Det ramte hårdt, da meldingen om Fredericia Teater løb ind. Byen var skuffede, ærgerlige og nogle måske også lidt sure. En kulturinstitution var gået bort, en stor stolthed lagt ned. For Lars Mølsted, der er gift med Bjørg Gamst, ramte det også hårdt. Pludselig havde de intet arbejde – og det de har arbejdet hårdt for i 10 år var væk. Nu er de på banen med en række koncerter, hvor især de store musicalhits vækker glæde hos publikum. Vi satte derfor Mølsted i stævne til en snak om fortid, nutid og fremtid.

En musicalkoncert arrangeret af EventC var starten på det nye eventyr for Lars og Bjørg, der ellers lever af deres ferieopsparing. Lønmodtagerens garantifond har endnu ikke afklaret sagerne, så der kan godt gå et stykke tid før deres løn kommer til dem. “Heldigvis” havde de skrabet lidt penge sammen, for planen var egentlig en lang og velfortjent sommerferie efter 2 års mere eller mindre konstant arbejde.

“Vi havde planlagt at skulle holde 8 ugers ferie, så vi havde da samlet lidt sammen. Det er så de penge vi må tage og bruge af nu – men altså, vi kan jo ikke rejse ud af landet, så på den måde er det jo fint”, lyder det med et grin fra Mølsted. Selvom situationen for ham og hans bedre halvdel er som den er, så virker han til at tage det med en ophøjet ro. Ikke fordi han ikke ærgrer sig over konkursen eller har meninger om mange ting, men “det er ikke mig der skal sige noget om det. Det holder jeg mig udenfor”, forklarer han. 

Det er faktisk lidt svært at lave den her artikel i forhold til så mange andre. Det er tydeligt at mærke på Lars, at han brænder 110% for det her, nok fordi han har så mange aktier og følelser i Fredericia Teater – selvom det jo ikke engang var grunden til, at vi havde inviteret ham ind, men da jeg fik chancen for at møde en af de fantastisk dygtige skuespillere og høre lidt om deres syn på sagen, ja så greb jeg chancen. 

“Det her er en af de vildeste perioder i mit liv. En ting er, at hele verden er ramt af en epidemi – det er jo vanvittigt i sig selv, men at vi så også fik revet hele tæppet væk under os, det er jo bare vildt”, fortæller Lars.

Musical er meningen med vores liv, missionen og det der gør os glade

LARS MØLSTED, MUSICALPERFORMER

“Vi har begge to arbejdet i de sidste 10 år på Fredericia Teater, arbejdet i en by, som vi betragter som vores. Vi har været her i 12-13 år nu, så det er blevet vores by. Det er Fredericia jeg betegner som værende mit hjem, og det er Fredericia jeg gerne vil bo i”, slår Lars fast. 

Jeg er sikker på, at mine spørgsmål kunne have fortsat i timevis og ud af alle mulige tangenter. Lars fortæller gerne, han giver gerne sit besyv med. Men det handler om begejstring, frustrationer og vilje. Det er følelser. Det kan man ikke andet end at have stor respekt for, uagtet hvad man ellers måtte synes om hele teater-sagen. 

“Det her er vores identitet, der nu er forsvundet. Hvis ikke vi skal være en del af det Fredericia Teater har stået for, hvad skal vi så?”, lyder det spørgende fra Lars, inden han følger op: “Der var mange spørgsmål der bød sig. Jeg har i 10 år været en del af de tårnhøje kunstneriske niveau og det miljø der har været på Fredericia Teater. Det er det jeg gerne vil huskes og genkendes for, det er vores tårnhøje ambitioner og fantastiske forestillinger der skal være minder i folks hoveder”.

Med identitet, arbejde og livsværk væk, så er der ikke meget tilbage. Livet på teateret har for Lars og Bjørg ikke handlet om meget andet end at yde det der skulle til for at levere på det niveau som Fredericia Teater var kendetegnet ved. Der er derfor heller ikke brugt tid på netværk udenfor Fredericia Teaters, indtil for nyligt, trygge rammer.

“Vi har brugt et årti på teateret og har faktisk ikke haft tid til at netværke ellers. Men jeg har heldigvis været så heldig, at jeg har fået et job på Det Ny Teater i København, men det er først fra midten af januar. Så der kommer til at være en del pendling, for Fredericia er vores by, det er her vi har hjemme. Men det er da klart, at hvis ikke der på sigt er et arbejde at finde for os her, så må vi søge andetsteds hen, men vi vil gerne Fredericia”, forklarer han.

Hvis man følger med på sociale medier kan man se flere af de store navne fra Fredericia Teater være ude med små videoer med sange fra teaterets tid, de har gået forrest i pressen i kampen for at minde folk om alle de gode oplevelser, som Fredericia Teater har givet. Om alle de gode investeringer der er afstedkommet af Fredericia Teater – og så forsøger de i virkeligheden at blande sig langt udenom bestyrelsesansvar, økonomidebatter og andet. “For den slags er advokater og revisorer i gang med”.

Der er ikke mange penge i de mange små optrædender og videoindslag, på trods af at det jo faktisk kræver en hel del tid. Men de bruger gerne tiden, understreger Lars. “Jeg betragter det her som en form for karma-investering. Vi lægger et stykke arbejde i det her for byens skyld. Det er ikke for vores egen – jo det er det jo et eller andet sted også – men det er også fordi vi har fulgt byens udvikling i takt med teateret. Jeg er ikke i tvivl om, og uvildige rapporter viser det samme, at Fredericia Teater er en del af grunden til, at Fredericia er blevet så populær en by som det er. Jeg siger ikke det er den eneste brik, langt fra, men der er ingen tvivl om, at det er en brik i puslespillet”, fortæller Lars Mølsted.

“Den store udfordring er at få det ud til den almene fredericianske borger, alle har et ansvar om at huske at fortælle det gode. Firmaer kommer og går, konkurser sker, Corona sker”, siger Mølsted.

Men vi har ansvar for at holde os selv ansvarlige for vores eget klarsyn så vi kan se igennem røg og damp

Lars mølsted, musicalperformer

“Jeg er naturligvis inhabil, så min stemme tæller af gode grunde ikke, men jeg håber, at byen og erhvervsfolk der kobles på, vil sætte pris på den knowhow vi har opbygget så vi kan give vores liv til det igen. Det håber jeg inderligt. Jeg kan selvfølgelig kun tale for Bjørg og jeg selv, men vi er mere end villige til at dedikere livet til et nyt teater”, forklarer han.

Med alt det her nåede vi jo faktisk ikke rigtigt at tale om det hele invitationen gik ud på – eller det gjorde vi, men samtalen udviklede sig til noget andet. Det sker til tider, men det er charmen ved at have en mand som Lars på besøg. Det er hjerteblod og det er de umiddelbare følelser der bliver formidlet – flere gange efterfulgt af “og det er bestemt ikke fordi jeg skal lyde negativ eller bitter på nogen måde, for jeg mener kun det bedste om Fredericia Teater. Der er lavet fejl, og dem har vi et ansvar for at tage ved lære af. Men jeg synes bare, at vi skal passe på ikke at ende i en spiral hvor vi kun husker de negative ting, for Fredericia Teater var så meget mere end det – og kan blive det igen”,

Men en af de ting, som jeg alligevel fik noteret ned i forhold til det vi skulle have talt om, nemlig de koncerter som han og Bjørg (blandt andet) har spillet, det var nemlig den store glæde hos publikum ved den første koncert på Bülow Kaserne, som Bjørg var idémanden bag. “Det tog os halvanden time at komme hjem, selvom vi bor lige rundt om hjørnet. Men der var bare så mange mennesker der ville tale med os. Det var fantastisk og overvældende”, fortalte Lars. 

Han kunne også fortælle, at flere er på vej – og det samme med videopromoer og andet, hvor man kan nyde skønsangen og få nogle af minderne tilbage til de prisbelønnede musicalopsætninger fra Fredericia Teater. 

Med en kande kaffe tømt og halvanden time gået var det vidst også på tide at få rundet af, vores aftaler i kalenderen skulle passes – og Lars havde lige en video der skulle produceres. Men det er svært, når det er noget der har betydet så meget for ham, for hans familie – men også for Fredericia som by. På godt og ondt.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer