POM Industries i Middelfart blev lammet, da hackere slettede mapperne på selskabets computere. “Vi kunne slet ingenting”, siger Kim Hansen, direktør for POM Industries A/S. Han fortæller i en ny kampagne om vigtigheden af en god backup og om deres øgede fokus på it-sikkerhed.

mens de fleste danskere sundede sig over at træde ind i det nye år, var der langt mere at se til hos POM Industries på Fyn. Mandag d. 4. januar 2021 mødte direktør Kim Hansen ind kl. 06.00, som han plejer. Det skulle dog vise sig, at intet var, som det plejede at være denne iskolde januar morgen.

“Der var noget galt med min computer. Den reagerede anderledes, end den plejer”, som han selv siger det.

Kort efter trådte en ansat ind på Kim Hansens kontor og fortalte en dårlig nyhed – den var også gal med hans computer. Medarbejderens mapper blev slettet, så snart han lukkede dem, og derfor forsvandt vigtige dokumenter. Det var startskuddet til det angreb, som blev skelsættende for POM Industries.

“Man bliver forvirret og frustreret, og man ved ikke, hvad man skal gøre”, fortæller Kim Hansen.

I en hel uge måtte POM Industries sætte alt arbejde i bero. Selvom virksomheden i stor grad lever af at svejse, hamre, bore og i det hele taget bruge deres hænder, så er computere en essentiel del af dens virke. Derfor stod maskineriet pludselig stille og værkstedet tomt. Og det var kritisk – for som Kim Hansen siger:

“Hvis vi ikke kan levere til tiden, jamen så forsvinder kunderne”.

Arbejdede døgnet rundt i fire dage

Det var et opkald til deres it-selskab, som blev starten på løsningen for direktøren i POM Industries, Kim Hansen.

“De arbejdede døgnet rundt i fire dage”, husker Kim Hansen.

Et mareridt udspillede sig, da alt på POMs computere forsvandt, men heldigvis havde de sikret sig med en backup og kunne dermed genskabe det tabte indhold.

På den anden side

I dag har POM Industries formået at vende den ubehagelige oplevelse til noget konstruktivt og har forbedret deres it-sikkerhed. Denne turnaround er blandt andet skabt gennem en øget investering i virksomhedens digitale sikkerhed.

“Siden hacker-angrebet har vi brugt flere penge på it-sikkerhed. Hvis det sker igen, kan vi være oppe at køre igen på alle vores computere på to timer. Vi har backup af alt, vi overhovedet kan have backup af”, siger Kim Hansen.

Og det giver ro i maven hos direktøren.

Fik data tilbage og bedre styr på sikkerheden

Netop denne backup endte med at være alfa og omega for Kim Hansen og hans kollegaer. Uden den ville det være gået meget værre.

“Alt, hvad der var på vores fælles server, fik vi igen”, beretter en lettet Kim Hansen.

Efter en uges nedbrud kunne deres lasere igen starte op. Efter cirka tre uger var POM Industries langt om længe helt tilbage ved normalen og kunne igen producere på fuld skrue.

“Mit råd til andre virksomheder er simpelthen at få styr på deres it”, slutter Kim Hansen.