Efter to grå måneder i november og december lysner det igen hos Cykelservice på Venusvej, hvor indehaver Kai Juul Jensen torsdag morgen er godt i gang med cykelreparationer, service og samling af cykler.

Væggen med arbejdskort afslører, at der er mere at lave nu. Det har nemlig været nogle hårde måneder med op- og nedture i forbindelse med nedlukninger. Cykel Kai, som han kaldes i folkemunde, ser dog lyst på fremtiden. Den kendte forretning mærker solens komme, der er da også cyklister på vejene denne frostklare morgen. Kai Juul Jensen er på telefonen, imens han skruer løs på cyklerne. Der er gang i værkstedet efter en grå periode i november og december.

»Jeg vil lyve, hvis jeg ikke sagde, at jeg er ked af, at vi ikke har vores daglige gang i butikken, da selve cykelforretningen er lukket ned som følge af restriktioner. Det er jo der, de gode samtaler opstår, der man sælger en cykel eller en cykelhjelm, men jeg forstår naturligvis, at vi alle må hjælpe med at holde virussen nede. Det ændrer dog ikke på, at jeg virkelig kan forstå, at alle inklusiv os savner hverdagen, hvor alt ikke bare er det samme. Du ved – den ene dag tager den anden uden det normale gode sociale indhold,« siger han imens han henter to kopper kaffe. 

Værktøjet er klar til at fixe cyklerne i Fredericia.

Vi tager plads i kontoret ved siden af værkstedet – og kun afbrudt af en række kald fra kunder får vi vendt verdenssituationen, og ikke mindst vigtigheden af at komme ud på cyklen i disse dage. 

»Vi plejer jo at sælge 3-5 cykelhjelme om dagen, mindst. Det er jo ikke noget folk spørger om på et værksted, der kommer mange med deres cykler, der skal ordnes, og det er en meget håndgribelig opgave, og deraf kommunikation. November og december var virkelig mørke med regn og blæst, så det var heller ikke der, at folk væltede ind. Men det vender. Det kan jeg mærke, og det glæder mig, at der kommer gang i hjulene igen. Der er godt fyldt med op med reparationer i dag. Det er klart, at når lyset kommer, så begynder folk at komme ud igen. Jeg tror mange har siddet derhjemme, og rent faktisk gerne villet ud, men når hverdagen bliver samlet på en lokation, hvor man skal arbejde, samtidig med, at man hjemmeskoler børnene, så er det ikke nemt, og man får heller ikke cyklet til sit arbejde, eller taget en cykeltur om aftenen, batterierne er flade. Det er frustrerende for mange, og tiden render fra dem. Mange når ikke så meget som normalt. Det hele smelter sammen. Men jeg tror, at det vender nu. Jeg mærker i alt fald en optimisme og lyst til at komme ud igen,« siger Kai og fortsætter:

Kai spænder kæden og tjekker at alt er som det skal være.

»Det regner og blæser ikke så meget nu. Det betyder helt sikkert, at man vil se mountainbikefolket ude på cykelstierne og i skovene igen. Vi plejer også at samles 450 mennesker til vintercup i Sønderjyllands- og Fynsområdet, hvilket gør, at man træner op til cuppen, men den cup og og de generelle samlinger har jo været aflyst, hvorfor mange ikke har passet deres træning. Cyklerne har været parkeret. Og det er ikke godt. Mange kommer med cykler, der er rustet totalt sammen. Derfor er det faktisk nu, at man skal besøge sin cykelsmed. Det er dejligt at se solen nu, og cyklen skal da bruges, og hvis man ikke har fået lavet eftersyn, så er det bare at komme med cyklen.«

Cykel Kai fortæller også, at el-cyklerne har været gode for branchen, fordi de kræver service og vedligehold, men i dag kører kunderne på mange forskellige cykler, og man mærker, at Danmark er en stor cykelnation.

 »Der er mange slags cykler på vejene i dag, men flest stadig på standardcyklen, der ligger mellem 4000-5500 kroner. Men så får man også en 7. gears cykel. Dem er der flest af, men vi har også kunder, der køber dyrere cykler, men ligemeget hvilken cykeltype, man har, så kræves det at de bliver vedligeholdt. De skal holdes rene og smørres. Vinteren har ikke meget at sige i Danmark med de gode olier, vi har.Men som sagt, så skal man foretage servicetjek to gange om året. Mange stiller deres cykel hen om efteråret, og så er der vand i lejrene, kranken og hjulene. Det er det er godt, at det bliver skilt ad, kigget efter og smurt, så der er ikke er vand i. Når man i foråret kører igen, så er det en fryd. Der er også flere og flere, der har en cykel, de kører på i forbindelse med til og fra arbejde, og så har de måske en mountainbike og eller en racercykel også, og de skal også passes.«

Entusiasmen lyser ud af Kai, når han fortæller om cykler, og det er alle slags cykler. 

»El-scootere er også populære. Vi laver service for folk. Vi henter dem også, lapper, dæk, slanger, nye batterier, og der kører vi rundt. Vi laver også almindelige kørestole, rollatorer med videre. Der er meget bremsearbejde – en gang om året – men ikke i år, så har vi som service uden, at vi har fået penge for det, arrangeret et rollatortræf, hvor vi på plejehjemmene har smurt og efterset rollatorerne. Det vil vi gerne lave igen, når coronatiden er overstået. I dag er det anderledes, når vi kommer ud, så står kørestole, rollatorer og så videre udenfor og venter på os. Så spritter vi af, hvorefter vi tager stolen med, servicerer den, afleverer den igen afsprittet. Det er noget helt andet end normalt,« siger Kai og slutter:

»Vi glæder os til tiden, hvor vi kan se kunderne i øjnene igen. Normalt får man jo en snak om cykler og det hele, og så medfører det, som sagt, salg og gode oplevelser. Sådan er det ikke lige nu, så jeg ser virkelig frem til de gode samtaler igen. Sådan er det også, når jeg går en tur i byen med min hustru Winnie. Så ser vi måske et par sko, så prøver jeg dem, og jeg trænger måske ikke, men så siger Winnie, du mangler et par sko, og så køber man dem. Den oplevelse kan man ikke få på nettet, det er noget særligt, og det savner man, ligesom man savner at have kunder i butikken. Heldigvis ser det bedre og bedre ud for værkstedet i januar, og jeg forventer også, at det går den rigtige vej nu, flere og flere skal ud på cyklen. Den friske luft skader aldrig.«■

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Birgitte Hoffmann
Birgitte Hoffmann
16:05 - 30. januar 2021 16:05

Jeg glæder mig til at Kaj får tingene hjem til mit MTBcykelstel, så den kan blive samlet.
Da fitness centre har Corona lukket, Har jeg lejet en kondicykel Selvfølgelig hos
CYKEL KAJ