Fredericia AVISEN skrev tilbage i maj en artikel om den store samling af Litra MR togsæt. Vi gjorde DSB opmærksom på den stigende interesse for at yde hærværk i form af ødelæggelse og graffiti. I går skete det, at en gruppe unge satte ild i en togvogn. Vi ser lidt på sagen igen.

Ingen havde nok forventet, at det skulle komme så langt, at en gruppe unge ville lave et bål på sæderne i en af vognene. Men det skete alligevel og Fredericia by var på den anden ende, da faren for en giftig asbest røg bredte sig. Advarselssirenerne lød over over byen, Ungdommens Hus blev ryddet og evakueret, skoler holdt eleverne inde og byens borgere var forvirret.

Handlingen kan ikke på nogen måde forsvares. Men der har allerede ved vores henvendelse fra artiklen i maj været fri adgang til togene.

hvad sker der dsb
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Dengang i maj konstaterede vi det, og forholdt DSB, at togene blev malet om natten, at mange ruder var smadrede og flere togsæt stod ulåste.

DSBs pressetjeneste svarede dengang, at de var i dialog med mulige købere om et salg, men siden er de gamle togsæt blevet mere smadret dag for dag.

Vi snakker i dag med Leif Fabrin, som er områdechef i DSB togdrift. Leif sad på kontoret i Fredericia, da branden udbrød, og blev som resten af byen advaret mod den mulige asbest røg.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia AVISEN.

“Vi kunne hurtigt konstatere at der altså ikke er asbest i MR Litra togene, det er der ikke i nogen af vores togsæt, derfor blev alarmen afblæst igen”, siger Leif.

Leif har ikke selv været på brandstedet, men planen er at besigtige MR Litra sættene for skader senere, efter politiet har lavet deres efterforskning.

“Ud fra billederne er nogle togsæt så beskadiget, at vi bliver nødt til at ophugge dem på stedet, det er min umiddelbare vurdering. De omkringstående togsæt skal vi se nærmere på, om de er ødelagte af flammer og vand”, siger Leif.

Trekantbrand arbejder på højttryk. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Ligesom tidligere spørger vi om hvad de gør for at sikre området?

“Området er det, som vi kalder sikret området til langtidsparkering. Vi holder togsættene aflåste, og så er der højt hegn udenom. Jeg mener, at vi har det passende afskærmning, men hvis folk vil ind, kan de komme ind. Der har været hjemløse, der opholdt sig i togene, dem har vi fjernet og låst af igen. De brud, der har været i hegnet, har vi lavet, og vi må advare folk mod at opholde sig i togene, da  kan være farligt at opholde sig. hvor der kører tog”, siger Leif.

Men ud fra de skader der er i går, regner Leif med, at den kommende tid står på ophugning. Han kan ikke sige, hvornår det kommer til at ske. Det skal ske på en forsvarlig måde, og der er miljøkrav, som skal overholdes.

hvad sker der dsb
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Men som Leif siger, så er det ulovlig indtrængning, når man vælger at gå ind til togene, og det er strafbart at udføre graffiti eller andet hærværk på DSBs ejendom.

https://goo.gl/MSbg7k