Fredag kåres årets bedste danske TV-dokumentar. Prisen på 100.000 kr. uddeles for 27. gang ved BILLED-BLADETs årlige TV-GULD-fest og regnes for den største af sin slags på dansk grund. Blandt de nominerede er gribende fortællinger om socialt ansvar, personlige skæbner, spektakulære internationale afsløringer og et helt samfunds fornedrede kvindesyn.

BILLED-BLADETS TV-Guld for årets bedste TV-dokumentar er blevet uddelt siden 1989, og fredag den 4. marts uddeles prisen for 27. gang ved en eksklusiv gallafest på Hotel d’Angleterre, hvor hele den danske TV-branche er samlet. Dokumentarprisen er på 100.000 kroner og har til formål at støtte produktionen af danske TV-dokumentarprogrammer, der bygger på kvalitet, engagement og professionalisme.

Kandidaterne til den eftertragtede TV-GULD-pris er indstillet af de danske TV-stationer, mens det er en komité bestående af filminstruktør Bille August, direktør og komponist Bent Fabricius-Bjerre, filminstruktør Søren Kragh-Jacobsen, forfatter Sara Blædel, filmproducent Per Holst, skuespiller Cecilie Stenspil, executive producer Karen Boel Holst, cand. mag. Preben Wilhjelm, chefredaktør Annemette Krakau og producer Mads Egmont Christensen (formand), der har udvalgt de nominerede.

”TV-dokumentaren en af de fremmeste måder, vi borgere kan holde os orienterede om væsentlige samfundsforhold, politiske, sociale og kulturelle problemstillinger. Dansk dokumentarisme er kendetegnet ved en meget høj kvalitet, og årets indsendte kandidater markerer ingen undtagelse fra denne udvikling, hvor priskomitéen har oplevet et stærkt felt af programmer, som på fremragende vis behandler helt aktuelle emner eller sætter fokus på generelle forhold, der kræver både indsigt og forståelse,” siger Mads Egmont Christensen.

Priskomitéen er desuden imponeret over det ’scope’, der kendetegner flertallet af årets indsendte dokumentarer. Fra anvendelsen af grafiske elementer og hele programdesignet, over beherskelsen af mængden af fortællemæssige muligheder og short-cuts, til den smidige og ubesværede måde, hvorpå skildringerne fører sit publikum naturligt rundt omkring til relevante locations. Ikke bare i Danmark, men i hele verden.

Sidste år gik BILLED-BLADETs TV-GULD og de 100.000 kroner til ’Mig og min far – hvem fanden gider klappe?’, som er instrueret af Kathrine Ravn Kruse og produceret af Mille Haynes og Mathilde Hvid Lippmann. Filmen blev vist på DR2.

De nominerede til BILLED-BLADETs TV-GULD for Årets bedste TV-dokumentar

(Vilkårlig rækkefølge)

SNOWDENs STORE FLUGT, DR1 den 13. januar 2015
Instruktør: Poul-Erik Heilbuth og John Goetz

CIRKUSDYNASTIET, TV 2 den 5. og 12. februar 2015
Instruktør: Anders Riis-Hansen

INDIENS DØTRE, DR1 den 8. marts 2015
Instruktør: Leslee Udwin

CHRISTIANIAS BØRN, DR1 den 10. august 2015
Instruktør: Nille Westh

FØDT TIL FILMEN – STINES KORTE LIV, DR2 den 5. oktober 2015
Instruktør Linda Wendel

Udover prisen for årets bedste TV-dokumentar uddeles BILLED-BLADETs TV-GULD også til Årets kvindelige og mandlige nyhedsværter, Årets kvindelige og mandlige underholdningsværter, Årets kvindelige og mandlige sportsværter samt Årets TV-program og Årets NYE TV-program. Læs mere om de nominerede til disse priser her.