Det er lidt over en uge siden, at Taliban indtog Afghanistans hovedstad Kabul. Siden er tusindvis flygtet fra landet og flere afghanere prøver stadig ihærdigt at forlade landet. I Kabuls lufthavn er folk så desperate, at de hægter sig fast til landingsstel og vinger på lettende fly. Situationen skaber en uundgåelig flygtningestrøm til flere lande – også i EU. Spørgsmålet er om EU er forberedt på det.

– EU er omtrent ligeså forberedt på flygtningestrømme som verdenssamfundet, og især USA og de allierede, var på at Taliban kunne rykke sig så hurtigt frem i Afghanistan. Så det vil sige ikke særlig godt forberedt. Sådan lyder vurderingen fra chefanalytiker i DEO Rasmus Nørlem Sørensen.

Lige nu er EU i gang med at diskutere, hvordan man skal håndtere de flygtningestrømme, der forventes. Et af de afgørende spørgsmål er, om den aftale, man indgik med Tyrkiet i 2015 fortsat holder. Aftalen indebærer, at Tyrkiet skal tilbageholde syriske asylansøgere fra at komme ind i EU. Denne manøvre virker dog ikke realistisk at gentage, blandt andet fordi forholdene internt i Tyrkiet synes at være blevet værre.

– Der har været en række eksempler på deciderede pogromer mod syriske flygtninge i Tyrkiet, hvor butikker er blevet plyndret og brændt af. Mange tyrkere er trætte af den massive tilstedeværelse af flygtninge i landet. Lige nu er der omkring fire millioner flygtninge i Tyrkiet, der lever under ugunstige forhold, siger Rasmus Nørlem Sørensen.

EU-landene fokuserer i øjeblikket på at evakuere deres egne statsborgere fra Afghanistan. Men flere regeringer, med den græske i spidsen, presser kraftigt på for, at EU skal tage forholdsregler, der kan forhindre nye flygtninge på europæisk jord.