Et bur på børneværelset eller i carporten. Sådan opfatter mange et optimalt hjem for en kanin. Men faktisk kunne det ikke være længere fra sandheden. Ingen kaniner har nemlig godt af kun at opholde sig i et bur. Dyrene er meget aktive og har et stort behov for at røre sig.

Desværre har mange indtryk af, at plads til motion kun er en ekstra luksus til de langørede venner. Derfor tænker de ikke over kaninens behov før køb, fortæller Jens Jokumsen, der er chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

”Mange tror, at en kanin lever helt, som den skal, i et lille bur på et værelse. Men dyrene er enormt aktive, og de har behov for at kunne løbe, grave og motionere på andre måder. Derfor skal de have rigeligt med plads at boltre sig på.”

Tænk langsigtet

Der bør gå mange overvejelser forud for erhvervelsen af et kæledyr som kaninen, fortæller Jens Jokumsen.

”i 2015 fik vi 416 kaniner ind på vores otte internater. 363 af dem blev dumpet i naturen, enten i papkasser eller ganske enkelt smidt ud. Det vidner om, at ikke alle har tænkt kaninernes behov igennem, før de træffer beslutningen om at købe dem.”

Jens Jokumsen opfordrer potentielle kaninejere til at betragte kaninerne som fuldbyrdede medlemmer af familien, der har samme behov for plads og motion som alle andre.

”Hvis man ikke har mulighed for at tilbyde kaninen en høj grad af plads og frihed, skal man overveje, om det er fornuftigt at få sådan et kæledyr. Kaniner er ikke investeringer, der holder et halvt år. Det er et medlem af familien, der kan blive op til otte år gammelt .”

 

Frem med snoren og ud i haven

Der er slet ikke så omfattende at give sin kanin lidt ekstra motion og plads at bevæge sig på. En god løbegård er den optimale løsning. Her har kaninen mulighed for at få en masse frisk luft samt læ, hvis vejret ikke passer dyret. Temperaturer over 25 grader er for eksempel ikke gode til kaninerne, da de kan få hedeslag, ligesom træk og våde omgivelser heller ikke fungerer.

Bor du i byen eller har en indekanin, er det en god idé at investere i sele til kaninen, så den kan komme en tur ud i det fri. Det er selvfølgelig vigtigt, at du holder øje med din kanin og eksempelvis ikke lader den gå uden opsyn eller i den bagende sol.

– Hvis du overvejer at anskaffe en kanin og vil vide mere om, hvordan du passer den, kan du downloade vores pasningsvejledning, oplyser Dyrenes Beskyttelse.