Vendersgade ved siden af Fakta er blevet skiftet ud med Riddergade 11, der senest husede Vester Kopi. Trykkeriet er nu skiftet ud med Bjerggeden & Byrotten, der går ind i en ny epoke.

Lau Bilde Nielsen har været en del af Bjerggeden & Byrotten siden 2007, og har dermed været med på halvdelen af rejsen med cykelforretningen, der startede op i 1989 i Danmarksgade. I 2005 flyttede butikken ind i Vendersgade ved siden af Fakta, men pr. 1. december blev dørene slået op i det nye lokale.

– Lidt som potteplanter, så har de godt at blive ”pottet” om, og på samme måde havde butikken det, siger Lau om baggrunden for flytningen.

I december 2020 blev Lau eneejer af Bjerggeden & Byrotten efter, at Arne Gunnar Poulsen trådte ud, og den nye lokation markerer derfor en ny tid.

– Jeg har fået muligheden for at indrette butik og værksted på samme måde. Det giver muligheder, som vi ikke havde i det gamle. Her er der også kvadratmeter på loftet, som kan bruges. Nu er det en ren cykelforretning, da vi foreløbigt har valgt at droppe ting som rulleskøjter, siger Lau.

Cykelforretningen er for mange at se ikonisk, og det giver også forpligtelser til Lau i forhold til den fremtidige drift.

– Jeg har en form for ansvar for at drive den videre i samme ånd som altid, men jeg vil også sige, at ansvaret ikke er større, end at det skal være en god forretning. Det bliver en rar og rolig butik, hvor der ikke er ting overalt, som i det gamle, siger Lau.

Forud for åbningen har der ikke været mulighed for smugkig. Lau har villet holde det hemmeligt, hvordan butikken ser ud indvendigt, men én ting er sikkert, kunderne har glædet sig.

– Der har været holdt lukket i forbindelse med flytningen, og responsen har været, at folk bare har glædet sig til vi åbner. Jeg har ikke kunnet servicere dem i en måneds tid, men man kan ikke bare flytte en hel butik uden at holde lukket. Butikken er blevet totalt redesignet, og jeg synes, at det passer godt til mine tanker om det skal være halvindustrielt og samtidig beholde det ”skæve”, som der altid har været over butikken.

El-cykler er det nye sort

Igennem tiden har Bjerggeden & Byrottens sortiment udviklet sig. Det seneste skud på stammen har været indtoget af elcykler.

– Der er sket en stor udvikling med dem. Der er stor efterspørgsel på dem, og der er et kæmpe marked. Det er kunsten at have de varer, som folk vil have, og det har vi med Gazelle-cyklerne. Det er et fantastisk mærke, både med service og supporten fra dem. Når man har med elcykler at gøre, så er det ikke et spørgsmål om de går i stykker – for det gør de. Derfor skal man være i stand til at hjælpe kunden. Har man ikke en forhandler, så står man med lorten selv, og er derfor vigtigt. Det har altid været vores DNA, at vi står på mål for det man sender ud ad døren, siger Lau.

Pt. er der kun Lau til at tage sig af selve butikken, men det er planen, at der skal ansættes en medarbejder, der passer ind i butikkens ånd, og som kan give Lau en hånd på værkstedet.

– Corona var ikke til at forudse, og når man er en lille butik, bliver man nødt til ar rette ind. Sidste år fik jeg Helle ind som en form for administrativ blæksprutte, og det fungerer godt men der skal mere til og vi leder efter den rette. Der findes mange mennesker derude, men de skal passe ind i DNA’en og det skal være en, der kan finde ud af sit kram og det skal være en jeg klikker med, siger Lau.

De bedste ting er taget med videre

At Lau ikke mere går på arbejde i lokalet i Vendersgade er på den ene side mærkeligt, men det er ikke noget han savner.

– Det er dejligt, fordi beslutningen er truffet, men det nye lokale er bygget op af materialer fra det gamle, så på den måde kommer flere af tingene med. Alt det gode fra det gamle kommer med, og alt det, der ikke kan genbruges, smides ud. Det gælder både inventar og tankegangen omkring forretningen, siger Lau.

En af de ting, der særligt springer i øjnene, når man træder ind i Riddergade 11 er, at det første man møder er ét stort åbent rum. Det står i stor modsætning til det gamle lokale.

– Det fede ved den her butik er, at man kan overskue det hele fra værkstedet. Det er også det med at være stolt af sit håndværk. Man viser også det moderne køkken frem, og jeg er sgu stolt af det vi leverer ud ad døren, slutter Lau Bilde Nielsen.