I sidste uge førte de borgerliges ultimative krav til et sammenbrud i forhandlingerne om at forbedre gymnasieuddannelserne.

Med DF i front kræver blå blok at vi bygger høje karaktermure om gymnasierne. Hvis det står til DF, skal vi udelukke 24 % af alle eleverne på Fredericia Gymnasium. Langt størstedelen af de elever, som DF vil have ud af gymnasiet, gennemfører i dag og får en udmærket studentereksamen, de kan bruge til videre uddannelse.

Det er fornuftigt at stille rimelige krav og forventninger til de unge. Socialdemokraterne foreslog en kombination af vejledning, og at de unge skulle have bestået dansk og matematik i folkeskolen. Alternativt at de kunne tage en prøve.

DF’s forslag ville til gengæld være en bombe under vores uddannelsessystem. Det rammer især mønsterbryderne fra familier uden megen uddannelse. Endelig risikerer flere gymnasier og HF-uddannelser udenfor de store byer at skulle lukke, fordi elevgrundlaget bliver for småt.

En af nøglerne til Danmarks velstand og relativt lille ulighed er mulighederne for fælles finansieret uddannelse. Socialdemokraterne ønsker danmarkshistoriens bedst uddannede generation. Vi foreslog højere faglighed og flere timer. Bedre feedback og vejledning om skriftlige opgaver samt et større fokus på de unges trivsel..

Vi ønsker, at alle unge får en ungdomsuddannelse. Flere skal tage en erhvervsuddannelse. Men løsningen er ikke høje karakterkrav fastsat fra Christiansborg, der vil gøre gymnasiet til en eliteuddannelse.
Det vil gå ud over eleverne og hele Danmark, hvis vi lukker døren for unge, der kan og vil tage en uddannelse.

Jesper Petersen, folketingsmedlem og finansordfører (S), Asger Rygs Gade 19, 3. tv., København.

(Foto: PR )