Landstræner Kasper Hjulmands drenge skulle mandag aften i aktion i sidste gruppekamp, og her ventede et russisk mandskab, som før opgøret havde tre point, mens danskernes pointkonto var på nul. Danskernes EM-kampagne havde i de to foregående kampe budt på to nederlag mod henholdsvis et finsk landshold, mens Belgien viste klasseforskellen i anden kamp. Det blev dog en magisk aften i Parken.

I første gruppekamp var mange følelsesmæssige aspekter i centrum efter Christian Eriksens forfærdelige hjertestop, og i sidste uges kamp mod belgierne stod det klart, hvorfor Kevin De Bruyne og co. ligger nummer et i verden på FIFAS rangliste.

Derfor var alt på spil i jagten på avancement til ottendedelsfinale, da Danmark trådte ind på en elektrisk, magisk, euforisk, men også nervøs nationalarena, Parken. Nervøsiteten blandt danskerne var forståelig, da det fællesskabsstærke landshold var tvunget til tre point for at gå videre, som også krævede belgisk hjælp, da de skulle vinde over Finland.

Danskerne var på papiret storfavoritter til aftenens opgør imod Rusland. Dog skulle Stanislav Cherchesovs mandskab ikke undervurderes, da russernes spillestil er kendt for at levere fysisk stærk og kontrabaseret fodbold, som eksempelvis gav pote i 2018 til VM, hvor holdet først røg ud i kvartfinalen. Derudover har danskerne historisk set haft det svært imod russerne, da det rødklædte landshold blot har vundet en enkel gang imod russerne, nemlig i den legendariske 4-2 sejr 5.juni 1985.

Denne dårlige stime blev stoppet, da danskerne klarede ærterne og vandt opgøret 4-1, mens hjælpende belgiske fødder sørgede for, at Danmark skal være en del af ottendedelsfinale i Amsterdam.

Kampbilledet startede heller ikke overraskende efter dommerens første fløjt, da Danmark hurtigt satte sig på spillet og pressede på, mens russerne havde næsten alle mand med undtagelse af den store angriber, Artem Dzyuba, bag bolden. Vigtigheden af opgøret kunne mærkes på lægterne, da hver eneste dansk aktion blev hyldet, og publikum var dermed klar til at skubbe holdet frem.

Hjulmands elleve genvalgte spillere fra Belgien-kampen startede mandagens kamp i samme formation, hvor begge danske backs, Joakim Mæhle og Daniel Wass, var aktive i det danske opspil og høje pres, hvilket gav danskerne et offensigt udtryk. I samme ombæring var det også tydeligt at anskue, hvilken strategi russerne havde lagt til opgøret. Det russiske mandskab tog sig nemlig allerede i de indledende minutter god tid ved standardsituationer og spilstop, hvilket begrænsede danskerne i at fastholde et højt tempo.

Kampens første store mulighed tilfaldt også Rusland efter 17 minutter, hvor den russiske offensiv udnyttede en forsvarsfejl fra Jannik Vestergaard, men skudmuligheden efter hurtigt kombinationsspil blev reddet i buret af målmanden, Kasper Schmeichel. Det var en advarsel til danskerne, som offensivt var blevet lukket ned af den russiske bus bestående af en forsvarskæde på fem spillere i første halvdel af 1.halvleg.

Danskerne manglede tålmodighed i spillet, da kampbilledet skred frem på russernes præmisser, fordi de gjorde kampen fysisk og holdt de danske flyvske og kreative spillere ud af kampen. Danmarks forreste trio blev ikke sat i scene af medspillerne, og derfor var der for få løbedueller, hvor den danske offensiv kunne udfordre russernes forsvar og sætte dem ud af balance.

Derudover kom den første danske mulighed i det 29. minut, hvor Pierre-Emil Højberg sendte et drøn afsted, der røg en meter forbi målet, men noget var måske på vej. Denne chance satte også gang i publikum igen, da lydniveauet var faldet løbende i halvlegen på grund af danskernes manglende gode spil. Danskerne satte dog for alvor gang i festen efter 38 minutter, hvor Mikkel Damsgaard efter et godt dansk opspil med et indersidespark sparkede bolden over den russiske keeper fra feltets bue og gjorde det til 1-0.

Når det endelig kørte godt for danskerne, så kom det fra Danmarks venstre side, hvor især Joakim Mæhle var iøjenfaldende i 1.halvleg. Herudover satte målet gang i grillen i Parken med fællessang og kæmpe klapsalver, hvilket ikke blev mindre af den danske offensiv viste kvalitet og individuelle finurligheder indtil pausefløjtet.

2.halvleg startede dog bekymrende betragtet med danske briller, da kampens store oplevelse i 1.halvleg, Joakim Mæhle, vred om på foden efter et sammenstød med en russisk midtbanespiller. Dog slap danskerne billigt, da venstrebacken efter få minutter kom ind på banen igen. Derudover var det tydeligt i starten af 2.halvleg, at Rusland skiftede formation. Tropperne var skubbet længere frem på grønsværen, og det gav dem også et væsentligt mere offensivt og aggressivt udtryk, som blev markeret igennem en masse nærkampe og dueller, hvilket kom til russernes fordel.

Danskerne var ikke kommet helt godt fra land i 2.halvleg, men det var ikke nødvendigt, da det russiske forsvar forærede danskerne en kæmpe gave. Gaven bestod af en fejlaflevering fra den russiske venstreback, som forsøgte at lave en tilbagelægning, men en snu Yussuf Poulsen stod klar til at sparke den ind uden chance for Ruslands målmand. Det var en tydeligt rørt Poulsen, der gled ned på knæ og jublede.

Ved 2-0 efter 60 minutter foretog landstræner, Kasper Hjulmand, to udskiftninger. Kasper Dolberg og Jens Stryger Larsen erstattede henholdsvis kampens anden målscorer, Yussuf Poulsen, og højrebacken, Daniel Wass, hvilket taktisk set gav danskerne mere styrke og robusthed til at afværge russernes hårde spillestil.

Fem minutter efter den danske scoring lød der et kæmpe jubelbrøl fra tribunerne, som var større, end da danskerne scorede. Belgien, som spillede på samme tidspunkt, gjorde det til 1-0 i deres kamp imod Finland, men målet blev annulleret på grund af offside. De dårlige nyheder stoppede heller ikke for danskerne, da Rusland i samme minut fik tildelt et straffespark efter en alt for sen dansk forsvarstackling, som danskerne dog ikke mente skulle give straffe.

Her reducerede Artem Dzyuba med et køligt spark i midten af målet, der sendte Kasper Schmeichel til den forkerte side. Kampen var ved ar komme ud af kontrol, og derfor reagerede den danske landstræner igen med en udskiftning. Her kom midtbanespilleren, der normalt optræder i danskerklubben Brentford, Christian Nørgaard ind i stedet for Mikkel Damsgaard for at skabe mere stabilitet og ro i kampen.

Få minutter efter kom der endnu et jubelbrøl, og denne gang var det ikke falsk alarm. Belgien havde gjort det til 1-0 imod Finland efter et selvmål af den finske keeper, og nu skulle danskerne blot holde på føringen og slutte kampen med en sejr for at spille sig i ottendelsfinalen.

Danmark holdt skydetelt i det russiske felt, hvor både Martin Braithwaite og Simon Kjær var tæt på, men tredje gang var lykkens gang: Andreas Christensen bragede den nemlig ind uden chance for den russiske keeper, og nu stod der 3-1 til danskerne med et verdensklassepublikum i ryggen. Festen stoppede ikke der, da kampens store profil, Joakim Mæhle, markerede sig endnu en gang med en flot dribletur og gjorde det til 4-1 med et fladt skud uden chance for den russiske målmand.

Kun få sekunder efter fortsatte de gode nyheder, da Belgien i mellemtiden havde gjort det til 2-0 i deres kamp imod Finland, og den hjælpende hånd gjorde det til en kendsgerning, at Danmark var blot fem minutter fra at have begge ben i ottendelsfinalen efter en hektisk omgang i gruppespillet.

Slutfasen indeholdt mange spillestop, hvor rollerne var byttet. Nu spillede danskerne klogt og tog sig god tid i standardsituationerne. Andreas Cornelius og Mathias Jensen kom også ind i de sidste par minutter og bidrog til klogt dansk spil, som blev hyldet af de danske tilskuere med olé-tilråb. Det var også en begejstret landstræner på sidelinjen, der svingede rundt med armene og krammede hele den danske skolebænk.

I samme ombæring lød slutfløjtet, og nu var det definitivt, at Danmark havde spillet sig i ottendelsfinalen efter en målrig kamp, hvor Mikkel Damsgaards genialitet igangsatte festen.

På lørdag skal Danmark til Amsterdam, hvor Wales venter. Det bliver et stjernespækket opgør, hvor waliserne kommer med store kanoner såsom Gareth Bale og Aaron Ramsey, der har set skarpe ud i gruppespillets tre kampe. Det er dog ikke en umulig opgave for Hjulmandstropper, hvis det offensive spil transporteres med til kampen på lørdag, hvor der er kickoff klokken 18.00.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer