Mette Marie Buhl fylder 50 år den 6. april. Her fortæller direktøren for HR, Kommunikation og Strategi om gode snaps, hvordan man forstår en it-virksomhed, og hvorfor hun synes, finanssektoren er så interessant netop nu.

Du er gået ind i dit femte år i Bankdata. Hvad skal folk vide om finansverdenen?

”Digitalisering af finanssektoren er et af de spændende steder i samfundet i øjeblikket. Det er orkanens øje. Mange elsker at sige, at finanssektoren er støvet, og den er måske forkælet, men vi har en afgørende rolle i samfundet. Uden os kunne Danmark ikke køre rundt. Det er jo også derfor vores branche fylder så meget i pressen. Vi er kritisk infrastruktur.”

Så hvorfor netop Bankdata?

”Jeg er hverken technørd eller finanshaj, så begge mine brødre spurgte da også lidt overrasket, hvorfor jeg så havde valgt både finans og IT. Jeg ville gerne til en videnstung virksomhed. Jeg kan godt lide at blive udfordret fagligt og forståelsesmæssigt. Rent intellektuelt er det udfordrende. Derudover passer Bankdatas værdier med mine egne. Der er stor ordentlighed, og det kunne jeg mærke, da jeg diskuterede min stilling med Ove (Vestergaard, daværende adm. direktør i Bankdata, red.).”

Er det en udfordring at skifte til en it-virksomhed i finanssektoren, når man kommer fra en helt type virksomhed som LEGO?

”Jeg tror, det handler om, at man hurtigst muligt får sat sig ind i virksomhedens værdikæde. Jeg var rundt hos en række områdechefer for at forstå, hvordan deres del af Bankdata bidrog til værdikæden. Jeg var metodisk, skrev det ned og satte det i sammenhæng.”

Hvad er det sværeste at forstå ved Bankdata?

”Det sværeste er it-delen. Jeg bliver aldrig en tech-person, der kan tale med i nørderiet. Men det er vigtigt for mig at forstå det basale. Hvad er en mainframe? Hvad er en API? Hvorfor er det vigtigt at kunne integrere til tredjepartsløsninger frem for at udvikle selv? Hvilke kodesprog anvender vi og hvorfor, etc. Vi har rigtig mange forkortelser, og i starten var jeg pænt udfordret af at finde ud af, om det var en person, et kodesprog, noget bankfagligt eller noget helt fjerde.”

Hvad var dit mål, da du startede?

”Vi var dygtige til drift. Lave kontrakter, ansætte medarbejdere, håndtere ad hoc-forespørgsler og behov osv. Men HR kan mere end det, hvis topledelsen investerer i det. Vores lederuddannelse og medarbejderudvikling skulle i samme retning, som Bankdatas overordnede mål. Den agile transformation sætter helt andre krav til lederne, og det skulle og skal HR hjælpe med. Hvad er kravene til lederne næste år, og hvordan klæder vi dem på? Hvordan sikrer vi, at vores tilgang til vores egen udvikling som medarbejder afspejler den måde, vi arbejder på. Langt de fleste steder har man én eller to udviklingssamtaler om året. I Bankdata arbejder vi ud fra en agil og eksperimenterende tilgang til læring, har løbende samtaler og kombinerer kort- og langsigtede udviklingsmål.”

Der er kamp om talenterne derude – har det betydet noget, for den måde vi rekrutterer på?

”Det var det første, vi tog fat i, da vi stod over for en større rekrutteringsopgave. Tidligere kørte vi en klassisk og omkostningslav tilgang, hvor vi slog en stilling op og ansatte ud fra det. Men samtidig kiggede vi også ind i, at der ville blive kamp om talenterne, og samlet set var det derfor vigtigt at få etableret en mere strategisk tilgang til at få de rette langsigtede kompetencer ombord. I dag har vi en mere proaktiv tilgang til rekruttering. Ved nogle stillingstyper bruger vi gerne en konsulent til at lave en screening i stedet for at slå en stilling op. Fx på nogle HR-stillinger, hvor du let kan få 200 ansøgninger, og der godt kan være lidt langt mellem snapsene. Og vi vil kun have de gode snaps.”

Hvad har været din største succes?

”Helt klart de teams vi har opbygget i HR og Kommunikation. Vi har virkelig nogle dygtige folk, der har flyttet Bankdatas HR og kommunikation. Nu kommer Strategi & Management Support til, og så skifter vi navn til HKS (HR, Kommunikation & Strategi). Jeg synes, vi er med til at sætte et positivt aftryk på Bankdata, og vi har en stor aktie i at være med til at professionalisere vores organisation. Vi understøtter med faglighed og stærke processer. Derudover spiller vi også en central rolle, som fx her under corona-krisen, hvor jeg synes, at vi indtil videre har taget nogle gode beslutninger og kommunikeret godt og præcist.”

Og her til sidst: Finanssektoren har fået en ny overenskomst. Hvad siger du til den?

”Den glæder jeg mig rigtig meget over. Jeg synes, den er en tiltrængt fornyelse for alle, og den kan være med til at sikre, at vi fortsat kan tilbyde attraktive vilkår – også for alle de nye, vi siger goddag til.”

Mette Marie Buhl bor i Vejle med sin mand Claus Raaen Thomsen og sine to børn på 17 og 20. Hun er vokset op på en gård mellem Skærup og Vinding, men rejste til udlandet i midten af 90’erne. I 2001, efter fem år i Singapore, Australien og New Zealand vendte hun retur til det østjyske, da familien købte en villa i original stand i Mølholm.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer