Efter 23 år i CBC IT Amba og 38 i IT-branchen stopper direktør Peder Hvejsel pr. 1. januar 2019.

Direktør Peder Hvejsel, der netop er fyldt 68, har besluttet at forlade den daglige ledelse af IT-kæden CBC IT Din lokale IT-partner, som er Danmarks største og ældste IT kæde. Kæden består af over 70 ejerledede forretninger landet over.

Kæden er etableret i 1993, og består dels af butikker med salg til private og dels af erhvervsforretninger, der udelukkende henvender sig til erhvervsvirksomheder.

CBC kæden har netop i år 25 års jubilæum, og når kæden ligesom direktøren har klaret sig igennem så mange år handler det om tilpasning. I takt med at markedet har ændret sig gennem årerne, har CBC-kæden og medlemmerne nemlig løbende tilpasset sig deres position i markedet, som er at være lokale spillere, hvor kunderne ofte er private eller små og mellemstore virksomheder.

Som kædeansvarlig har Peder Hvejsel været i stand til at understøtte medlemmernes forretning gennem årerne – meget tidligt sørgede han for, at kædens medlemmer som nogle af de første på markedet fik adgang til et onlinebaseret elektronisk indkøbssystem, der bragte kæden i front, fordi alle kunne se, at det gavnede dem i hverdagen. Kæden har en samlet årlig omsætning på mellem 800 og 900 mio. kr.

Forud for sin ansættelse i CBC havde Peder Hvejsel en lang karriere som selvstændig i IT-branchen med start i 1980, hvor den slet ikke hed IT-branchen, men EDB-branchen. I 1980 fandtes det, vi i dag kalder en PC slet ikke. Forløberne, som blev kaldt mikrocomputere var netop kommet frem med 3 amerikanske mærker i front, Apple, Commodore og TRS80 og så var der også en svensk mikrocomputer ABC 80. Den sidste blev indirekte baggrunden for at Peder Hvejsel overhovedet endte i IT-Branchen. Hans daværende nabo Steen Thaysen havde nemlig anskaffet en ABC 80, som imidlertid ikke kunne løse den opgave, naboen havde forestillet sig, og da Peder Hvejsel, der var konsulent i et marketingbureau havde en kunde, som ville købe den, kørte de 2 ud til kunden, som købte den på stedet. Herved blev ideen til at starte i EDB-branchen født, og de to startede efter et stykke tid firmaet Dansk Totalinformation a/s med kontor i Vejle i en gammel hestestald i tilknytning til det marketingfirma, hvor Peder Hvejsel var ansat. Firmaet blev forhandler af Commodore microcomputere og gik i gang med at udvikle software, så de kunne sælge løsninger til erhvervslivet. I løbet af nogle år fik de både udviklet og solgt en lang række løsninger spændende fra en ejendomsmæglerløsning til et entreprisesystem til byggebranchen. Firmaet udviklede sig, og der kom undervejs flere ejere til. I 1983 kom der også et tekstbehandlingssystem til, som var et af de første danskudviklede tekstbehandlingssystemer. Tekstbehandlingssystemet var udviklet af en af Peder Hvejsels venner Mads Lund og det fik navnet Dantekst.

I mellemtiden var det vi i dag forstå ved en PC, nemlig den IBM kompatible PC kommet på gaden, og det gav en enorm vækst i salget, og en af hovedårsagerne var netop, at et tekstbehandlingsprogram kunne erstatte den traditionelle kuglehovedskrivemaskine. Det blev starten på en stor succes med en markedsandel på tekstbehandlingsmarkedet på over 50 % i 1985 og udvikling af en samlet pakke, der var mere omfattende end Microsoft Office pakke, som vi kender i dag, og som havde direkte integration til Damgaard Datas succesrige Concorde økonomisystem. Systemet blev markedsført som Danline serien, som også på det tidspunkt var blevet selskabets navn, ligesom det flyttet fra Vejle til Fredericia og Mads Lund og Peder Hvejsel var blevet kompagnoner, mens dansk Totalinformation var blevet overtaget af de øvrige ejere.

Netop Microsoft blev dog også senere årsagen til at eventyret ikke fortsatte. Først var det udviklingen af en Windows version, der gav udfordringer og senere var det den direkte konkurrence fra Microsofts kontorpakker, som jo vandt hele verden, og i dag er en slags de facto standard. Derfor etablerede Danline i slutningen af 80’erne en distributionsforretning med bla. Canon laserprintere og mange andre soft-og hardwareprodukter, som fik navnet Dataline.

I 1996 besluttede Peder Hvejsel imidlertid, at han ville prøve noget andet, så han overlod Danline til sin kompagnon, som drev det videre, og han er stadig aktiv som udvikler, men i nogle helt andre nicher, mens Canon overtog Dataline.

I stedet accepterede Peder Hvejsel jobbet, som Direktør i CBC kæden, der var opstået efter at de Commodore forhandlere, som Peder Hvejsel i sin tid var kolleger med i begyndelsen af 1980’erne, i 1993 havde dannet en indkøbsforening i 1993, fordi Commodore lukkede.

At det skulle blive hans sidste aktive job havde Peder Hvejsel ikke forestillet sig i 1996, men via en positiv udvikling gennem årene fik han ført CBC igennem kriserne både i 1990’erne og igen nullerne, så CBC i dag er ”still going strong” med over 70 forretninger, som medlemmer.

Sideløbende med direktørjobbet i CBC har Peder Hvejsel haft en 24 årig politisk karriere som byrådsmedlem for Venstre i Børkop og Fredericia Kommune samt til slut Regionsrådsmedlem i Region Syddanmark.

Han fratræder jobbet i CBC ved årets udgang, men fortsætter dog i bestyrelsen og har herudover en række andre bestyrelsesposter ligesom han er meget aktiv mentor for iværksættere.

Afskeden markeres med en reception den 5. december fra kl. 12.30 – 16.00 på Urbania Streetfood i Fredericia.

skal køre indtil 6.december
Annonce