Yousee sender hele tre pressemeddelelser på en gang om opkøb af streemingtjenester, det vidner om en stor oprustning på markedet. Ligesom Viasat også opgraderer deres streaming, tyder det på nye veje og måder vi ser tv på.

På Fredericia AVISEN elsker vi moderne teknologi, tv og gaming. Vi har mange forskellige streemingtjenester på redaktionen og vi bytter ofte på kryds og tværs. Men nu ser det ud til, at de store udbydere fusionerer mere og mere. Det er snart sådan, at flere forskellige udbydere vil have de samme kanaler. Jeg bruger næsten udelukkende min TV-fjernbetjening til at tænde for fladskærmen og navigere mellem min Chromecast og kanalen til min Playstation.

Jeg har YouSee-streaming og det benytter jeg meget af, men det er forbavsende lidt tv, jeg ser i reeltime, altså live. Tidligere så man altid tv på bestemte tidspunkter, eller så en genudsendelse, nu ser jeg programmerne, når det passer mig. Det er ofte, når det kommer til fodbold eller lørdagsunderholdning, at jeg ser tv live, men der har der været en stor forhindring, når det kom til TV2s programmer. Deres primetime programmer kan ikke ses live på YouSee-appen med mindre, man er på bredbånd fra YouSee. Derfor har jeg været nødsaget til at have TV2 PLAY, det har udover en ekstra udgift også været irriterende at skifte mellem apps. På mange måder må markedet minde lidt om mig, for nu har TV2 og YouSee-landet en aftale, der giver fuld adgang til TV2 PLAY.

“Vores kunder sætter stor pris på at kunne vælge streamingtjenester som en del af deres tv-pakke. Derfor er vi glade for, at vi nu får mulighed for at tilbyde dem TV 2 PLAY – en af danskernes foretrukne streamingtjenester – i Bland Selv. Samtidig er vi spændte på at følge TV 2s nye sportskanal, TV 2 SPORT X, som vi ligeledes lancerer i Bland Selv. Vi har i mange år haft et godt samarbejde med TV 2, og med den nye aftale sikrer vi både større valgfrihed og endnu mere dansk indhold til YouSee’s kunder – og det ved vi, at de i høj grad efterspørger”, siger Christian Morgan, mediedirektør i YouSee.

Fusionerne

Nordisk Film bliver en del af programmet hos YouSee.

Der er store fusioner, men også løsrivelser på vej, lad os først tage fusionerne. De store traditionelle kanaler som DR og TV2 gør deres for at følge med, men deres flow-tv kører med enkelte særudsendelser med faretruende seertal og for dyre produktioner. Tjenester som HBO og Netflix laver deres egne serier og film og formåede at erobre store markedsandele, før flow-tv vågnede op. Nu ser mange danskere DR og TV2 via en anden tjeneste end deres egen. Det er pengene, der taler, når det kommer til den strøm, der kommer fra de store tjenester, men her leger YouSee også med. De har udover at have lavet kanalen Xe,e hvor de med succes har lavet flere egenproduktioner, blandt andet serien om “Sunday” med vores lokale, Melvin. De har nu også landet en aftale med Nordisk Film, som sikrer en masse danske klassiske film, men også lover internationale titler.

“Både i biografen og hjemme i stuen ser danskerne i stor stil danske film, og i år har en film som Ternet Ninja slået alle rekorder. Med over en million danske husstande som kunder ved vi, at dansk indhold er vigtigt for danskerne. Derfor vil vi gerne investere i dansk film, som er inde i en fantastisk udvikling lige nu. Den nye aftale med Nordisk Film giver vores kunder mulighed for – som de første – at streame en række store danske premierefilm, samtidig med at vi vil have tv-premiere på fremtidige danske film på Xee,” fortæller Christian Morgan, mediedirektør i YouSee.

Cillian Murphy (Tommy Shelby) in Peaky Blinders | Series 5 (BBC One) | Episode 06 Photographer: Robert Viglasky © Caryn Mandabach Productions Ltd. 2019

For at det ikke skal være nok, så har YouSee lavet et udvidet samarbejde med C More. Så YouSee kunder får fire film- og seriekanaler samt mulighed for at streame et stort katalog af internationale og nordiske film og serier såsom Peaky Blinders, Catch-22 med George Clooney samt Richard Geres første tv-serie, MotherFatherSon.

Det er den slags fusioner som gør, at man oprustes til fremtiden, som i mine øjne kan blive meget kort og brutal, da det i sidste ende handlet om penge.

Bag kulissen ligger også, at TV2 og DR i særdeleshed ikke har en platform, der er stor nok til at stå alene på. Vi kan tage Nordisk Films egen tjeneste også, er de stærke nok som standaloneapp? Jeg er sikker på, at næste generation, der vokser op, ikke kommer til at kende DR og TV2, og radiofoniens enevælde og tanken om få kanaler, som det var i min barndom. YouSee kaster sig ind som en stor spiller i gamet, og deres konkurent Viasat har ligeledes kastet kærligheden over de samme tv kanaler.

Viaplay og YouSee har næsten de samme tv kanaler. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det begynder at blive sværere og sværere at se forskel på produkterne, fordi udbyderne vil have alt det som vi ønsker at se, når vi vil. Det gør også, at jeg tror på kommende og større fusioner. Måske ender vi med et stor dilemma, som spørgsmålet om din smartphone skal være Android eller Apple. Altså to udbydere som kan det hele, men der er forskel på tilgangen eller designet på menuen på appen.

Løsrivelser

For at løsrive sig kræves udover en stor pose penge for at få succes, også noget unik indhold, så man kan nok godt regne ud, at der ikke er mange producenter, der kan opfylde de krav til at være interessante nok i 2019. Hvis man er imponeret over YouSees oprustning, er det ingenting i forhold til hvad mægtige Disney har gang i med den streamingstjeneste, som de har lovet lanceret her i efteråret 2019. De har nærmest sat sig på alle de store licenser, som Pixar, Lucasfilm og MARVEL Studios for at nævne et par stykker. De går den anden vej og trækker deres produkter ud af eksisterende tjenester. Netflix har ellers haft flere eksklusive MARVEL produktioner.

Det er meget imod det som de andre tjenester gør, men det er også det helt rigtige firma. der afprøver det, deres indhold samler generationer og de har opkøbt brands næsten ligeså kendte som Disney selv.

Apps

Der må næsten være en grænse for. hvor mange apps. vi skal have for at få dækket vores behov, derfor tror jeg på fusionerne, ved en let gennemgang kan jeg opremse mine:

TV2 PLAY – Netflix – YouSee, jeg kan så nok snart sløjfe mit TV2 PLAY abonnement og skifte det til en YouTube abonnement i stedet, som nu tilbyder at fjerne reklamerne mod betaling.

Her ses YouSees egen kanal Xee. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Men jeg spår. at der kommer, hvis ikke næste år, så snart nogle tjenester, der har det hele og vi kan købe et slags digitalt armbånd, som når vi køber et all inclusive hotelophold. Udover vores TV kanaler, så kommer der for alvor gang i nye tjenester, når 5G netværket rammer og for at sige det mildt så er streaming af spil først lige begyndt. De næste par år byder på streamingkrige og nye formater, der vil hitte og andre vil floppe stort. En ting er sikkert, det bliver gavnligt for os kunder ligesom, da mobilselskaberne gik i priskrig, da de alligevel alle solgte samme produkt.

https://www.facebook.com/menyfredericia/