Generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen, og sportschef i Dansk Håndbold Forbund, Morten Henriksen, forklarer hvorfor Herrelandsholdet i håndbold ikke bliver hjemme fra VM-slutrunden i Egypten. 

I nedenstående skriv forklarer de om overvejelserne:

Om mindre end en uge skydes VM i herrehåndbold i gang. En omdiskuteret sportsbegivenhed, som mange den seneste tid har udtrykt deres holdning til, stillet sig kritiske overfor og har helt naturlige bekymringer omkring. Det gælder både medier, spillere og øvrige interessenter i dansk håndbold.

Derfor har det i den seneste tid været en af Dansk Håndbold Forbunds vigtigste opgaver at sikre, at de forhold, vores spillere skal leve under ved VM, lever op til nogle meget høje sundheds- og sikkerhedsstandarder i lyset af COVID-19. Det danske landshold tager altså ikke bare afsted til VM i Egypten og håber på, at IHF og egypternes koncept holder.

Vi har i de forgangne måneder lagt meget arbejde i at sikre vilkårene for spillerne, og vi har blandt andet været i tæt dialog med både den danske ambassade i Egypten, den danske spillerforening, den europæiske spillerforening og landsholdsspillerne selv – personligt og gennem det såkaldte spillerråd på landsholdet. Derudover har vi sammen med flere øvrige europæiske nationer stillet krav til arrangørerne og IHF, sådan at vi har kunnet sikre, at vores spillere og ledere bliver mødt af forhold – på hotellet, i arenaen og i deres transport til og fra kamp og træning – som både spillere og ledere i den danske lejr kan acceptere.

Som vi så det under EM, følger holdene også ved dette mesterskab en meget restriktiv corona-protokol, udarbejdet af IHF. Alle parter er enige om, at de forhold, vi har fået præsenteret, er tilfredsstillende i forhold til at rejse til Egypten. Det er så vores opgave at holde arrangørerne op på, at de lever op til protokollens strenge krav fra første til sidste fløjt.

Senest er debatten omkring antallet af tilskuerne i hallen blusset op. Det vigtigste for Dansk Håndbold Forbund har i den henseende været at sikre tiltag, der gør, at smitten ikke kan ske fra publikum til personer i boblen. Derfor har vi blandt andet stillet en række krav til arrangørerne om afstand til spillerne, brug af mundbind og korrekt ventilation i hallen – krav, som vi er blevet lovet af IHF, vil blive efterkommet. Vi har sparret med flere europæiske nationer, og både vores og deres sundhedseksperter har forsikret os om, at vi kan være trygge ved situationen, med de forholdsregler, der er blevet taget fra arrangørerne og IHF’s side. I Dansk Håndbold Forbund har vi ikke koncentreret os om den mulige smitte publikum imellem, men det kan og bør diskuteres, om et mesterskab skal afvikles med tilskuere i disse tider. Den diskussion holder vi dog ude af denne kommentar.

Er VM sportsligt overflødigt?
Det er ikke kun de sikkerhedsmæssige forhold i Egypten, der har mødt kritik. Der er også blevet sat spørgsmålstegn ved den sportslige værdi af at afvikle VM på grund af de forhold, det skal spilles under. At afbud fra nogle spillere og manglende tilskuere i hallen skulle kunne suge al sportslig værdi ud af et mesterskab, er dog en meget dramatisk konsekvens, som vi bestemt ikke kan genkende.

Et VM – med og uden tilskuere – har værdi for mange. Det viste EM i kvindehåndbold med stor overbevisning i december 2020, hvor millioner af seere over alt i Europa sad klinet til skærmet til de mange håndboldkampe. Håndbold i tv er et lyspunkt for mange i denne mørke tid. Især i Danmark, hvor håndboldfamilien er rigtig stor, spreder det glæde og en følelse af national stolthed, når vi ser de danske spillere løbe på banen.

Særligt for spillerne har det at deltage i et mesterskab sportslig værdi. Det har selvfølgelig også økonomisk værdi, for det er nu en gang deres arbejde, og de 40×20 meter udgør deres arbejdsplads. Kampe og mesterskaber er en essentiel del af elitehåndboldens eksistensgrundlag, både sportsligt og økonomisk. Håndbolden er presset på flere niveauer; både når det kommer til at fastholde arbejdspladser og til at skabe oplevelser. Og det kan et mesterskab. Også selvom stemningen fra fansene mangler, og nogle hold må undvære spillere. Men det gør ikke dette VM til hverken ’falskt’ eller værdiløst, som det er blevet fremført.

VM er ikke kun et projekt for IHF eller det egyptiske forbund. Vi har som håndboldnationer alle en aktie og interesse i, at mesterskabet afvikles. Det viste EM i kvindehåndbold også, idet mange nationer var dybt taknemmelige for, at de kunne komme til at spille landsholdshåndbold. Så selvfølgelig bliver VM spillet. Og selvfølgelig stiller Danmark op. Ikke fordi det forventes, eller fordi vi er i lommen på nogen, men fordi det er vigtigt, og fordi vi vil. Fordi det giver værdi. Værdi for spillerne, værdi for håndboldfans verden over, og ikke mindst værdi for håndbolden generelt.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer