Vejrguderne spillede ind med både blæst, kraftige byger og en anelse sol ved flagdagen i Fredericia. Men Danmarks udsendte og veteraner blev hyldet som ønsket og fortjent med gudstjeneste, marcher, kranselægning, taler og musik

Efter flere marcher i Fredericia by, gudstjeneste i Skt. Michaelis Kirke og kranselægning ved Landsoldaten, var der officiel velkomst på Kastelkajen kl. 14.00ved borgmester Jacob Bjerregaard. Kastelkajen var nøje udvalgt fordi markering af Flagdagen, falder sammen med det første officielle besøg af byens adoptionsskib, Fregatten Iver Huitfeldt. Skibet dannede en flot ramme for arrangementet på havnen – om end den ikke kunne stoppe hverken blæst eller byger.

Borgmester Jacob Bjerregaard sagde bl.a.: ”Når vi beder vores bysbørn – vores landsmænd – om at drage ud i krig og konflikt, så har vi også en forpligtelse til at hædre og takke dem for deres indsats. Og vi har en forpligtelse til at tage imod dem, når de kommer hjem igen. Jeg vil gerne sige tak til Trekantområdets veteranhjem og Soldaterhjemmet her i Fredericia og alle de mange gode, frivillige kræfter, der tager imod tidligere udsendte, som har ar på krop og sjæl. I er en tryg havn, hvor man kan møde ligesindede”.

I Fredericia er det blevet en tradition, at invitere en veteran til at holde tale på flagdagen. I år var Kai Vittrup, tidligere chefpolitiinspektør, med mange års tjeneste fra internationale missioner i bl.a. Irak, Østtimor, Sudan og på Balkan, inviteret. Han sendte også en stor tak til veteraner og deres pårørende, og sagde: ”I dag har vi alle mulighed for at vise vores støtte og anerkendelse til veteranerne for det store og uselviske arbejde, de har gjort for freden og for Danmark, ofte under ekstremt vanskelige og farlige forhold”. Kai Vittrup sluttede sin tale af med en lille opsang til landets politikere og sagde: ”Skal vi fortsætte den flotte vej, vi hidtil har gået, så må I ikke spare på uddannelse, udrustning og udstyr. Danske udsendte er respekteret og professionelle, men forudsætningen skal være i orden”.

Kommandørkaptajn på Fregatten Iver Huitfeldt, Jens Bjørnsteen og Garnisons-kommandant, Oberst Susanne Bager fra Telegrafregimentet, holdt også tale på Kastelkajen, hvor de takkede veteranerne og deres nærmeste.
Efterfølgende spillede 6. juligarden, mens der blev serveret pølser, øl og vand for de mange fremmødte. Fregatten Iver Huitfeldt holdt ’Åbent skib’. Det sker også søndag i tidsrummet kl. 13.00 – 16.00, og måske kommer den helikopter, der skulle være landet på fregatten lørdag, men som måtte melde afbud pga. tekniske problemer.
Dagens sidste march gik til Veteranhjemmet i Trekantområdet, der har adresse i Fredericia. Marchen blev akkompagneret af Slesvigske Musikkorps og Søværnets Tamburkorps. Her bød formand for Veteranhjemmet, Carl Bratved tidligere udsendte velkommen og bød alle på helstegt pattegris, med alt hvad dertil hører.