På lørdag kan du endnu engang iklæde dig lederhosen, ternede skjorter, kjoler med hjælp til kavalergangen, hår sat op som kringler og vigtigst af alt tyrolerhatten.

Det er i grunden sjovt, at alpelandet har fået et så godt tag i os danskere, om æren skal tildeles Johnny Reimar eller oktoberfesterne er uvist. En ting er dog sikkert, danskerne elsker tyroler- og oktoberfester, udklædning og øl i litervis. Vi skal dog noget længere tilbage i historien end den sidste tyroler- eller oktoberfest i det lokale forsamlingshus, byfest eller som nu på lørdag, hvor EventC byder op til kædedans og sømslagning i Ekserserhuset.

Historien om oktoberfesterne

Her kan du se, hvordan festen har udviklet sig, dette klip er fra i år.

Vi er tilbage i det sydlige Tyskland og langt væk fra folk i kostumer og alkohol. Det er i 1810, hvor et stort bryllup mellem Prins Ludwig af Bayern og prinsesse Therese Sachsen Hildburghausen skulle stå den 17. oktober i München. Inviteret var alle folk, som boede i den sydtyske by. Til ære for prinsessen navngav man pladsen, hvor vielsen skulle stå til “Theresienwiese”. Ceremoniens helt store højdepunkt var et hestevæddeløb til folkets store fornøjelse. Hele byen boblede og det forløb uden problemer, så det var næsten uundgåeligt at festlighederne skulle stå året efter, dog uden et bryllup.

Tingene eskalerede og året efter blev små boder og telte stillet på på Theresienwiese, de yngste kunne glæde sig af karruseller. Endnu engang blev det en succes og i og med antallet af gæster var stigende år efter år, blev det transformeret til en offentlig festival. Når man så ser på, hvordan vi afholder en oktoberfest i dag, om det er i München eller i et forsamlingshus i Erritsø, så er omdrejningspunktet alkohol og skåleviser. I de første mange år var det i historiens vingesus ikke det, der var formålet, det var forbudt at servere alkohol på festivalpladsen de første mange år.

Temashop.dk er storleverandør til Oktoberfester.

Påklædningen

Der er dog sket et skred i den måde, vi klæder os ud på til disse tyroler- og oktoberfester ligesom den i Eksercerhuset på lørdag. Det virker i følge Temashop.dk på, at vi danskere elsker at klæde os ud, og vi vil gerne bruge lidt ekstra på at ligne noget originalt. Det er ikke så meget et par bomuldsbukser med print, nu vil folket have leder i deres hosen.

Her er et godt eksempel på et Dansk Tyrolerband

Kvinden

Det er en af de dage, hvor kvindernes former bliver anderledes belønnet end normalt, her er det den store barm med kontrasten til den indsnørede kjoletalje, der hitter. Brystpartiet skal gerne stå så stramt, at man udover at have hænderne fulde af 1 literskrus også kan have et par krus på barmen. Håret må gerne have fletninger og kan de flettes til en kringle er det helt perfekt. Med tyrolerhatten på toppen og måske et par tegnede fregner, så er den hjemme, kan man også slå søm i er succesen overvældende.

Manden

Lad os starte med det samme, at snurbart eller overskæg er uundgåeligt og sidder det fast uden at være falsk, så kan ingen tage selvtilliden fra en. I mine øjne skal man have originale lederhosen, ternet skjorte, lange sokker og tyrolerhat. Man skal også gå i skarp træning med at slå søm i, ellers kan det blive en kostelig affære.

DJ Ötzi vælter teltet på Axeltorv 2018. (Foto: Ole Sejrup / udlånt til Fredericia AVISEN)

Musikken

Flere bands har specialiseret sig i at spille musik der passer til denne slags fester, dog er det ligesom alkoholen langt fra de originale tanker. Det er alle gange, jeg har deltaget i denne slags festligheder, været alt den musik som normalt får tæerne til krumme, der banker ud i højtalerne. Jo mere man kan synge med og skåle jo bedre er der, man kan vel kalde det juleaften for røvballe-DJ’s. Men sådan en aften går alt og publikum elsker det, kædedans der normalt er pinligt bliver nærmest den eneste måde, man bevæger sig rundt på.

Sidste år besøgte DJ Ötzi Fredericia, han er nok blevet indbegrebet af afterski og oktoberfest.

Hvis du vil til årets mulighed for at iklæde dig den bayerske uniform og have en sjov aften med ligesindede danske tyroler, så er der stadig biletter til Tyrolerfesten i Ekserserhuset. Der er dog udsolgt af wienersnitzel, men du kan stadig svinge tyrolerhatten.

Køb din billet her

Prost

www.eventc.dk
0 0 stem
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer