor åbenhed fortælle borgerne om forhandlingerne i kommunen, så borgernes tillidserklæring til politikerne ikke misbruges.

– Vi har alle sammen et ansvar for, at der gøres, hvad der står i vores valgprogram. For os betyder det alt at få vores politik ud til borgerne, og dermed vil vores politik ikke ændre sig efter kommunalvalget. Vi kæmper for, hvad der står i vores 45 siders program, siger Jan Filbært i pressemødet.

Efter spørgerunden fremlagde byrådsmedlemmet, Cecilie Roed Schultz, et dokument, der beskriver blandt andet, at man forpligter sig til, at en udmeldelse fra Enhedslisten i valgperioden eller udtrædelse af byrådet betyder, at man skal overlevere de givne poster til andre i partiet. Før de fremmødte kandidater underskrev denne aftale, argumenterede de for, at man ikke kan hoppe fra det ene parti til et andet med Enhedslistens stemmer. Derudover understregede de, at det ikke er juridisk forpligtende men nærmere en moralsk forpligtelse at overholde denne aftale.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Brian Magnussen
Brian Magnussen
00:54 - 24. juni 2021 00:54

Gælder den rummelighed også Israeler og Jøder ?  🇮🇱 

Andreas Tobiassen
Andreas Tobiassen
10:18 - 24. juni 2021 10:18

Ja da. Vi skal værne om både israelere og jøders sikkerhed her i landet. Det hsr Enhedslisten sagt højt mange gange, Brian. Det er dog knap så lokalt stof.
For os er det stor forskel på jøder generelt og så på de zionister, som bakker op om Israel krænkelser af menneskerettigheder. Det har vi også fortalt dig flere gange men du virker til at køre i samme rille hele tiden.
Mvh Andreas Tobiassen, kasserer i Enhedslisten Fredericia.

Brian Magnussen
Brian Magnussen
12:09 - 24. juni 2021 12:09

Terror dræber, Terrorens brændstof er ord. Jeg kører i samme rille, Samme rille er krystalnatten 1933 Audiosløjfen hedder Kusine Rika Greenberg der er Jøde. Og jeg kommer ikke ud af hak og det vil jeg heller ikke. Min eksistensberettigelse er at andre skal huske og vide.

Andreas Tobiassen
Andreas Tobiassen
12:15 - 24. juni 2021 12:15

Du finder ikke et parti i Fredericia, som har markere Krystalnatten mere end Enhedslisten. Vi har kæmpet imod nazisme, siden vi blev dannet og det vil vi fortsætte med. Men at du begår den klassiske fejl (oftest begået af dem som støtter Israel) at sidestille kritik af staten Israel med antisemitisme, kan vi ikke gøre noget ved. Selvfølgelig kan man godt kritisere Israel uden at gå nazisternes gerning.