Det er en mærkelig tid, vi lever i! Coronakrisen sætter sit tunge præg på Fredericia, Danmark og hele verden. På grund af corona vil mange ting være anderledes, end normalt. Dette gør sig i den grad også gældende for Museerne i Fredericia, hvor alle medarbejdere har været sendt hjem og arbejde siden midten af marts måned.

Vi følger selvfølgelig både regeringens og sundhedsstyrelsens anbefalinger. Derfor er jeg som museumsleder også meget interesseret i, hvordan forsamlingsforbuddet udvikler sig.

Museerne i Fredericia er nemlig med i rigtig mange aktiviteter, hvor mange mennesker deltager. Alt er indtil videre aflyst i deres normale udformning, i stedet har vi på museet brugt en del tid på at nytænke vores arrangementer, så de kan afholdes på en anden vis – og det har udfordret os på den gode måde. Her er et par eksempler.

Bogudgivelser

Da vi gik ind mod dette forår vidste vi, at vi gik mod et markeringernes forår. Det er 80 år siden, at Danmark blev besat under Anden Verdenskrig, og det er derfor også 75 år siden, at Danmark blev befriet igen. Vi havde i den forbindelse planlagt to bogudgivelser samt tre byvandringer med forskellige temaer. Det var dog inden Coronakrisen. De to bøger udkommer uden de store festligholdelser, som de kunne fortjene, mens byvandringerne må flytte til en digital løsning.

Vi mister på den måde fornemmelsen af nærhed til hinanden, men de to bøger var begge så nært knyttet til særlige datoer, at det ikke ville give mening at vente med en udgivelse. Den første bog handler om modstandsmanden Hans Eeg, skrevet af Jeppe Bæk Meier og Rasmus Thestrup Østergaard. Hans Eeg var med i modstandsbevægelsen i Fredericia, blev taget af tyskerne og henrettet i Ryvangen den 19. april 1945. Denne bog skulle udkomme på årsdagen.

Den anden bog omhandler børns oplevelser og erindring om Besættelsen og Befrielsen skrevet af Ditte Svane og Rasmus Welling. Derfor skal den udkomme den 4. maj. Her vil Museerne i Fredericia for første gang forsøge sig med en liveudsendelse på vores Facebookkanal. Det bliver spændende, og vi kombinerer det med en stor indsats på vores hjemmeside, hvor der bliver mulighed for at kombinere fortællingerne i bogen med en digital byvandring, som bringer læserne og lytterne helt tæt på fortællingernes personer og de steder, hvor de oplevede Befrielsen. På den måde kan vi forhåbentligt få noget nærhed uden at være sammen.

Store Bededag

Nærhed er nemlig et nøgleord for museer og kulturhistorie. Kulturhistorie handler i den grad om mennesker og deres gøren og laden. Derfor er nærhed vigtigt for at kunne forstå denne historie. De sidste 19 år har museet markeret dette med en særlig voldvandring aftenen før Store Bededag. Det kan vi desværre ikke gøre i år, hvor vi havde planlagt voldvandringen torsdag den 7. maj.

Nu skal man selvfølgelig ikke lade sig slå ud af umuligheder, så vi forsøger os med noget, der er nyt for os. Torsdag den 7. maj vil Museerne i Fredericia derfor afholde den traditionsrige Store Bededagsvandring online i stedet for on location. Alle kan følge med i vandringen direkte på vores Facebookkanal, og den afsluttes selvfølgelig med, at flaget over Prinsens Port tages ned ved solnedgang mens der blæses til retræte.

6. juli

Disse par arrangementer er blot nogle af de tiltag, som vores museum har været tvunget til at nytænke på grund af Coronakrisen. Det betyder også, at museets medarbejdere er blevet tvunget ud på nye græsgange i forhold til formidling, og det er jo ikke helt skidt, trods alt. Mine medarbejdere er meget nysgerrige på mulighederne og ekstremt omstillingsparate. Det er helt fantastisk at være med til. Disse erfaringer skal vi lære af og gøre brug af, når vi kommer frem mod sommeren. Den mest traditionsrige festligholdelse i Fredericia bliver nemlig heller ikke som normalt. 5.-6. Juli-dagene bliver i en markant mindre udstrækning end normalt. Museerne i Fredericia deltager som altid, men vi skal have fundet ud af nøjagtigt hvordan. Vi stiller en udstilling op på Volden ved siden af Det Hvide Vandtårn, som vi har gjort de sidste par år. Den kommer i år til at handle om byen og borgerne samt Slaget ved Fredericia generelt. Det er jo et højst relevant emne i år, hvor Fredericia og Danmark igen er i en krisesituation. Museerne i Fredericia vil bidrage med flere ting, men det ligger ikke helt fast endnu, hvad det bliver – det kommer I til at høre mere om senere hen.

Det jeg kan sige er, at Museerne i Fredericia arbejder på at indrette en ny udstilling i Nørremarksladen på Museets eget område ved Jernbanegade omkring Slaget ved Fredericia. Den skal åbne til efteråret. Når nu vi ikke kan give den gas til 5.-6.-Julidagene, så glæder vi os rigtig meget til at slå dørene op til en ny udstilling omkring Slaget ved Fredericias betydning for byen, og hvor de digitale virkemidler og erfaringer også skal inkorporeres, så vi kan levendegøre historien. Til den tid er forsamlingsforbuddet forhåbentligt løftet, så vi igen kan være nærværende og sammen om kulturhistorien.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer