Efteråret er lige om hjørnet, vinden rusker og den fugtige september vidner om at sommeren er forbi. For de fleste betyder det, at vi opholder os mere inden døre og for mange er kreativiteten skruet op og at samle kastanjer er en stor tradition.

Men hvad sker der med de Kastanjer man ikke samler op, dem der ikke bliver samlet til kastanjedyr, hvad bliver der af dem, eller hvad bliver de til?

Spørgsmålene er mange men myterne er få, her skal du til gengæld få en ægte historie om kastanjerne fra Volden.

kastanje
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var blevet efterår og på Volden i Fredericia var alle tegnene på godt eventyr på vej. Ved opgangen til Volden starter vores eventyr. Her er blade som har været grønne og nu er fløjet gennem luften og nu ligger for smuldre døden på det grønne græs.

Kastanje
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Der var tydeligt, at træerne var blevet mere nøgne og bestanden af de saftige grønne æbleligende stikkende kastanjeskjold var blevet tyndet ud. Ensomme og fyldt med udlængsel hang de sidste fast med en lethed der kunne slippes af vinden.

kastanje
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

De mest heldige rammer jorden så skjoldet løsner sig og den brune skønhed ruller ud på jorden. I en periode er kastanjerne fyldte med energi og råber på de kreative børn og voksne. Der er rigeligt med kastanjer på Volden, der er nok til alle, dem der råber højst er også dem der først bliver taget med hjem. Nogle gange kommer børn valfartende til i flok, ofte sammen med et par voksne eller sammen med de ældste borgere kaldet bedsteforældre.

kastanje
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

De aller heldigste kastanjer bliver taget med hjem og selv om de bliver gennemboret af en syl, så er de taknemmelige for at ende deres sidste dage i en vindueskarm eller på morfars reol. Kombinationerne er uendelige og kun fantasien sætter grænser for hvilke nye skabninger kastanjerne kan skabe.

Men hvad med dem der ikke bliver samlet op, hvad med den sidste der forlader træet?

For den der hænger i den tyndeste tråd, lyder livet måske ikke særligt indbydende, men de færreste kender skæbnen for den sidste kastanje fra stammen. Den sidste brungyldne fra stammen får muligheden for at blive genfødt, når foråret titter frem næste år.

Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Sådan som hånden viser kastanjen, er den grundform som kastanjen tager, når den kommer tilbage, efterladt alene som den kastanje ingen ville have. Men den titter frem og det er essensen af den efterladte, at selvom ingen ville have den da den kom en kende for sent, har den glemt det hele.

Kastanje
Tegning: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

At blive efterladt alene, ikke at blive gennemhullet gør den sidste kastanje unik. Forårets kastanjer er alle unikke og ikke to er ens, når de kommer. Hvis du har en der hjemme som fjerner dine sokker eller gemmer dine nøgler, har du sikkert besøg af en kastanje.

Derfor skal du samle de sidste kastanjer op, eller måske skal du ikke 🙂

https://www.gfforsikring.dk/kontakt-gftrekantomr%C3%A5det