Kræftoverlevelsen i Danmark stiger, viser nye tal. Der sker store fremskridt inden for forskning og behandling i disse år, og det er godt – og nødvendigt. For kræft er en sygdom, som de fleste af os vil få tæt ind på livet. Søndag den 7. april holder Kræftens Bekæmpelse landsindsamling, hvor du kan være med til at bakke op om den vigtige sag.

Kræft er en folkesygdom, som de fleste af os vil mærke på tætteste hold på et tidspunkt i livet. Hver tredje dansker bliver ramt af kræft, og endnu flere oplever at være pårørende, ven eller kollega til en kræftsyg.

Heldigvis er der også flere, som overlever kræft.

De nyeste tal viser, at den såkaldte femårs overlevelse – altså den andel af kræftpatienterne, som har overlevet sygdommen i mere end fem år efter diagnosen – er steget. Blandt de kvinder, der fik kræft i perioden 2002-2006, overlevede 56 pct. Ti år senere overlever 64 pct. For mænd er overlevelsen efter kræft steget fra 50 til 60 pct. Tallene er for nylig kommet fra den fælles nordiske kræftdatabase NORDCAN.

– Det er en virkelig flot fremgang. Det viser tydeligt, at Kræftens Bekæmpelses arbejde med at sætte fokus på patienternes sag virkelig nytter, siger Annemarie Mogensen, formand for Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Fredericia kommune.

Vigtigt med mange på gaden

Men der er også en stigning i antallet af danskere, som får kræft. Det skyldes især, at vi bliver ældre. I 2006 fik 31.891 mennesker konstateret kræft herhjemme. 10 år senere var tallet 38.262.

– Derfor er det vigtigt, at der kommer rigtig mange på gaden til vores landsindsamling søndag den 7. april. Vi har brug for al den hjælp, vi kan få, til at samle ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte, siger formand i Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen.

Indførelsen af kræftpakkerne samt nye og bedre behandlinger er nogle af årsagerne til, at kræftoverlevelsen er steget. Som en konsekvens af den positive udvikling vil et voksende antal danskere leve med – eller efter – sygdommen i mange år. Ifølge de nyeste tal er der næsten 300.000 danskere, som lever med en kræftdiagnose.

Slemme senfølger

Men selvom flere overlever, kan mange ikke helt lægge deres kræftforløb bag sig, når behandlingen er slut. De har problemer som smerter, træthed eller depression. Der er derfor stadig brug for mere forskning i, hvordan man kan mindske og afhjælpe senfølger.

– Vi skal intensivere forskningen og sikre, at den gode udvikling fortsætter. Derfor vil jeg opfordre alle her i kommunen til at engagere sig i landsindsamlingen. Enten ved at melde sig som indsamler eller ved at have penge klar til den indsamler, som kommer forbi søndag den 7. april, siger Annemarie Mogensen fra Kræftens Bekæmpelse i Fredericia.

Du kan melde dig som indsamler og støtte forskning i kræft på tlf. 7022 2019 eller på www.indsamling.dk.

https://www.billet.dk/john-rasmus-bjerg-i-en-hyldest-til-john-mogensen#bio
Skal du med til en folkefest? Så klik her (Annonce)