Lørdag aften gæstede bandet Moonjam Fredericia i Tøjhuset. Før koncerten talte vi med bandet, der efterfølgende leverede en sprudlende koncert for et udsolgt publikum. Hvis man af en eller anden grund lige skal have hjernen til at regne ud, hvem der er vi taler om og med, kan man med held lytte til eksempelvis dette nummer på Spotify.

Oppe på øverste etage i Tøjhuset sad bandet og hyggede sig før de skulle på scenen. Ved bordet sad nogle af dem og så lidt fodbold, mens de ladede op til aftenens præstation, der stod til at begynde 1½ times tid senere. Stemingen var god, der var latter og humor, mens der summede af parathed. Morten Kærså, den kendte hitmager, fik øje på os, kom ud og tog venligt imod os.

Vi ville gerne høre lidt om bandets mangeårige forhold til det danske publikum, hvor deres sange og velkendte melodier har præget æteren. Det var da også især generationen fra 1980’erne og 1990’erne, der havde fundet plads til koncerten. Efter en mindre pause i begyndelsen af 00’erne, har Moonjam igen nydt stor succes, selvom det ikke længere er pladerne, man kan leve af, som Rasmus Kærså fortæller os.

“I dag lever vi af at spille live. Man kan sige at vores forretning – hvis man kan kalde det det – er bygget op omkring koncerterne, for man kan ikke leve af at lave plader”, uddyber Rasmus Kærså. De to brødre har stået sammen i lang tid på den danske musikscene. Man fornemmer klart det profesionelle sammenhold og glæden ved at tage ud og spille for fuld skrue.

At det er den samme glæde der giver bandet deres styrke, kommer Morten og Rasmus også ind på. De kan godt lide at møde publikum.

Maibrit Olesen, bandmedlem, er helt enig. Hun startede egentlig som amatørmusiker, men så udviklede det hele sig, fortæller hun:

“Når man spiller mere end 60 koncerter om året, gælder det om at have et godt hold. Ikke mindst kemien skal være i orden”. Det understreger Morten Kærså, der faktisk synes det er det vigtigeste:

“Vi er jo allesammen dygtige musikere. Men det kan også være hårdt arbejde, så kemien er bare utrolig vigtig”.

Saxofonen har altid haft en helt særlig plads i Moonjams klang, der er præget af instrumentale passager og røde snore, hvis følelse er både dyb og intensiv. Den nuværende saxofonist, Bobby Ricketts, siger beskedent at han ikke er helt sikker på, om han nu er 100% medlem af Moonjam.

“Men de har ringet efter mig de sidste 5 år, hver gang der skulle være koncert”, griner han. Mikkel Nordsø, guitarist, mener nok Bobby er blevet en Moonjam’er. Selv har Mikkel spillet med Morten Kærsø helt tilbage fra Sneakers tiden i 1980’erne. Det bliver da også til et par numre fra det band i løbet af aftenen. De to spillede sammen i bandet fra 1980-1985, der havde Sanne Salomonsen som forsanger.

Der var nu ikke nogen grund til at være så beskeden, for Bobby Ricketts spillede ualmindelig flot i Tøjhuset. Hans saxofon fik hele salen til at flyde over af harmonier, og musikerne flød skam også med. Stemningsfyldt og dynamisk, på en og samme tid hentaget til bølgerne fra en sensommeraften for længe siden.

Saxofonen har altid spillet en stor rolle i Moonjams sound (Foto: Fredericia AVISEN)

Allerede fra første tone blev slået an klokken cirka 21, var lyden perfekt. Men ikke mindst den ro og afslappethed der kom fra de garvede musikere, gjorde salen godt. Tøjhusets personale havde travlt med at forsyne gæsterne med drikkevarer, men det kunne ikke skjules at de også nød musikken fra Moonjam og scenen.

Stor spilleglæde i Tøjhuset (Foto: FredericiaAVISEN)

Tøjhuset fik da også mange roser af Morten Kærså, der var imponeret over stemningen, stedet og lyden. Det var også velfortjent ros, for arrangementet blev flot og givende for det Fredericianske publikum. At der udenfor havde formet sig en smuk måne i siluet af omkringliggende skyer, gjorde kun oplevelsen endnu mere perfekt.

Mange hits blev serveret til publikums glæde (Foto: FredericiaAVISEN)

Nu havde Moonjam ikke nogle problemer med at finde melodierne frem. I bagkataloget var der 12-14 sange, der er velkendte publikumsfavoritter. Det gav også musikerne mulighed for at få en tæt kontakt med publikum, der genkendte de vante toner. Morten og Rasmus kaldte det for en “Hitparade”, og det var ikke løgn.

Lyden fra Moonjam var simpelthen sublim. Den sanselige og energiske saxofon rungede virkelig godt i Tøjhuset, og som noget specielt havde man også den kvindelige trommerslager fra Århus, Henriette Krogh, der virkelig leverede en solid opbakning til numrene.

En dygtig kvinde fra Århus på trommer (Foto: Fredericia AVISEN)

Også Maibrit Olesen levede op til forventningerne, da hun fortalte os at hun havde kendt musikken længe før hun selv begyndte at spille den sammen med bandet. Den sad ligesom i hende. Det gjorde den helt sikkert i det meste af publikum, der virkede utrolig velfornøjede og underholdte på det tætpakkede spillested.

Stor klang fra scenen (Foto: Fredericia AVISEN)

Det var generelt svært at sætte en finger på noget af Moonjams koncert, for den var netop velspillet og ærlig, helt indtil sidste tone. Men bagved alt det ligger også en helt vidunderlig sang-snedker-kunst, hvor det melodiøse og viljen til at lade musikken hvile i sig selv, har sikret Moonjam en god plads blandt de bedste, danske bands på scenen rundt omkring i landet lige nu.

Stemningsfuld og fuld af ballast (Foto: FredericiaAVISEN)

Da aftenen lakkede mod enden måtte man stilfærdigt konstatere, at det hverken var opblæst eller forvredet, men helt igennem smukt og ægte. Tak til Moonjam, Tøjhuset, Morten, Rasmus, Bobby, Henriette, Maibritt og Mikkel m.fl. for godt selskab på en lørdag aften.

Tøjhuset fik stor ros af Moonjams Morten Kærså (Foto: Fredericia AVISEN)