R:E:D – “Rescue Endangered by Design hitter lige nu særligt i New York. Vi har i denne sammenhæng haft besøg af Dorte Rørmann, som er en af kvinderne bag bogen. Udover Dorte har flere mennesker fra Fredericia og omegn gjort en forskel i dette projekt.

Projektet handler om truede dyr, strikkede trøjer, design og lokale samt internationale interaktioner – og om det, at tage hinanden i hånden, når vi tror på noget.

Det hele begynder med at have ståsted i ordentligheden, det bedste sted at starte, når respekt og ønsket om forandring står hjertet nært.

(Foto: Asger Mortensen)

For to år siden i november inviterede Dorte Rørmann sin australske veninde Polly Cevallos med i sin yndlings garnbutik. Her mødte de Lisa Renner, butikkens ejer. Dette møde blev banebrydende disse tre kvinder. Lisa ville gerne udgive en strikkebog som nåede videre end Danmarks grænser – en bog som skulle understøtte dyrevelfærd, Polly er zoolog og stifter af Jane Goodall Institute i Australien og Dorte har været leder af flere projekter.

(Foto: Asger Mortensen)

Dette blev, uden at kvinderne havde set det komme, deres første redaktionelle møde omhandlende en af de mest overbevisende strikkebøgers debut. Beslutningerne som blev truffet denne eftermiddag dannede skelettet for en mere end 2 kg tung bog, omhandlende fortællinger, billeder, design og 33 strikkemønstre, som hver repræsenterer et af verdens 17 truede dyrearter.

(Foto: Asger Mortensen)

Udover at der i bogen er strikkeopskrifter som er skabt af 6 forskellige unge designere, fortælles der historier om dyrene, fortalt på en måde så disse rører mennesker i hjertet. Alle ord smukt opstillet med fotos og unikke akvarel illustrationer af dyrene. Lea Hoffmann fra Fredericia har malet disse.

IUCN (International Union for bevaring af naturen) har “the RED list” over verdens truede arter. I dag er 112.400 arter vurderet og 30.000 ud af disse er truet med udryddelse, hvilket betyder at mange vil forsvinde inden for de kommende år.

Arter forsvinder op til 1000 gange hurtigere end før mennesket var involveret. Mange økosystemer er allerede på randen af kollaps.

Altså blev IUCN´s liste udgangspunktet da Polly skulle vælge dyr. Dyrene blev valgt ud fra en prioriteringsliste, bl.a. at dyrene er truede pga. temperaturstigning, forurening, indskrænkede levevilkår, kryb skydning og sygdom.

(Foto: Asger Mortensen)

Bogens indhold spinder ekspressionistiske fortællinger om hvordan håndværk og miljøaktivisme kan krydse hinanden.

“Vi kan stadig gøre forskelle ved at foretage ændringer i vores hverdag. Der er både sundhedsmæssige fordele ved at strikke og derudover bor der i handlingen et højere formål. Ved at strikke en trøje af pingvinen, fortæller jeg pingvinernes historie til mine venner. Historierne bliver med denne handling bragt videre, og dette er det højere formål. Disse trøjer, og særligt til børn og teenagere med til mere end blot at holde varmen som en almindelig sweater”, fortæller Dorte.

For hver solgt bog doneres 10 dollars til Oceana, Traffic og Jane Goodall Institute. I Fredericia kan du købe bogen hos Billunds Boghandel, hvor Elsa Billund med det samme tog bogen til sig. “Bogen og projektet er nu på 4 kontinenter og særligt i New York netop nu”, siger Dorte, “for nylig var fortællingen om R:E:D Rescue Endangered by Design i en længere artikel i Vogue knitting, og det er vi stolte af”.

Dyrehistorierne i bogen gør indtryk. Derfor har vi valgt på Fredericia Avisen at dele nogle af historierne om dyrene i nærmeste fremtiden. Historierne vil blive fortalt så både børn og voksne kan lytte og lære mere.

Jeg vil runde denne fortælling af med en lille anekdote. Freja Darville sad en dag og studerede ved mit skrivebord. Freja spørger: “er det din bog; jeg er model i bogen”. Dermed blev endnu en sløjfe slået om værket: alt er helt tæt på. I et senere interview fortæller Freja, Fredericia Avisen, om den dag i det nordlige Jylland hvor hun var model, og om hendes egen måde at tage stilling på i en verden, hvor der er behov for at nogen er med til at passe på dyrene.

Leave a Reply