Dagens overblik over Corona-situationen i Fredericia er med formand for Sundhedsudvalget, Susanne Eilersen (DF). Dagens overblik giver et indblik i situationen omkring genoptræning, en bekymring for om de almindelige sundhedstjek bliver syltet og oprettelsen af sengepladser.

“Der er en del der er lukket ned. Det er vi selvfølgelig kede af. Der er meget træning og sådan noget af det der har foregået på Sundhedshuset, som nu er lukket ned. Men det er noget af det vi bliver nødt til at gøre. Det kan godt bekymre mig, at der er det for folk der er vant til at træne. På den måde er der en lille smule bekymring. Men vi gør alt vi kan”, fortæller Susanne Eilersen.

Kan digital genoptræning gøre det – eller får man et problem her?

“Jeg håber at når man træner gennem Skype, og dermed holder øje med de borgere der skal holdes øje med, selvfølgelig kan holde folk i gang, så vi kan holde det i ro. Så må vi ind og lave noget intensivt efterfølgende. Men jeg tror da på, at det vil være naivt at tro, at der ikke vil komme noget bagefter, der kræver et ekstra fokus for nogle af vores borgere. Det vil være naivt at tro. Nu har vi lige forlænget, så vi snakker næsten to måneder – og det er ikke engang sikkert at det stopper her. Så det vil være naivt at tro, at det vil være ligeså godt som noget af det andet, fordi vi er på et lavere blus. Så jeg tror helt sikkert, at der kommer noget efterfølgende, som vi skal tage hånd om. Men det må vi jo bare gøre ligeså hurtigt vi kan komme til det”, forklarer Eilersen.

Er der noget der bekymrer dig omkring sundheden i Fredericia på nuværende tidspunkt?

“Normalt når folk er syge tager vi hånd om det, men nu skal vi også være opmærksomme på, at folk kan være syge af noget andet. Det har jeg også lige talt med min forvaltning omkring, at jeg vil gerne have en briefing med en oversigt over om vi stadig holder øje med vores ældre og udsatte i forhold til mange andre symptomer, for det er jo ikke kun Corona man kan blive syg af i denne tid. Man kan stadig blive dehydreret, få blærebetændelse eller andet der gør, at man har ligeså meget brug for pleje som de der bliver ramt af Corona. Der har jeg bedt om en status, så vi kan vurdere om vi stadig har de rigtige fokusområder. Det har bekymret mig lidt”, lyder det fra udvalgsformanden, inden hun fortsætter:

“Hvis alt personale og alt bliver kanaliseret til Corona, så kan jeg være bange for at vi overser noget der i starten ville være banalt, men når det ikke bliver opdaget kan have fatale konsekvenser for den enkelte. Ikke at vi ikke skal kanalisere noget personale til Corona, for det skal vi uden tvivl. Men vi skal fortsat være obs på de almindelige ting”.

“Jeg har haft lidt uro i maven de sidste par dage omkring det her med det generelle. Derfor skal vi gå en runde gennem alle vores grupperinger af borgere, for vi må ikke glemme den almindelige sundhedstilstand. Jeg ved godt, at Corona kræver folk, men det kan blive fatalt hvis ikke vi har styr på den almindelige sundhed også. Det har jeg haft det lidt uroligt med, især efter vi fik at vide, at det skulle forlænges”, supplerer Susanne Eilersen.

Hvordan ser det ud med Corona i Fredericia?

“Der er ikke så mange der bliver testet, men der er andre steder i landet der er hårdere ramt end os. Det stiger lidt, og vi har fået at vide at højdepunktet kommer omkring påske. Men vi er kommet langt. Vi har også stadig sprit og værnemidler til vores medarbejdere, for dem skal vi også passe på i denne situation. Vi knokler på rådhuset og har lavet teams. Det er måske sådan, at Fru Jensen ikke får den samme rengøring som før, men det er fordi der så ville være en rotation med mange forskellige mennesker. Det er ikke holdbart når vi skal undgå at de ældre bliver smittet”, siger Susanne og fortsætter:

“Jeg synes at vores medarbejdere de har knoklet, og knokler fortsat. De gør et fantastisk stykke arbejde. Jeg er helt sikker på, at vi nok skal komme igennem det her sammen. Men det er klart, at der vil være folk der bliver syge og det kommer til at kræve indlæggelser. Men vi har ikke så mange fra Fredericia – jeg kan ikke det nøjagtige tal, og de ændrer sig jo også hele tiden. Men vi er ikke hårdt ramt. Det viser også, at folk lytter efter. I stedet for at besøge bedstemor facetimer man eller andet. Men det er kun godt for den ældre, så de ikke bliver smittet. Jeg synes vi er på forkant med mange ting i Fredericia, men vi laver da også fejl”.

“Når vi kommer ud på den anden side kan man da nok godt lave nogle nedslag og sige, at der tog vi fejl, men vi er bare nødt til at træffe hurtige beslutninger, for det går hurtigt. Det smitter 25 gange mere end almindelige influenza. I tiende led er man på 50.000 smittede. Så den smitter frygteligt den her virus, så det er med at følge anvisningerne”, fortæller hun.

“Men jeg synes det er flot det de har lavet på ProAktiv, hvis vi kommer til at mangel sengepladser. Regionen har bedt os om at uddanne sygeplejersker, så vi kan tage nogle borgere hjem. Det skal være for at afhjælpe sygehusene, så de kan gøre det de er gode til, og så kan vi tage nogle borgere der ikke helt var klar til at forlade sygehuset, fordi de har brug for mere pleje. Det har vi på dagsordenen i Sundhedsudvalget, at vi skal oprette fire pladser”, lyder det afslutningsvist fra formand for Sundhedsudvalget, Susanne Eilersen.