Forside Danmark DSB sender 200 togsæt mod Fredericia: Borgmester: Det er positivt for Fredericia,...

DSB sender 200 togsæt mod Fredericia: Borgmester: Det er positivt for Fredericia, men træk besparelserne på DSB tilbage

DEL
Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen

Spritnye værksteder i København og Aarhus og ombygning af eksisterende værksted i Fredericia er på vej. Værkstedet i Fredericia skal være færdigt, når det første togsæt ankommer i 2023, og de øvrige værksteder skal stå klar i 2024 og 2025.

I København skal det nye værksted bygges på Godsbanegården, som ligger ved siden af det eksisterende lokomotivværksted på Otto Busses Vej. Ønsket til værkstedet i Aarhus er, at det kommer til at ligge ved Årslev, der ligger syv kilometer fra banegården. DSB har derfor indledt en dialog med Aarhus kommune og Banedanmark, og der er startet konkrete undersøgelser om valg af lokalitet.

Jürgen Müller, direktør for strategi og togmateriel i DSB, siger:
”Placeringer tæt på udgangsstationerne har været et centralt kriterie i valg af lokationer. Både personalemæssigt, energimæssigt og køreplansmæssigt er det optimale placeringer.”

I en årrække skal DSB drive den eksisterende flåde sideløbende med, at de nye elektriske togsæt bliver indfaset.

”Det er lykkes os at samle et puslespil med rigtig mange brikker. For ikke nok med, at vi i en overgangsfase både skal drive en gammel og en ny flåde, så skal både Banedanmarks signalprogram og elektrificeringen af det danske tognet tænkes ind. Derfor er værkstedet i Aarhus planlagt færdigt i 2025, for det nytter jo ikke noget, at vi står klar med et nyt værksted i Aarhus, og så er der ingen el-ledninger,” siger Jürgen Müller.

Fredericia bliver modtagerværksted

Og netop sammenhængen med elektrificeringsprogrammet er årsag til, at Fredericia bliver modtageværksted. Dels er der sporkapacitet, så tre spor kan anvendes til de nye tog, dels skal de nye tog testes på strækningen Vojens-Tinglev, som værkstedet i Fredericia ikke ligger langt fra. Når DSB er færdig med at modtage nye togsæt, vil værkstedet i Fredericia få en ny rolle i forhold til de mange nye togsæt.

De eksisterende værksteder vil være i brug frem til 2030, hvor hele den gamle flåde er udfaset.

Borgmesteren er glad, men anbefaler regeringen at trække besparelserne tilbage

“Det er rigtig positivt for Fredericia. Vi har nogle enormt dygtige medarbejdere, og flere kommer nu til. Vi er centrum for dansk togdrift og stolte af det.’
‘Jeg vil på det kraftigste anbefale regeringen at trække sine besparelser på DSB tilbage. Det vil betyde betydelige forringelser på togdriften”, siger Borgmester Jacob Bjerregaard til Fredericia Avisen.

Fakta om indkøb af nye elektriske togsæt:

Der skal købes cirka 200 togsæt

De vil i alt have 43.000 siddepladser. De kommer til at koste14-17 mia. kr.
De skal køre Intercity- og regionaldrift
Indfases med tre togsæt per måned fra 2024-2029
29 afledte projekter for eksempel nye værksteder og uddannelse af medarbejdere.