Dødens uhyggelige knokkelmandsskikkelse har været en del af vores forestilling om Døden i lidt over 1000 år. I Dødens store billedbog tager kulturhistorikerne Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen os med på en billedvandring fra den tidlige middelalders fineste håndskriftillustrationer, over renæssancens mestre og helt frem til vores dages folkloristiske kunst og de satiriske kommentatorers spiddende tegninger.

Døden er en del af livet. For nogle er den afslutningen på livet, for andre er døden indgangen til noget andet og mere. Forestillingerne er mange og gennem tiden har mange kunstnere været inspireret af den. Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen har kulegravet gamle håndskrifter, fisket i ældre og nyere udgivne krøniker, romaner og digtsamlinger, gransket musikken og religiøse forestillinger om døden og dens væsen, og de har også besøgt museer og arkiver i Europa, Kina og Japan for at komplementere deres syn på og forståelse af døden. De har udvalgt et bredt udsnit af billeder og illustrationer og sat ord på den kultur og det samfund, værkerne er blevet til i.

Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen, der har arbejdet med bogen siden 2011, ønsker med Dødens store billedbog at sætte læsernes tanker i gang og gøre døden til noget, vi taler om. De mange forskellige udtryk, døden har fået i årenes løb, giver også et indblik i, hvordan kunstnerne, teologerne og filosofferne tænker om livet. For livet og døden hænger uløseligt sammen og opfattelsen af livet, vil præge tankerne om døden.

Gennem en række kronologisk fremadskridende kapitler ser vi kunstens store mestre som van Eyck, Bruegel, Dürer, Rembrandt, van Gogh, Hokusai, Posada og Dalí behandle temaer som fx ’Dødens Triumf’, ’Dødedansen’ og ’Døden og Jomfruen’.

Den gennemillustrerede coffee table-bog fortæller dødens kulturhistorie gennem malerier, billeder og illustrationer fra forskellige kulturer og tider. Nøje udvalgt for deres budskab om døden.
Søren Hein Rasmussen og Stefan Pajung er begge ph.d. i historie og forfattere. Derudover deler de en passion for formidling også via spil. Dødens store billedbog opstod, da de to sammen med nogle andre havde sat sig for at udvikle et computerspil baseret på dødedansen fra Lübeck. De opdagede hurtigt, at kunsten og historien gemte på mange spændende fortællinger, som ikke var blevet samlet før. Computerspillet, Felix the Reaper – a romantic comedy game about the life of death, udkom sidste år, og nu udkommer der også en flot bog om dødens mange udtryk.
Udgivelsen er støttet af Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og har forord af Kjeld Holm.

Fakta om bogen:
Titel: Dødens store billedbog
Forfattere: Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740666175
Sidetal: 356
Vejl, pris: 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 19. november 2020

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer