Mandag aften valgte Fredericia Byråd at sende en historisk stor låneansøgning afsted til Økonomi- og Indenrigsministeriet. Bag ansøgningen gemmer sig en hel række af anlægsprojekter, som Fredericia Kommune i den kommende tid vil sætte i gang. For Dansk Folkeparti og gruppeformand Susanne Eilersen er det vigtigt, at anlægsopgaverne ender hos de lokale håndværkere.

Det var ikke kun ansøgningen der skrev historie mandag aften. Selve byrådsmødet gjorde nemlig også. For første gang nogensinde blev det livestreamet på Fredericia Kommunes YouTube-kanal, hvor alle der måtte have lyst kunne følge med – hjemme fra, selvfølgelig. I byrådssalen var også kun Borgmesteren, for de 20 øvrige var pænt placeret hjemme foran skærmen.

“Når det ikke kan være på andre måder, så synes jeg det er fint at have et onlinemøde på den her måde, så vi kan få vedtaget nogle vigtige ting. Men jeg savner den dynamik og pingpong der er når man kan se hinanden og byde ind og så videre i en byrådssal, hvor der også er tilhørere på. Det bliver lidt mere staccato, hvis man kan sige det sådan. Det bliver mere på den måde at man siger kun det man skal og ikke den pingpong der til tider kan være. Det savner jeg lidt, så jeg håber ikke det er for altid vi skal holde byrådsmøder på den her måde”, lyder det fra Susanne Eilersen.

“Men det er vigtigt at det kan lade sig gøre, så vi kan få vedtaget noget. Jeg har haft orientering i Sundhedsudvalget, hvor vi kun var fem mennesker. Det giver noget andet når man ikke er flere og man kan se hinanden på skærmen, så er der lidt mere dynamik. Men når vi er oppe på mere end tyve, så er det lidt sværere”, fortsætter hun.

Vigtigt at få det vedtaget

“Det var godt og vigtigt, at vi fik det gennemført. Jeg kan også forstå, at vi er blandt de første der gør det. Vi får sat noget i gang i Fredericia, det gavner. Det er mindre projekter her til at starte på. Det gør, at jeg håber på, at nogle af vores små lokale håndværksmestre kan blive tilgodeset, så det er lokal arbejdskraft”, fortæller Susanne, inden hun fortsætter:

“Det er dem der er hårdest ramt. Sådan vil det altid være. Det vil altid være de små lokale der kan mærke tingene først. Det er blandt andet dem der først er blevet nødt til at sende folk hjem – eller i værste fald fyre dem. Det kan også være svært for dem at se sig ud af, får de hjælp eller får de ikke hjælp, ud af de pakker der, heldigvis, er kommet fra regeringen. Men det vil altid være den lille der bliver ramt hurtigst”.

“Vi kan se på vores ledighedstal at de er steget eksplosivt. Jeg ved godt at alle dem ikke nødvendigvis er håndværkere, men der vil altid være nogen. Men der er også ting der skal projekteres, så der er også skrivebordsarbejde i første runde. Vi skal holde fast i vores egne små håndværkere – og sikre lokal arbejdskraft. Det vil altid være det bedste”, forklarer hun og fortsætter:

“Vi har også været ude at sige, at man skal handle lokalt. Man skal gå til det lokale supermarked, mangler man en skjorte skal man handle i de lokale butikker. For vil vi have at de er åbne efter krisen, så skal vi også bakke dem op nu. Det er lidt det samme med håndværksmestrene, så skal vi hjælpe nu”.

Sundhedsudvalget får gavn af pengene

“Vi har klumpet det lidt, fordi det også kommer på udvalgsniveau, men der kommer 6 millioner til Sundhedshuset. Forvaltningen har budt ind med nogle områder, hvor der kan laves finish. Eksempelvis trappeopgangene i huset der runger utroligt meget. De bliver brugt meget, så for at få den rumklang væk er vi kommet med et forslag om at bruge nogle af pengene på at renovere det”, siger Susanne og fortsætter:

“Så er der også noget med, at når hele huset kører, så vil der kommer meget affald. Vi vil se på muligheden for at få lavet en underjordisk affalds genvindingsanlæg, der ikke fylder øjenmæssigt, men også er godt for det grønne. Så sådanne tiltag, som vi gerne vil lave, men der var skubbet ud i fremtiden, de kan nu blive til virkelighed”.

“Så er der min anden kæphest, det er hjemliggørelse af vores plejehjem. Vores plejehjem hedder faktisk plejecentre og bliver omtalt således, det har jeg opponeret på i lang tid. Ord betyder noget. Man kan ikke bo på et center, men man kan bo i et hjem. Det har vi to millioner, som jeg håber kan målrettes hjemliggørelse og også at vi kan få råd til at skifte navneskilte på vores plejehjem, så de kommer til at hedde plejehjem. Vi skal fokusere mere på borgerens behov, det er ikke borgerne der flytter ind i et center og skal tilpasse sig hvordan centret bliver drevet. Vi er begyndt at skifte over på borgernes ønsker og behov fremfor at køre det mere rutineagtigt”, lyder det afslutningsvist fra Eilersen.

Følg
Notikation om
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Hans Thomassen
Hans Thomassen
6 måneder siden

Ikke forstået låneansøgning til anlægsudgifter. Nu har vi i flere år hørt beklagelse ved budgetforhandlingerne, at man ikke kunne få lov at lave anlægsudgifter nok, fordi som man altid har sagt vi har pengene i kassen.
Hvorfor låner man så kr. 165 millioner noget skal de vil have i rente. Og da kommunen har penge nok, må man antage, at pengene bare skal står i Danske Bank til minus 0,60% i rente. Det er da vist en dårlig investering.
Lånet er ovenikøbet over 25 år, men mange af de ting pengene skal bruges til holder jo slet ikke i 25 år, bl.a. legepladser, og mange andre reperationsudgifter samt lys på Øster Strand.

Hans Thomassen
Hans Thomassen
6 måneder siden

Susanne Eilersen, du må også kunne se at der laves masser af arbejde i Fredericia af udenbyes håndværkere. ??