I dag er sagen om Stig Gerdes for Retten I Kolding. Den drejer sig om hans behandling af Karina Hansen, som vi tidligere har omtalt. Som en rød tråd fra de andre historier om Gerdes er han nu nået til den endelige instans, der skal afgøre om han handlede rigtigt eller forkert.

Kritikken fra Gerdes i hans forskellige udmeldninger om HPV, jobcentre og psykiatri blev ikke altid modtaget pænt. Nogle af de læger han har kritiseret, betragter ham som en afsporet læge. I sagsakterne om Stig Gerdes kan man læse, at enkelte har anmodet myndighederne om at fratage hans autorisation. Men det er også de vilkår, der har været for Gerdes for at han kan forsvare sig selv, der gør ham vred:

“Myndighederne har uanede ressourcer til den her retssag. De bruger kammeradvokaten. Indtil videre har jeg brugt over 400.000,- kroner på mit juridiske forsvar, og jeg tror vi når en halv million inden første retsmøde. Sådan er retssikkerheden for en læge i det her land. De tager din autorisation midlertidigt. Så må du lukker din praksis. Det koster en formue. Så må du skrabe pengene sammen til dit forsvar, mens sagen trækker i langdrag. Før der nogensinde er faldet en afgørelse i retten, er skaden allerede så stor, at det er umuligt at få det tilbage, man har mistet”.

Hvornår tror du sagen bliver afgjort?

“Jeg forventer først sagen afgjort i 2021”.

“Det er så nemt at sidder med et officielt stempel der siger at man har magten og er staten. Så stempler man skyldig på panden af nogen, og behøver ikke forklare sig. Mange folk tror jo på myndighederne. Derfor tror de sikkert også, at jeg var en dårlig læge. Det sidder på mig nu. Og det sidder på patienten jeg forsøgte at hjælpe – og alle de andre patienter, der bliver fejlbehandlet i det psykiatriske system. Hviket bevirker at patienter jeg forsøger at hjælpe ikke må for den hjælp, jeg anbefaler”.

De bliver stopfodret med psykofarmaka, så de ødelægges af bivirkninger. Man må nemlig godt give patienterne 2-3 gange den maksimale dosis. Også selvom de risikerer pludselig død af forgiftning. Det betyder heller ikke noget, at de dør 25 år før alle andre. Men hvis man tillader sig at trappe patienterne ned i dosis, så skal man fratages retten til at være læge”!

Har du slet ikke fortrudt noget i den sag?

Gerdes sidder stille og reflekterer over et svar.

“Jeg fortryder, at jeg ikke forudså hvor hysterisk myndighederne ville reagerer. Hvis jeg havde vist, hvor nidkært de ville gå til sagen for at fjerne mig, havde jeg ikke ventet 7 dage med at se patienten. Så havde jeg tænkt, at selvom det var helt unødvendigt at se hende fysisk, når hun hverken fik livsvigtig medicin eller fejlede noget ellers akut – og jeg kendte hendes sygehistorie – så havde jeg alligevel kørt derop og set hende – bare for at de ikke skulle have den, at hænge deres hat på”, svarer han endeligt.