TV2 dokumentaren “Plejehjemmene bag facaden” har fået meget omtale allerede før den blev offentliggjort. Torsdag aften rullede den over skærmen efter en længere tids kamp imod et fogedforbud. Billederne taler for sig selv – og for Susanne Eilersen (DF), medlem af Senior- og Handicapudvalget i Fredericia Kommune, giver dokumentaren anledning til refleksion.

“Det gør mega stort indtryk på mig som person. Om jeg havde været politiker eller ej, så gør det indtryk. Det kan jeg se, at det har gjort alle andre steder også. Det sætter refleksioner i gang, for jeg tror desværre også man kan finde lignende tilfælde andre steder. Hvordan det ser ud i Fredericia har jeg ikke nogen anelse om. Men jeg mener at vi bør have en grundig snak og finde ud af hvordan vi kan undgå det”, forklarer Susanne Eilersen.

“En af de ting der har været min kæphest i flere år er hjemliggørelse. At vi ændrer talemåden, det kan lyde banalt. Det er jo bare ord. Men ord har en betydning. Det der med at man hjemliggør det og siger at det er folks hjem. I den forbindelse skal man også se på folk som individuel person. Det jeg så i dokumentaren var, at man ikke så personen, men kun opgaven”, siger Eilersen og fortsætter:

“Der tror jeg på, at vi arbejder meget mere med hjemliggørelse og understøtter vores medarbejdere i den tankegang om, at det er indviduelle menneske. Man er inde i folks hjem og skal tænke på borgerne før opgaven. Kan vi hjælpe vores medarbejdere med at tænke den tanke, så er vi nået langt. Vor stort behovet er og hvad løsningen er, det ved jeg ikke lige på stående fod. Men vi skal understøtte vores medarbejdere, så de har de rette redskaber”.

“Det handler også om ledelsesansvar – og der går vi som politikere helt forrest og skal tage en snak om hvad det er bi skal gøre. Bare fordi det ikke er her, så skal man ikke være bleg for at sige at det ikke foregår her. For det kan være tilfældet. Det jeg kæmper for er, at man kigger på den enkelte bøger individuelt. En alder er ikke definerede for hvem man er, alle borgerne er meget forskellige. Vi skal blive meget bedre til at tænke personer og ikke opgaver”, slår Susanne fast.

Det er en skrækkelig historie

SusanNe Eilersen, Medlem af Senior- og Handicapudvalget

“Det er et ledelsesansvar. Vi som politikere ansætter lederne, så vi bærer også en del af ansvaret. Vi som kommune er den øverste ledelse tog skal sørge for at give mulighederne for god ledelse. Det ansvar skal vi også tage på os”, siger Eilersen.

J”eg synes også at den her udsendelse kalder på noget andet: Den kalder måske ikke på at punke medarbejdere, ledere og politikere i hovedet, men den kalder på at vi skal se på plejeområdet med helt nye øjne og en helt ny tilgang i stedet for at pege fingre. Det tænker jeg ikke er det der løser problemet. Jeg tænker måske, at vi skal se på ældre som individer og ikke som en gruppe. Det er i hvert fald den tilgang jeg har haft de seneste mange år – og som jeg har forsøgt at få med her i Fredericia”, siger Susanne og fortsætter: 

“Det her har vist, at det ikke kun er ressourcer der løser problemet, det er også at vi skal kigge på den måde vi arbejder med ældre fremadrettet. Som psykologen sagde, det koster jo ikke ekstra tid at tale ordentligt. Det koster bare, at man tænker opgaven anderledes. Det synes jeg er tankevækkende. De ældre kan ikke bruge det til noget, at vi bruger tid og kræfter på at pege fingre”.

I udsendelsen har der været tale om to demente borgere. I Fredericia er man udnævnt som Demensvenlig kommune – og medarbejderne får et kursus i hvordan man bedst omgås og hjælper demente ældre. Det tror Susanne Eilersen har en effekt.

“Jeg tror på at det hjælper, at vi klæder medarbejderne på. Jo flere tiltag vi tager, jo mere vi får italesat hvordan man omgås ældre med demens og hvad de har brug for, jo bedre bliver vi alle sammen til at tackle borgere der har de kognitive udfordringer som det er at blive dement. Det er ikke bare i forhold til pleje at man har svært ved at gå, det er at man til tider forsvinder lidt ud fra den her verden. Der er udfordringer der adskiller sig, derfor er jeg glad for at vi går langt for at klæde medarbejderne rigtigt på. Det kræver bare en anden tilgang. Der tænker jeg, at vi er et godt skridt på vejen, men samtidig vil jeg understrege at det er en løbende proces. Det er ikke fordi et kursus i dag gør at man kan læne sig tilbage, jeg tror at vi hele tiden skal minde hinanden om det”, siger hun.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer