En af “de store danskere” Tove Ditlevsen kunne i dag være blevet 100 år. Hendes forfatterskab satte spor i tusindevis af danskere og særligt pigeverdnerne har været fuld af hendes tanker fra et udfordrende liv på kanten. Dog rummer den i dag anerkendte forfatter så mange veje, at hun er relevant for både mænd og kvinder.

Elsa Billund fra Billunds Boghandel i Gothersgade har også brugt mange timer på Tove Ditlevsen.

“Tove Ditlevsen er stadig højaktuel. Hendes forfatterskab rummer så mange dimensioner, at man aldrig bliver træt af at læse hende. Jeg var vel 12 år, da jeg første gang læste hende, og jeg har læst hende mange gange sidenhen. Hun er en af de forfattere, som jeg stadig anbefaler, at man læser. Hun er svær at komme udenom, fordi hendes eget liv var så begivenhedsrigt. De miljøer hun beskriver, kender hun selv, da hun selv levede et vildt liv”, siger Elsa Billund.

Tove Ditlevsen litteratur er eksistentiel. Hendes tanker om, hvordan man forholder sig til livet og det at eksistere gør hende relevant i nutiden og for fremtidige generationer.

Skulle du få lyst til en aften i selskab med Tove Ditlevsen kan vi her på Fredericia Avisen varmt anbefale jer at se DR2s udsendelse: Store danskere. 

Og så er der også muligheden for at berige sig i hendes litteratur via de mange værker, som boghandlerne ligger inde med.

Om Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen voksede op i Hedebygade på Vesterbro. Vesterbro var et kvarter med stor arbejdsløshed og fattigdom, præget af den verdensomspændende økonomiske krise. Det var med til at forme hende. Som forfatter var hun loyal mod sit ophav og talte de svages sag. Personligt hungrede hun livet igennem efter anerkendelse, en social status, højere position i samfundet, og angsten for ikke at slå til fulgte hende livet igennem. Ægteskabet med den 30 år ældre redaktør Viggo F. Møller i 1940 blev adgangsbillet til de akademiske kredse, men ægteskabet holdt kun et par år. I 1942 giftede Tove Ditlevsen sig med den jævnaldrende polit. studerende Ebbe Munk. De fik datteren Helle. Ægteskabet varede til 1945, hvor hun mødte lægen Carl T. Ryberg, som hun giftede sig med. De fik i 1946 sønnen Michael, og samme år adopterede Tove Ditlevsen Carl T. Rybergs datter Trine. Under ægteskabet med Carl T. Ryberg udviklede Tove Ditlevsen et alkohol- og pillemisbrug og blev i 1949 indlagt på et psykiatrisk hospital. Ægteskabet sluttede i 1950, og i 1951 indgik Tove Ditlevsen sit fjerde og sidste ægteskab med embedsmanden og senere chefredaktør på Ekstra Bladet Victor Andreasen. De fik i 1954 sønnen Peter, men i slutningen af 1950’erne faldt Tove Ditlevsen tilbage i alkohol- og pillemisbrug, og gennem 1960’erne og 1970’erne var hun flere gange indlagt på psykiatriske hospitaler. I 1973 ophørte ægteskabet. Tre år senere i 1976 begik Tove Ditlevsen selvmord.

Kilde: Wikipedia