En ny undersøgelse fra Epinion viser, at unge der har været på efterskole er medlem af flere foreninger og i højere grad arbejder frivilligt end andre unge. Det bliver fejret på torsdag, når 100 efterskoleelever møder politikerne til Demokratisk Iværksætterparlament på Christiansborg.

Efterskolerne klæder de unge godt på til at blive aktive samfundsborgere. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion. Helt konkret er 49% af efterskoleeleverne engagerede i frivilligt arbejde mod 35% af andre unge i undersøgelsen.

Et af de initiativer, der har været med til at styrke de unges engagement er Demokratisk Iværksætter, som er et samarbejde mellem Efterskoleforeningen og Landdistrikternes Fællesråd. Efterskolerne har i løbet af et års tid udviklet undervisningsforløb for at undersøge, hvordan koblingen mellem entreprenørskab, aktivt medborgerskab og samarbejde med lokale partnere kan bidrage til, at unge bliver aktive medborgere.

Omkring 400 elever fra 10 efterskoler har i det forløbne skoleår udviklet ideer til lokalsamfund, og de vil fremlægge resultaterne af deres arbejde på Demokratisk Iværksætterparlamentet, der holdes på torsdag d. 26. maj kl. 10 på Christiansborg. Her deltager blandt andre tidligere kulturminister Marianne Jelved (RV) og Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen.

Efterfølgende holdes der et gadeparlament på Vartov, hvor samarbejdspartnere, kommuner og 450 efterskoleelever fra hele landet præsenterer projektets resultater. Olav Hesseldahl fra UngdomsBureauet leder slagets gang.

Hos Landdistrikternes Fællesråd er formand Steffen Damsgaard glad for projektets resultater.

– Det frivillige initiativ er afgørende for at skabe liv og udvikling i landdistrikterne. Projektet har bidraget til at åbne op for samarbejde mellem efterskoler og lokalsamfund, hvilket har været med til at skabe en række gode resultater og erfaringer, der kan gøres brug af fremadrettet, siger han.

Også Efterskoleforeningens formand Troels Borring er begejstret for projektet.

– Demokratisk Iværksætter er nok et af de vigtigste projekter i mands minde. En af vores opgaver som efterskoler er at skabe engagerede samfundsborgere. Projektet og undersøgelsen viser, at det kan lade sig gøre, og det vil komme samfundet til gode både lokalt, nationalt og måske endda også globalt, siger han.