Alt for mange unge med handicap oplever udfordringer med en lang række ting, som andre mennesker tager for givet. For unge med handicap er det at finde en kæreste, begynde på en uddannelse eller håndtere en ny og skadet krop efter en ulykke eller sygdom, men det skal et nyt digitalt univers fra UlykkesPatientForeningen lave om på.

Mange af de unge tumler selv med problemerne, og bor man alene eller langt væk fra andre unge med samme udfordringer, kan livet godt være svært. Det har 34-årige Kathrine Røll fra Fredericia selv erfaret på egen krop.

”Det er rigtig svært at være studerende og syg eller tilskadekommen, for der er meget lidt hjælp at hente. Jeg oplevede at falde mellem to stole i forhold til at få hjælp fra kommunen eller universitetet, så jeg følte mig meget alene med mine udfordringer,” siger Kathrine og fortsætter:

”Med den nye digitale platform fra UlykkesPatientForeningen tror jeg, at unge med sygdom og handicap kan finde værktøjer til at komme i gang med eller færdiggøre deres uddannelse, for uddannelse er vejen frem.”

Kathrine var 16, da hun kom til skade og fik piskesmæld.

Godt 60 % af de unge med handicap efter ulykke eller sygdom, som UlykkesPatientForeningen har spurgt, angiver, at uddannelse og job er noget af, det er sværest at håndtere.

Kathrine har piskesmæld efter en ulykke. Man regner med, at ca 5-6.000 danskere årligt får piskesmæld.

Det digitale univers
På UlykkesPatientForeningens nye digitale univers for unge, www.ulykkespatient.dk/ung, bliver de unge mødt af forskellige podcast, webinarer og artikler, der alle tager udgangspunkt i det at være ung og handicappet. Tilbuddet er gratis, og mange kan finde inspiration i temaerne, også selv om man ikke er ung eller tilhørende en anden baggrund end de ulykkesskadede.

”Vi har valgt at gøre vores nye tilbud digitalt, da vi dermed får mulighed for a komme i kontakt med langt flere end vi ellers kunne have mulighed for. Med en digital løsning kan alle fra hele landet deltage, og man kan deltage, når man har tid og overskud til det. Tilbuddet favner bredt, og det er henvendt til alle.  Mange oplever, at de står alene med deres handicap eller sygdom, og her kan tilbuddet være med til at guide og inspirere ift. de problemstillinger, som mange unge har,” fortæller projektleder Maria Christensen fra UlykkesPatientForeningen.

Særlige problemstillinger først i livet – om projektet
Når man står først i livet og er ved at etablere sig  – både som menneske, i forhold til karrierevalg og måske også i sin egen, lille familie – kan man som ulykkesramt ramme du ind i nogle særlige problemstillinger, som det kan være svært at finde information om. Ved hjælp af podcasts, animationsvideoer, artikler og online foredrag skal projektet være med til at bringe ny viden og vejledning til de unge.

Fakta
Flere end 3.300 danskere kommer hvert år til skade i trafikken. Unge er klart overrepræsenteret i ulykkesstatistikken, og der er langt flere alvorlige personskader blandt unge trafikanter end for de ældre (Vejdirektoratet, 2008-2017). En undersøgelse foretaget af analysefirmaet Marketminds på vegne af UlykkesPatientForeningen viser, at 9 ud af 10 ulykkesramte mellem 18-45 år mener, at ulykken har haft nogen eller stor påvirkning på deres liv (Marketminds, 2018). Mere end halvdelen oplever varige mén, der påvirker dem både fysisk og psykisk i hverdagen – især i form af kroniske smerter og kognitive vanskeligheder, såsom manglende koncentrationsevne og hukommelsesbesvær.

Hvis ulykkesramte skal videre i livet efter ulykken og finde en ny og meningsfuld vej, er den rette hjælp og støtte altafgørende. I offentligt regi eksisterer der i dag ingen samlet instans i forhold til at bringe ulykkesramte videre i livet efter ulykken – dette uanset alderen på den ulykkesramte. Når man som ulykkesramt er blevet behandlet for sine skader på hospitalet, oplever mange således, at de bliver overladt til sig selv. Kun hver fjerde unge ulykkesramte oplever at have modtaget den nødvendige støtte fra det offentlige system efter ulykken (Marketminds, 2018).

Støttet af fonde
Projektet er drevet af UlykkesPatientForeningen, og det er støttet af Offerfonden, Jascha Fonden, Louis Petersens Legat, Grosserer Oscar Jensen og Hustrus Legat, Civilingeniør H. C. Bechgaard og hustru Ella Mary Bechgaards Fond & Otto og Gerda Bings Mindelegat.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer