Som leder for Museerne i Fredericia har jeg rigtig mange forskellige typer opgaver, der både involverer administrative opgaver, faglige opgaver og personalemæssige. Det er meget sjældent, at mine dage ligner hinanden. I sidste uge har jeg eksempelvis deltaget i tre vidt forskellige typer af arrangementer, som alle bidrager med forskellige ting til mig og andre.

En eftertænksom julekalender

Tirsdag den 10. december skulle jeg fungere som lågeåbner for Christianskirken, der hver dag i december tænder lys i et af glasmosaikkerne, som Bjørn Nørgaard har skabt med motiver fra forskellige bibelhistorier. Jeg skulle så åbne lågen med et motiv fra fortællingen om Jonas og hvalen. Jeg er historiker og ser som sådan på historierne fra bibelen. Historierne kan dog også være gode, hvis man er og til har brug for at stoppe op og reflektere lidt over, hvad i alverden det er, der foregår rundt omkring en. Derfor sagde jeg ja til at være kalenderåbner. Men, hvad er så det for en fortælling. Jo den stammer fra Det Gamle Testamente og går kort fortalt ud på, at Gud er vred på indbyggerne i oldtidsbyen Nineveh, og det vil Gud have, at Jonas skal sige til dem. Det havde Jonas dog bestemt ikke lyst til, så han ville flygte bort. Han hoppede på et skib og betalte for flugten. Det opdagede Gud jo selvfølgelig, så han sendte storme og orkaner efter skibet. Søfolkene blev bange, og efter lidt tid kastede de Jonas i havet. Dette mildnede stormene, men nu slugte en hvalfisk så Jonas, der opholdt sig 3 dage og nætter i bugen på dyret. Her indså Jonas blandt andet, at frelsen kommer fra Herren, og Jonas indså hvad han måtte gøre. Nu spyttede hvalfisken ham ud, så Jonas kunne tage til Nineveh og fortælle om Guds vrede, og han bekendtgjorde, at Gud ville ødelægge byen. Det fik byens folk og konge til at underkaste sig Gud, og de angrede deres synder og holdt op med at gøre onde ting. De ydmygede sig ved at kaste sig i støvet og klædte sig i særke, og de lovede bod og bedring. Derfor ændrede Gud så mening, og han lod være med at ødelægge byen. Dette gjorde så derimod Jonas vred – han havde håbet, at Gud ville være streng og hård i stedet for mild og tilgivende. Derfor må Gud endnu engang give Jonas en lærestreg.

Ja, sådanne historier kan jo tolkes på mange måder. Først og fremmest kan man jo sige, at Gud ønsker lydige undersåtter, og det lærte Jonas så på den hårde måde. Det samme gjorde jo indbyggerne i Nineveh. Nu er jeg jo som bekendt historiker, så jeg får også lyst til at fortælle, at oldtidsbyen Nineveh i allerhøjeste grad har fandtes. Det var en af de vigtigste byer i oldtidens Mellemøsten og lå ved floden Tigris i det nuværende Irak. Den var i flere omgange hovedbyen i Assyrien, men blev endeligt ødelagt ca. 5-600 år fvt.

For mig som person fortæller historien også noget om, at det ikke kan nytte noget at stikke af fra noget, selvom det kan være svært eller hårdt at møde det. Vi bliver ofte indhentet af tingene alligevel. Derfor må vi af og til møde konfrontationerne, selvom det ikke er rart.

Historien fortæller mig også noget om tilgivelse, og noget om, at man skal passe på med at tro, at man altid ved, hvordan andre handler og reagerer på beskeder. Jonas troede fuldt ud på det værste i folkene fra Nineveh, men de reagerede helt anderledes. Så i historien begik Jonas mere end én brøler – det må vi andre jo forsøge at undgå, selvom det kan være svært.

En fødselsdag for en frisk, ældre dame

Onsdag den 11. december fejrede borgmesteren og Fæstningsbyen Fredericias Venner Fredericias 369-års fødselsdag ved et rigtig fint arrangement i Fredericia Teater med korte beretninger om det forgangne år fra borgmesteren, garnisonen og Reformert Menighed. Herudover kom der besøg fra Fredericia Kommune, som fortalte om det kommende år, hvor vi skal i gang med første etape af Voldprojektet, der er støttet af A.P. Møller-fonden. I første omgang skal der reduceres i træerne i området ved Kongens Port, hvor Kongens Bastion, Danmarks Bastion og Ravelinen foran porten skal trimmes, så vi får fæstningens træk frem igen. I den forbindelse afholder Museerne i Fredericia og Fredericia Kommune en voldvandring fredag den 3. januar kl. 13 fra Kongens Portvagt, hvor vi fortæller om projektet. I må meget gerne sætte kryds i kalenderen og møde op til denne gode nytårsvandring. Endelig sluttede fire fantastiske sangere fra Fredericia Teaters faste skuespillere fødselsdagen af med et udpluk af nogle af de kendte musicalsange og julesange i dagens anledning. Det var en super aften.

Shitstorme – og hvad de kan bruges til

Torsdag den 12. december var jeg blevet inviteret hjem til Jim Lyngvild sammen med Samuelsens Kulturnetværk. Her mødes jeg med flere andre ledere af forskellige kulturinstitutioner i Jylland, og som museumsleder er det vigtigt at i kontakt med andre. Sådan får man inspirationer og kontakter til kommende arbejde. Museerne i Danmark er kulturbærende og debatskabende institutioner. Vi skal forholde os til vores aktuelle samfund og dets demokratiske situation. Denne gang skulle vi så holde et debatmøde hos Jim Lyngvild. Jim er designer og multikunstner, og han har bygget sin egen udgave af en vikingeborg ved Faaborg. Her skulle vi mødes og drøfte ytringsfrihed og shitstorme. Jim Lyngvild kom sidste år ud for en sand storm, da han fik til opgave at opbygge sin udgave af en vikingeudstilling på Nationalmuseet, og på mødet fortalte han om, hvordan man kan få rigtig meget ud af at omfavne shitstorme og udnytte dem til sin egen fordel – og det må man sige, at Jim Lyngvild har gjort. Han indrømmer, at han er forretningsmand, og for ham er kulturhistorien det stærkeste kort, der kan spilles. Kulturhistorien er eftertragtet og et stort varemærke, hvilket han især mærker, når han sælger sine produkter inden for design, cremer, øl osv.

Det er ret interessant at møde en person som Jim Lyngvild. Man kan være enig eller uenig med ham – men, man kan ikke lade være med at blive inspireret af det mod, som han frembyder. Når han tror på noget, så gennemfører han det, og hvis andre er uenige, så bruger han en eventuel shitstorm til at markedsføre sig selv og sine produkter. Det er en dygtig forretningsmand, og her i livet skal man ikke være bange for at tage beslutninger, selvom man ved, at det ikke er alle der vil være enige i beslutningen. Det vigtige er, at man står fast på det, man tror på, og Jim har helt ret, når han siger, at kulturhistorien er et stærkt og eftertragtet varemærke – det behøver man bare se på Fredericia Vold for at indse. Fredericias historie som fæstningsby og fristad er helt unik i Danmark, og den kan sælges ud over vores bys og lands grænser. Vi skal bare tro på det og sætte vores fokus og iver ind på det.

Rigtig god jul og godt nytår

mvh

Karsten

http://www.thansen.dk/fyrvaerkeri/?utm_source=Fredericiaavis&utm_medium=banner&utm_campaign=Annonce_Foer JUL_6x377_2019&utm_content=6x377_ros
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer