Corona-virus har ramt Danmark og resten af verden. Derfor har Museerne i Fredericia selvfølgelig også lukket ned for vores offentlige arrangementer. Vi holder desuden lukket for den almindelige åbningstid, og personalet er sendt hjem resten af marts måned. Dette betyder dog ikke, at vi ikke arbejder. En ryddet kalender for diverse møder giver mulighed for at arbejde mere intenst med de andre dele af arbejdet på et museum, blandt andet research til formidling. Det handler dette blogindlæg om.

Slaget ved Fredericia

Som museum i Fredericia er årets største begivenhed uden sammenligning 5.-6.-julidagene. Det er ganske simpelt den enkelte begivenhed, der i højeste grad indkapsler Fredericias identitet. Her fungerede den oprindelige plan med Fredericia, der blev lagt i 1650, fuldstændigt. Fredericia blev grundlagt som en fæstning, der skulle være i stand til at standse en fjende, og fungere som udgangspunkt for at slå fjenden tilbage. Alt dette gik op i en højere enhed den 6. juli 1849, og det skal være centralt for en del af Museerne i Fredericias formidling. Dette tager vi hånd om i disse år.

Foto: Karsten Merrald Sørensen

I forbindelse med fejringen af 5.-6.-julidagene har museet de seneste to år opbygget en udstilling, som har stået fremme i løbet af sommeren på Fredericia Vold, og herefter været på bymuseets eget område. Det skal vi også opbygge i år. Forrige år var emnet de danske generaler, der deltog i slaget, sidste år var emnet soldaterne på begge sider af slaget og i år bliver emnet byen og borgerne og deres oplevelser af belejringen, bombardementet og slaget samt tiden herefter. Museets fagpersonale er allerede fuldt i gang med at skrive på de tekster vi skal bruge og finde et godt billedmateriale frem. Denne del tager lang tid! Men, det er også noget af det mest spændende og inspirerende arbejde, hvor man som fagperson får lov til at dykke langt ned i historien. Det er en kæmpe opgave at finde materiale frem, bearbejde flere hundrede siders kildemateriale til at formidle historien på en forståelig måde uden brug af alt for meget tekst. I vores udstilling til sommer vil museet behandle flere emner under temaet Byen og borgerne under Slaget ved Fredericia. Vi skal forbi nogle af borgerne, der blev så længe i byen, at de oplevede bombardementet og kanonkuglerne på tættest hold, vi skal forbi omverdenens syn på den belejrede by, vi skal se på flygtningene fra belejringen samt oplandets oplevelser med fjenden i baghaven og en del andre områder – I kan godt glæde jer, det gør vi.

Formidling til børn

Når vi som museum opbygger en stationær udstilling, der skal kunne modstå vind og vejr, så er det oftest rettet mod det lidt mere voksne publikum. Dog glemmer vi ikke børnene. Sidste år tog museet den beslutning, at vi ville ”uddanne” børn som soldater anno 1849 den 5. juli. Det blev en dejlig oplevelse og stor succes, hvor vi i løbet af 5 timer havde 250 børn under uddannelse. Som afslutning på prøvelserne, der involverede eksercits, målskydning, rekognoscering og lignende soldateropgaver, modtog de et trægevær og en 6.-julihat. Denne opgave forbereder vi nok engang til denne sommer. Børnene skal ofte have lov til at opleve og udleve historien. Til gengæld sætter den sig så også fast. Herudover er vi ved at forberede andre børneaktiviteter i forbindelse med 5.-6.-julidagene, som I må vente på at høre om, da de sidste aftaler mangler at falde på plads. Jeg håber at kunne præsentere nogle nye tiltag i løbet af foråret, som alle kan komme ned og se, opleve og deltage i både den 5. og den 6. juli med fokus på de mennesker, som sad belejret inde i Fredericia den sommer i 1849, både soldater og borgere.

Foto: Karsten Merrald Sørensen

Dette er blot et kort indblik i nogle af de formidlingstanker, som vi gør os på Museerne i Fredericia med fokus på Slaget ved Fredericia 6. juli 1849. Det er så også nogle af de emner, som museets ansatte får lidt ekstra tid til at dykke ned i, i denne tid. Vi sidder alle på vores ”hjemmekontorer” og arbejder løs. Der er rigtig god mening i, at vi tager denne situation med smittefaren for coronavirus dybt alvorligt. Konsekvenserne er ikke gode at tænke på, hvis vi ikke får bremset smitten.

Som vores statsminister har meddelt, så skal vi i denne tid stå sammen ved at holde afstand. På museet forbereder vi os på, at der heldigvis også kommer en tid efter corona. Men, vi gør det hjemmefra.

Foto: Museerne i Fredericia
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer