Efter sommerferien 2016 kan efterskoleelever åbne en helt ny sangbog, når der synges fællessang på landets efterskoler. ’Efterskolesangbogen’ er titlen på bogen, som indeholder 175 sange med stor bredde, og der er både gamle klassikere og helt nye danske og udenlandske sange.

”Vores ambition er at styrke sangtraditionen hos alle unge i Danmark – og at lade den blive en del af minderne fra efterskolerne, som rækker videre ind i ungdoms- og voksenlivet. På de danske efterskoler synges der meget, og vi tror, at vi kan bidrage til en fornyelse og nyskabelse lige netop dér, hvor mange unge for alvor møder fællessang. Vores drøm er, at alle landets efterskoler kan bruge den til at skabe et endnu bedre efterskoleliv,” siger Jørgen Kvist, generalsekretær for KFUM og KFUK i Danmark, der står bag udgivelsen.

De seneste år er antallet af efterskoleelever steget, og i 2015 begyndte 28.560 elever ifølge Efterskoleforeningen på landets 248 efterskoler.

”På efterskoler mødes unge fra mange forskellige baggrunde, og fællessang fylder meget. Det er vigtigt, for fællessang er det åbne inkluderende fællesskab, hvor alle kan være med. For mange elever er opholdet på efterskolen en skelsættende periode, og vi ønsker, at sangene derfra skal indgå som en del af deres minder fra opholdet,” siger Jørgen Kvist.

Nyskabelse inden for sangbøger

Efterskolesangbogen er en nyskabelse inden for sangbøger, da den bliver den enkelte elevs personlige brugsbog, som de kan udfylde i løbet af året. Ambitionen er at give efterskoleelever en sangbog, der er målrettet deres ungdomsliv, eksistentielle og personlige identitetsdannelse samt årets gang på efterskolen.

Eleverne får plads til at notere konkrete minder fra efterskolen i sangbogen, og der er plads til de ting, der nu en gang fylder meget i efterskolelivet, som f.eks. kæresterier, yndlingsretter fra køkkenet, sport, musik og udflugter. Det gør den helt personlig og til et minde for livet.

”Vi ved fra de efterskoler, hvor eleverne har deres egen sangbog, at eleverne tegner og laver kruseduller i den. Vi vil gerne give plads til det i Efterskolesangbogen, som på den måde kommer til at fungere som en slags personlig ’mindebog’. Eleverne har mulighed for at gøre deres eksemplar til deres helt eget med hilsener fra vennerne, noter om livet på efterskolen og egne kommentarer til de enkelte sange,” siger Jørgen Kvist.

Derudover krydres Efterskolesangbogen med hilsener fra kendte musikere som Shaka Loveless, Sys Bjerre og Per Vers, der deler minder om ophold på efterskoler eller fra stærke oplevelser med fællessang.

Børne- og ungdomsorganisation bag udgivelsen

Efterskolesangbogen er det nyeste initiativ fra KFUM og KFUK i Danmark, der tidligere har udgivet Teensangbogen, Børnesangbogen, PULS og De Unges Sangbog, hvoraf sidstnævnte blev solgt i en halv million eksemplarer.

”Vi har valgt at udgive Efterskolesangbogen, fordi vi mener, at den sangbog mangler i dag. Der er desværre en faldende sangtradition i Danmark, og det er netop en af grundene til at udgive en sangbog, der er mere end en sangbog. Ved at gøre sangbogen til en personlig mindebog over efterskoleopholdet håber og tror vi, at sangene får en længere levetid. Det er på tide, at efterskoleelever får deres egen sangbog,” siger Jørgen Kvist, generalsekretær i KFUM og KFUK.

KFUM og KFUK har en tæt tilknytning til mange efterskoler landet over og afholder i påsken 2016 sin første efterskolefestival for mere end 600 elever. Derfor er det ifølge generalsekretæren også helt naturligt at lave en sangbog til denne målgruppe.

”Fællessang er i KFUM og KFUK’s dna, og vi ved, at det kan give store oplevelser for børn og unge at synge sammen. Vi har et klart ønske om, at Efterskolesangbogen er for alle. Derfor har vi været meget opmærksomme på at inkludere sange fra hele den danske sangtradition, så den kan blive en succes på alle landets efterskoler,” siger generalsekretær Jørgen Kvist.

Læs mere på www.efterskolesangbogen.dk