Bare rolig …  Dilettanten i Erritsø vender stærkt tilbage, sådan indleder instruktør Michael Kristensen samtalen om Erritsø Dilettanten i 2022.

Michael Kristensen har glædet sig til at kunne sige igen, at nu er det tid til årets dilettantforestilling i Erritsø Forsamlingshus, og det er der en særlig grund til.

– I marts 2020 måtte vi to dage før premieren lukke ned på grund af coronapandemien. Det var med en meget tom fornemmelse hele holdet bag dilettanten valgte at trække tæppet for og gå hjem. Som en af dilettanterne sang: Om lidt bliver’ her stille, husker Michael Kristensen, der sammen med holdet bag havde øvet adskillige timer, og arbejdet på at få alt klar.

Men onsdag den 12. marts 2020 lukkede Danmark helt ned, da statsminister Mette Frederiksen med et stort følge, fortalte, at det var eneste vej at gå med, hvad der kunne vente nationens borgere, hvis dette ikke skete, og sådan blev det. Men her snart to år senere er man klar til at spille forestillinger igen, og det glæder Michael Kristensen.

– Allerede dengang og som altid var alle klar og adrenalinen pumpede, fordi vi glædede os til igen at spille for fulde sale i alt ni gange og vi ville runde det magiske tal: 1000 tilskuere. Det prøver vi så i 2022, lyder det fra den glade instruktør.

Historikken bag dilettant, der oversat til nydansk er teater som ikke-professionelle udøvere spiller for fornøjelsens skyld og som underholdning for publikum, går mange år tilbage i Erritsø, og derfor er hele holdet af passionerede dilettanter klar. Det slår Michael Kristensen fast.

– Der har i over 100 år været spillet dilettant i Erritsø og der findes ingen steder i Danmark, hvor dilettanten er så populær som her, mener han og uddyber:

– Det er kombinationen af dygtige amatører med stor udstråling og energi, som bakkes godt op af et entusiastisk publikum, helt tæt på, som er med lige fra start til slut med kommentarer, tilråb, jubel og klapsalver.

Hvad er årsagen til succes?

– Flere elementer spiller ind. Naturligvis har deltagerne i sig selv et stort netværk, men også det faktum, at vi år efter år har leveret et solidt show med Erritsø Dilettanterne gør, at teatergængerne kommer igen og igen, siger Michael Kristensen og fortsætter:

– Desuden handler det meget om at finde et stykke med spænding, intriger, humor og forviklinger, hvor de ”rigtige” alligevel ender med at få hinanden til sidst.

Men selvom der er elementer, der kunne mene om en lokalrevy, så er det ikke tilfældet.

– Mange forveksler dilettant med revy. Dilettant er en sammenhængende historie skrevet af en forfatter og gerne delt i to-tre akter. De fleste kan nok genkende det fra skolekomedie, imens revy er historier eller indslag, hvor man laver satire over personer eller aktuelle emner, fortæller Michael Kristensen.

Holdet bag er klar

– Det har naturligvis være mærkeligt, at vi har været nødsaget til at pause vores forestillinger, derfor er det også en fornøjelse, at nu kan komme i gang igen. Vi starter med at mødes i midten af november og læser sammen nogle gange inden jul. I januar går det løs med flere læseaftener og sidst på måneden øves der så på scenen. Premieren er ultimo februar 2022, slutter Michael Kristensen.