Julen er over os, men det samme er Corona fortsat. Endnu engang er der omfattende nedlukninger i det danske samfund, så smitten kan begrænses. Men det giver nu et nyt problem: der er et overdrevet stort pres på testkapaciteten i samfundet. Desuden kan en positiv test – uanset om man er rask et par dage efter – koste rejsen hjem til jul.

Vi rundede både 10.000 og 11.000 smittede med Corona før weekenden. Myndighederne anbefalede at trække i håndbremsen, med stor opbakning i Folketingets epidemiudvalg, der så sig nødsaget til omfattende nedlukninger af samfundet.

De høje smittetal hører selvsagt sammen med det høje testantal. Jo flere man tester, jo flere positive må man forvente der kommer. Danmark er blandt de lande der tester mest, hvorfor vi må forvente et noget lavere mørketal her end i et land som Belgien, hvor man i en lang periode kun kunne få en test ved symptomer – og hvor en test desuden koster et sted mellem 30-45 euro.

Men selvom vi tester mange – også mange flere end mange andre lande relativt til vores beskedne størrelse, så mangler der bare testkapacitet. Lige nu kan man nærmest ikke opstøve en PCR-test før jul. En kviktest er nærmere en slow-test. Man skal i hvert fald afsætte et par timer til at stå i kø.

Myndighederne siger derfor nu, at man ikke skal belaste PCR-systemet med mindre man har symptomer eller er nærkontakt. Alt for mange der ikke har brug for en PCR-test har bestilt tid. Det kan være fordi man skal rejse, mange lande kræver en PCR-test. Det kan være for den optimale sikkerhed. Det kan være fordi man her får et tidspunkt for en test, så man ikke skal stå uvidende om hvor lang køen er for en kviktest.

Det store dilemma: Test eller julerejse?

Med de nye restriktioner følger også et krav om Coronapas i fjern- og regionaltog og busser. Det tror jeg i sig selv ikke der er mange modstandere af, men når tallene viser, at man ved to stik stadig er rimelig modtagelig overfor Omikron er der mange, mig selv inklusiv, der gerne vil være helt sikker før man rejser hjem til jul.

Jeg er bosat i København, den by i Danmark hvor smitten er absolut højest. Smitten spreder sig meget hastigt og jeg vil ikke være den der slæber Corona med hjem til min nyfødte nevø, mine forældre eller bedsteforældre. Derfor vil jeg rigtig gerne testes inden jeg rejser hjem til Fredericia til jul.

Men, for her kommer det helt store men. Med kravet om Coronapas kan det blive en umulighed. Selv hvis jeg i skrivende stund, 20. december skulle teste positiv og nå at være symptomfri som foreskrevet i 48 timer, så vil mit Coronapas være rødt. Her er nemlig en 14 dages karantæneperiode. Og med ét bliver mit ønske om øget sikkerhed til, at jeg ikke kan komme hjem til hverken jul eller nytår.

Efterhånden nærmer vi os tiden hvor en positiv test må betyde en jul hjemme i lejligheden i stedet for med familien i Fredericia, men ikke desto mindre er det en problemstilling som mange kommer til at lide af. Alle der er testet positiv efter d. 10. december – hvor reglerne vel og mærket ikke var gældende, kan ikke rejse med det offentlige, ej heller diverse fjernbusser, hjem til jul. Dette selvom de kan være immune og ikke sprede smitte, fordi de har overholdt alle gældende retningslinjer om isolation indtil 48 symptomfrie timer. Det må være meget ærgerligt for de det går udover. Det må bare være endnu mere surt end at misse julen fordi man tester positiv nu.

Krav om pladsbillet er en god idé

Der er mange der har efterspurgt krav om pladsbillet i togene, som det var tilfældet i lang lang tid under de første nedlukninger. På den måde blev alle placeret på et sæde, togene var ikke overfyldt og dermed kunne man sikre bedre afstand. Lad mig melde klart ud: Det er en gave for alle der rejser med tog. For der er ikke noget værre end et propfyldt tog. Især ikke her i juletiden, hvor der ofte er meget tryk på.

Så kommer den næste diskussion: hvad skal det koste? Indtil nu har en pladsbillet været gratis i de perioder det har været et krav. Meget rimeligt, vil de fleste nok mene. Det er ikke rigtig god stil at kræve penge for noget der er gjort obligatorisk. Man kunne måske indregne det direkte i billetprisen eller andet – men der er vist noget rod med Rejsekort og så videre i det tilfælde.

Man er endt på, at det henover julen skal koste de normale 30 kroner for en pladsbillet. Det har skabt store frustrationer på de sociale medier. Men igen vil jeg gerne kaste mine egne oplevelser i spil. I sommers pendlede jeg mellem København og Aarhus i tre uger. Tre uger hvor der var pladsbilletkrav i togene. Dengang var pladsbilletterne gratis – og der blev hamstret i stor stil.

Det var stort set umuligt at få en pladsbillet samme dag. Man skulle være flere dage før, hvis man skulle sikre sig en pladsbillet. Derfor kunne man sidde i timer på Aarhus Hovedbanegård og se det ene halvtomme tog efter det andet køre mod København, fordi nogen havde hamstret pladsbilletterne, så toget i systemet stod som fyldt. Det var virkelig frustrerende.

Det er med det argument, at DSB har valgt at fastholde prisen på 30 kroner for en pladsbillet. For på den måde smider man noget i puljen når man booker en pladsbillet og dermed fratager andre muligheden for at snuppe den plads. Det får forhåbentlig flere til at bestille den rejse man skal bruge og ikke bare bestille en håndfuld billetter, så man har flere muligheder for at komme hjem. Forhåbentlig giver det færre halvtomme toge og flere der kun bestiller den pladsbillet de skal bruge.

Men også her kan Corona altså slutte julefesten. Måske ender man med slet ikke at kunne komme hjem, fordi pladsbilletterne bliver revet væk. De fleste har set billederne fra juledagene, hvor propfyldte toge bliver sendt afsted. Det bliver ikke tilfældet i år – og måske ender det med at koste julefesten for nogen.