Virkeligheden er en sjov størrelse, for hvad er virkeligheden? Og kan vi reelt tale om, at der kun eksistere en form for virkelighed? Eller er der kun opsat nogle rammer for vores fortolkning virkeligheden, og dermed vores fortolkning af verden?
De overstående spørgsmål er noget, der som foredragsholder har optaget og inspireret mig meget, og derved ført til mange søvnløse nætter. Det endelige svar, må jeg være læser skyldig.
Men her kommer min fortolkning af virkeligheden.

Mit postulat er, at der som resultat af de frie tanker, som vi mennesker gør os. Må forefindes flere virkeligheder. Faktisk må der forefindes ligeså mange virkeligheder som der er mennesker.
Forvirret? Lad mig forklare..

Vi mennesker har nogle rammer for vores virkelighed, som vi uafhængigligt af hinanden kan blive enige om.
F.eks. kan du og jeg godt blive enige om at et bord er et bord, og en stol en stol.

Vi kan altså blive enige om de rammer, der er sat i forbindelse med virkeligheden..

Men ud fra de rammer, der fungere som en fællesnævner af vores virkeligheds opfattelse kommer vi så til det mere spændene. Lad os tage eksemplet med et juletræ der er pyntet..

3 Menneskesyn tre virkeligheder
Beder du 3 forskellige mennesker, om at kigge på et juletræ der er pyntet, så kan de alle blive enige om rammer for virkeligheden, altså at det er et juletræ, men derfra dannes deres forskellige virkeligheder.

Fordi de tre mennesker, som se på den samme ramme, altså juletræet, har via deres eget liv, og deres egen refleksive fortolkning af verden helt forskellige opfattelser af, hvad mening eller betydningen et juletræ har for dem.

En hader måske juletræer med afsæt i en hård barndom og en mislykkede jul hvert år. Alt i mens en anden elsker juletræ fordi det bringer så mange gode minder fra en god stund med familie.

Vores tredje hypotetiske deltager, har måske ikke noget betydeligt forhold til juletræet fordi han / hun er af en anden kulturel eller religiøs overbevisning. Så her har vi altså tre mennesker der hypotetisk kigger på samme juletræ men med tre forskellige virkeligheder. De kan blive enige om rammerne for virkeligheden. Men derfra bliver det deres egne virkelighed som bliver fundamentet for hvordan de oplever verden og forstå hvad de ser.

Dette er interessant fordi det sker for du og jeg hele siden, vi lever i en konstant fortolkning af vores engen virkelighed, og nogle gange bliver den presset fordi vi et moderne sammenfund er tvunget til at interagere med andre mennesker i større eller mindre grad.

Den fejl vi mennesker gør, er at vi ofte positionerer os i vores egen virkelighed, og forventer at andre mennesker har samme virkelighed som os.

Når det sker, fører det ofte til konflikter imellem mennesker. Jeg mener ikke at en konflikt nødvendigvis er negativ, da den kan berige os med at lære noget om andre og os selv. Men hvis vi tager den position underbevidst, at det KUN er MIN virkeligheder der fungere for hele verden, så bliver det problematisk fordi eventuelle konflikter ikke længere har særlig stor risiko, for at afgive noget positivt, men ofte fylder med negative og ligegyldig tanker.

Jeg er selv en mand som til tider kan være rigtig dygtig til at forstå andres virkeligheder, og til tider elendig.

Jeg er Det Sorte Får, og mine tanker bliver lagt ud til jer igennem denne blog, på godt og ondt vil jeg prostituerer mine tanker og følelser for jer, så i kan være enige eller lade vær..

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer