Ifølge Sønderborg-virksomheden Fydico stjæles der i Danmark i gennemsnit otte påhængsmotorer om dagen. Resultatet er naturligvis frustrationer og ærgrelse hos de bestjålne. Men også for alle andre tager den evige trussel om tyveri noget af charmen ved sejlerlivet. Mange tør eksempelvis ikke lade deres både blive liggende i vandet efter brug og må bakse med at få dem bag lås og slå.

På Fredericia Boat Show kan de besøgende dog stifte bekendtskab med et alarmsystem, som giver et nyt bud på, hvordan man kan sikre båd og påhængsmotor i det udsatte havnemiljø.

Fydicos system fungerer ved, at der fra broen over til båden går et optisk kabel, som ved hjælp af lys overvåger båden digitalt.

Hvis man bryder det digitale kredsløb, starter en sirene, som stresser tyven og alarmerer omgivelserne.

Samtidig sendes sms’er og opkald til systemets kontaktpersoner, som hurtigt kan komme til stedet.

Dermed er systemet ifølge Fydico langt mere effektivt end andre systemer, som baserer sig på diverse låseanordninger eller GPS-sporing. Det kan garvede tyve i mange tilfælde godt tackle, og ofte ryger byttet hurtigt uden for landets grænser.

Blandt andre har Sønderborg Sejlklub undgået problemer, siden systemet blev implementeret, og i Middelfart blev et større tyveri tydeligvis forhindret af alarmen i oktober 2014.
Systemet kan købes til såvel enkeltbåde som til flere både, hvorfor det også er en god løsning til eksempelvis klubber og bådlaug.

– Vi havde et godt år 2014, hvor Fydico kom ud til flere kunder og i samarbejde med dem, er Fydico blevet endnu bedre. Hvor vi i 2014 ikke brugte nogle penge på markedsføring, er planen at vi vil være meget mere synlige i år 2015, og vi starter sæsonen med vores egen stand på Fredericia Boat Show, siger Jakob Hansen fra Fydico.

(Foto: PR )