Det første spadstik til Nordens største brintfabrik, HySynergy, blev taget onsdag eftermiddag i Fredericia på markederne, hvor dansk oliehistorie tog fart i 1960erne. Blandt gæsterne til spadestikket var klima- energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen (A), der kunne høre om samarbejdet mellem Everfuel og Crossbridge Energy, der har dannet grobunden for, at spadestikket kunne tages.

Anlægget bygges af Everfuel og placeres på et jordareal, der ejes af Raffinaderiet. Allerede i dag bruger Crossbridge Energy brint som en del af produktionsprocessen, og vil kunne aftage den største part af produktionen af brint. Samarbejdet betyder, at nordens største brintfabrik etableres i Fredericia, og det vil gøre, at raffinaderiet står stærkt rustet til at matche kravene til flydende brændstof, som fremtiden vil bringe.

Dan Jørgensen startede med at fortælle en vikinge-fortælling, hvor han gav udtryk for, at danskerne var det første folkefærd til at forstå at udnytte den viden, da vikingerne foretog togter i hele verdenen. Her trak han tråde til nutidens klimafortalere, der har forstået at udnytte vinden til strøm, som vi vil omsætte til brint. Han indikerede således, at Danmark generelt er gode til at markere sig på den store internationale scene, selvom at landet har en lille geografisk størrelse.

Han mener, at det er en historisk dag for klimaet, og for ham handler det om at revolutionere verdenen, så alle nationer sætter den grønne omstilling på dagsordnen.

– Vi er et land, som står for 0,1 procent af verdens drivgasudledning, hvilket vil sige, at hvis vi besluttede os for at lukke hele Danmark ned i morgen, så vil man formentlig ikke mærke den store forskel. Men vi gør alligevel meget, og vi har også sat nogle ambitiøse mål, siger klima- energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen (A).

Han håber på, at det er en øjenåbner og inspirerende for andre lande at se den danske håndtering af klimaudfordringerne. I den forbindelse erkender han, at det er en kompleks og besværlig samfundskrise, og derfor har Danmark brug for assistance fra andre lande.

– Hvis jeg havde en plan for alle løsninger, så vil det ikke være særlig ambitiøst. Hvis jeg vidste helt præcist, hvordan vi kom hen til målstregen, så vil det ikke være ambitiøst nok. Så skal jeg sætte nogle højere mål. Vi skal have et mål, som hele tiden er højere, end hvad vi reelt kan opnå. Det er kun på den måde, at vi presser os selv, siger han.

Han afsluttede talen med at understrege, at dagens spadestik er med til at gøre en markant forskel for klimakampen i landet. Det er ifølge ham ikke kun et stort spadestik for blot de involverede aktører, men at det kan rykke på den samlede opfattelse hos verdenssamfundet.