Fredericia AVISEN har skrevet om mange lokale iværksættere, mange erhvervsområder er blevet belyst. Men i dag oplever vi en anderledes og smuk historie om to døve entreprenører som både tænker kreativt og innovativt.

Haukur Vilhjalmsson og hans kone Ji Xing er begge døve og iværksættere, jeg har skrevet mange artikler om byens iværksættere, men i dag var en lidt ekstra udfordring, troede jeg.

Jeg ankommer til deres private hjem på Ullerupdalvej og jeg har været så heldig, at Haukurs søn er med som tolk. Han hedder også Haukur, han er selv hørende, men brænder ligesom sin far for at udbrede forståelsen for døve og at gøre hverdagen nemmere for døve.

Haukur og hans kone byder på kaffe og vi sætter os ned ved bordet, der går ikke mange minutter før jeg er helt fortrolig med måden, vi kommunikerer på og samtalen bliver forståelig, dog ikke flydende, men der er ingen misforståelser. Når man er døv, så kræver det, at man enten er god til at mundaflæse og selv har et sprog, eller begge personer kan tegnsprog, eller som i dag, hvor vi gør brug af en tolk.

Det går hurtigt op for mig, at både Haukur og hans kone Ji Xing har en fælles mission, selvom de næsten ikke kan komme længere fra hinanden geografisk. Haukur kommer fra Island og Ji Xing kommer fra Kina, de mødte hinanden og udbredte deres samtaler via hjælpemidler som Skype. Netop det at skulle kunne kommunikere med hænderne foran et kamera blev også startskuddet til deres virksomhed Xing Star.

Her ses deres Phone Stand fra bagsiden.

Xing Star har derfor et produkt, der hjælper på kommunikation, vi kender alle det med at skal vise noget til nogen med sit kamera på smartphones. Så vælter den, eller der står noget i vejen på bordet. Det kan fungere ok, hvis man taler og den i den anden ende kan høre, hvad man siger. Men er man afhængig af at kunne kommunikere med begge hænder, krævet det frit udsyn, derfor er de startet med en holder, der hedder phone-stand.

Phone Stand er en stålholder, som man sætter telefonen i, man kender måske de små træplader fra Ikea eller andre plasticholdere. Jeg har ikke brugt dem meget, enten passer de ikke eller også har jeg bare ikke brugt dem. Men den her er i en kraftig kvalitet i aluminium, efter jeg har smidt min smartphone i holderen, er jeg faktisk overbevist af produktet. Det giver mening, når jeg ser det i funktion med hænderne fri og telefonen i holderen er der fri kommunikation.

Her ses min telefon i holderen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Produktet er mest solgt til døve og er allerede yderst populært. De har et hav af produkter i støbeskeen, som alle har omdrejningspunkt i smartphones. Som iværksættere har de en klar fordel i, at Ji Xing er kineser, på den måde er det nemmere at kommunikere med leverandørerne fra østen.

En af de ting, der kan vanskeliggøre processen, er kontakten med talende kunder, Xing Star er registreret med telefonnummer og i Danmark er tolkning ikke altid, så fleksibelt, at det går hurtigt. “I USA er de meget længere fremme, når man er døv, så er ens telefon nummer automatisk registreret, så når man laver et opkald til en døv, så bliver den automatisk viderestillet til en tolkningscentral som er åbnet 24 timer i døgnet, 365 dage om året”, siger Haukur.

Der har været stor hjælp at hente for parret på deres vej til iværksætteri, de har sparret med Business Fredericia for at komme i gang, og det er de taknemlige for. Ligeledes er de meget glade for at være bosatte i Fredericia, da de nærmest kalder det Danmarks døvehovedstad.

En god måde at lære tal på tegnsprog. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Da der nu er en tolk, har jeg mange flere tekniske spørgsmål om nogle af deres andre produkter. Besøget trækker ud, fordi vi virkelig taler godt sammen, i den her konstellation havde vi ingen vanskeligheder med kommunikationen.

Indtil videre er det Haukur Vilhjalmsson og Ji Xing, der står bag Xing Star, men mon ikke firmaet vokser, når flere hører om deres produkter. For mig var det at kommunikere med tolk ikke en barriere, men en bro, der hurtigt og nemt blev passeret og brugt i samtalen.

https://www.facebook.com/events/2400413516865985/